Teraz jest sobota, 19 października 2019, 20:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 skokowe odtwarzanie video po wyprowadzeniu filmu w PinSt9pl 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 25 kwietnia 2006, 12:50
Posty: 4
Post skokowe odtwarzanie video po wyprowadzeniu filmu w PinSt9pl
Witam,
czy ktoś spotkał się z problemem:
1) zgrywam film z kamerki cyfrowej - jest ok
2) obrabiam film, tytuły, napisy, muzyka, - wszystko działa
3) odtwarzam na podglądzie w Pinaclu - działa świetnie
3) w takim razie film jest gotowy więc wyprowadzam go na płytkę DVD - i zaczyna być problem, ponieważ wyprowadzony film po ok 3 minutach odtwarzania nie jest odtwarzany w sposób płynny ale skokowo - Video się przycina a audio jest ok i co ciekawe po 5 munutach zaczyna się odtwarzać poprawnie i dzieje się to zawsze w tym samym miejscu. Nie jest to problem płytki lub odtwarzacza bo nagrywałem na różnych i odtwarzałem też na różnych odtwarzaczach i jest tak samo źle.
Co ciekawe po wyprowadzeniu tego samego filmu jako plik na dysk (bez nagrywania na płytkę) też jest źle. Czyli problem powstaje podczas kompilowania filmu. Co również ciekawe pierwszy film który robiłem tym programem zrobił się poprawnie a każdy następny źle i mniej więcej dzieje się to zawsze po ok 3 minutach początkowego odtwarzania a po 5 min. znika i reszta filmu odtwarza się już poprawnie. Robiłem kompilację tego filmu też na innym komputerze i nic nie pomogło - skompilował się identycznie. Test szybkości transferu dysku puszczony w Pinaclu jest poprawny i program akceptuje go jako wystarczający do obróbki.
Czy ktoś może podpowiedzieć jak się tego pozbyć aby kompilacja przebiegała poprawnie
i po odtwarzaniu film się nie przycinał tylko odtwarzany był na całej długości płynnie.


wtorek, 25 kwietnia 2006, 13:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Jak każdy kombajn typu "wszystko w jednym", tak i PinnacleStudio nie radzi sobie ze wszystkim idealnie. Zrobiłem już "parę" projektów tym programem (począwszy od wersji 6.0 a teraz aktualna jest 10-ka, ale skopana dokładnie) i muszę stwierdzić, że jedną z gorszych rzeczy w tym programie jest wypalanie płyt (nie authoring bo ten jest w miarę poprawny choć też nie zawsze).
Dlatego stosuję metodę: Obróbka w Pinnaclu, a authoring i wypalanie płyt czym innym.
Do zrobienia menu DVD jest mnóstwo programów, a wypalanie oczywiście Nero.

Pozdro.


środa, 26 kwietnia 2006, 22:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 25 kwietnia 2006, 12:50
Posty: 4
Post 
Ja menu nie robię, więc opisanego przypadku to nie dotyczy.
Jak pisałem wcześniej skokowe odtwarzanie jest już po zrenderowaniu całego utworzonego filmu, zanim dojdzie do wypalenia płytki. Łatwo to sprawdzić bo wystarczy uruchomić przygotowany film DVD na dysku kompa.
Robiłem też coś takiego, materiał filmowy na którym to co opisałem wcześniej czyli skokowe odtwarzanie video przekopiowałem jako nowy plik i wyciołem cały film pozostawiając tylko materiał, początek filmu, do momentu kiedy przetwarzanie kulało. Czyli pozostawiłem tylko ok 5 minut filmu zamiast całego godzinnego, puszczam tworzenie filmu i po utworzeniu efekt jest taki sam czyli video w tym samym miejscu (po ok 3 min) odtwarza się skokowo zamiast płynnie. Czyli nie ma znaczenia długość i wielkość materiału obrabianego, diabeł tkwi w obróbce filmu w konkretnym miejscu i co ciekawe nie na łączeniu klipów albo na konkretnym klipie ale na ciągłym klipie, po prostu w pewnym momencie w środku klipa zaczyna odtwarzać płynnie i basta i diabeł chyba tylko wie dlaczego.


czwartek, 27 kwietnia 2006, 09:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 kwietnia 2006, 19:14
Posty: 38
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Do Pinnacle Studio 9 było wydanych pare patchy. Każdy coś zmieniał na lepsze lub gorsze. Według mnie najlepsze jest Studio w wersjiach od 9.3.0 do 9.3.5. Najwięcej różnych problemów pojawiło się w wersji ostatecznej 9.4.3. Sprawdź jaką masz wersję programu.


czwartek, 27 kwietnia 2006, 11:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Nie piszesz jakiej wersji programu używasz ani o materiale wejściowym??
Proponuję uaktualnić Studio do mniej problematycznych 9.3 lub 9.3.5 oraz napisz w czym masz przechwycony materiał czy jest to AVI (DV) czy mpeg2.
MOGA BYĆ DWA PROBLEMY ALBO PROGRAM ZGUBIŁ KLATKI, albo kamera w tym miejscu zapisała niepoprawnie obraz (czy próbowałes przechwycic film z kkamery po raz drugi i sprawdzić podkładajac ten kawałek materiału). Jesli jest to kamera Panasonic czytałem, że niektóre podczas przerywania kręcenia i wznowienia potrafią nagrywac materiał z odwrotna kolejnościa półobrazów co może powodowac anomalia z ponownym kodowaniem materiału szczególnie z AVI do mpeg2. Używam sam Panasonica i jak narazie nei spotkałem się z takim problemem.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 29 kwietnia 2006, 09:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 25 kwietnia 2006, 12:50
Posty: 4
Post 
dzięki za te lilka wskazówek,
celem wyjaśnienia i odpowiedzi na wątpliwości :
1) niestety pracuję na podstawowej werji czyli 9.0 PL bez upgradów które jak czytam w odpowiedziach byłyby wskazane, tylko mam pewne wątpliwości. Po pierwsze program początkowo działał dobrze i byłem zadowolony z efektów (pierwszy film wyszedł ok). Po drugie na innym i dość mocnym kompie problem jest ten sam, a jak czytałem forum raczej podobnych przypadków nie spotkałem.
2) w zasadzie kompa mam zrobionego tylko do obróbki, czyli system i PINACLA bez zbędnych badziewi, bo wiadomo że wszystko inne przy tego typu programach może przeszkadzać.
3) jeśli chodzi o przechwycony materiał z kamerki, to podczas przechwytywania nie było żadnych utraconych klatek, obraz jest przechwytywany w najlepszej jakości po drodze cyfrowej DV i po karcie FireWire. Co do materiału zgranego z kamery nie ma żadnych podejrzeń, bo ten sam klip na którym się dzieje to co opisałem wcześniej (czyli po zrenderowaniu skokowe odtwarzanie Video po utworzeniu filmu DVD) wklejony w nowy projekt jest przetwarzany prawidłowo. Czyli podczas tworzenia feralnego filmu splotły się niekorzystne czynniki film, efekty, przejście, muzyka i kto wie co jeszcze co sprawia problem który opisałem, jak również nie ma pewności że robiąc film od nowa nie będzie tego samego efektu bo nie wiadomo co na niego ma wpływ. Wygląda na to że bardziej problemem jest miejsce w którym się to dzieje czyli te feralne 3 minuty od początku filmu.
4) tworzenie filmu robię w najlepszej jakości DVD (100%DVD)
5)przechwytywanie odbywa się z kamerki PANASONIC NVG11 - cyfrówka
6) jeszcze jedno, uruchomiłem projekt tego filmu ponownie na innym kompie (pisałem o tym wcześniej) i tym samym na innej instalce PINACLA oczywiście też 9,0PL i puściłem tworzenie tego samego filmu i efekt był taki sam jak opisany wcześniej. Różnica była tylko taka że tworzenie filmy szło ok 2,5 raza dłużej niż na pierwszym kompie.
Próbowałem już różnych możliwości żeby wyeliminować, płytkę, nagrywarkę, nawet kompa i jak widać bez rezultatu, co jest raczej dziwne, bo trudno jakoś uwierzyć aby wypuszczany do sprzedaży program był na tyle skopany przez producenta aby tak szybko przestawał działać poprawnie.
za wszelkie wskazówki będę wdzięczny, a dzięki nim pewnie i inni skorzystają, i o to chodzi.


wtorek, 2 maja 2006, 08:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 kwietnia 2006, 19:14
Posty: 38
Lokalizacja: Gliwice
Post 
kitek_z napisał(a):
1) niestety pracuję na podstawowej werji czyli 9.0 PL bez upgradów które jak czytam w odpowiedziach byłyby wskazane, tylko mam pewne wątpliwości. Po pierwsze program początkowo działał dobrze i byłem zadowolony z efektów (pierwszy film wyszedł ok). Po drugie na innym i dość mocnym kompie problem jest ten sam, a jak czytałem forum raczej podobnych przypadków nie spotkałem.

Stąd wniosek, że trzeba zainstalować upgrade, bo w omawianym projekcie wystąpił taki zbieg okoliczności, że ujawniły się wady programu. Proponawałem powyżej 9.3.0, 9.3.2 lub 9.3.5. Co prawda wersja 9.4 wprowadza możliwość wczytywania materiału z gotowych płyt DVD ale wprowadza również wiele zmian mogących powodować niestabilność lub błędną pracę programu.
Ponadto proponuję renderować projekt na twardy dysk, bez wypalania płytki. Po sprawdzeniu poprawności np w programie PowerDVD (eliminuje przeplot) wypalić gotową płytkę w Nero. Moduł wypalania płytek w Studio 9 jest nienajlepszej jakości

_________________
Pozdrawiam Jurek


wtorek, 2 maja 2006, 11:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
A może jednak upgrade (ja robię montaż na 9.3.0 to jest wersja StudioPlus z drugą ścieżką wideo). Jeśli obrabiasz filmy na wersji podstawowej 9.0 (to jest wersja bez drugiej ścieżki), faktycznie wgranie jakiegoś patcha może pomóc.
Druga sprawa to konfiguracja programu. Katalog plików tymczasowych (Auxiliary Files) najlepiej jeśli znajduje się na innym fizycznie dysku niż materiał wideo czyli najlepiej dwa dyski jeden na windows, programy i ew. Auxiliary Files (chociaż ja mam trzeci dysk na ten katalog i wszystko jest ok), a drugi na materiał wideo.
Czasami też sprzętowe wspomaganie obliczeń potrafi nieźle namieszać w projekcie. Lepiej to wyłączyć i pozostawić obliczenia prockowi.
Powodzenia.


wtorek, 2 maja 2006, 11:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Wgraj 9.3 powinny zniknąć Twoje anomalia.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 3 maja 2006, 23:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 25 kwietnia 2006, 12:50
Posty: 4
Post 
wgrałem patcha 9.4 i wygląda na to że problem opisywany zniknął, teraz po zrenderowaniu film jest odtwarzany płynnie.

Ciekaw jestem tylko jaki inny feler się pojawi bo z opisów na forum ta wersja nie ma
pochlebnych recenzji, a niestety poprzednich (starszych jak np. 9.3) wersji nie znalazłem.
Na szybko zauważyłem różnice przy odtwarzaniu gotowego filmu DVD. Na starej wersji odtwarzał się w całości, po wgraniu patcha odtwarza się takimi kawałkami na jakie został podzielony, nie ma ciągłości. Czyli jak gotowy film DVD jest podzielony np na 5 kawałków po 900MB i resztę, to odtworzy się tylko pierwszy kawałek, potem trzeba uruchomić drugi i.t.d. Co ciekawe nazwy tych plików są identyczne jak na starej wersji, więc ciekawe dlaczego tak się dzieje. Tak się dzieje podczas odtwarzania na kompie np. poprzez PowerDVD. Przed wgraniem patcha tak nie było. Ciekawe czy zwykły odtwarzacz sobie z tym poradzi czy też będzie dotwarzał po kawałku, ale to muszę dopiero sprawdzić.

Dziękuję wszystkim za wskazówki i pomoc
pozdrawiam


środa, 10 maja 2006, 09:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 kwietnia 2006, 19:14
Posty: 38
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Patch 9.3.5 znajdziesz tutaj http://news.swzone.it/link.php?action=d&id=12995

_________________
Pozdrawiam Jurek


środa, 10 maja 2006, 09:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL