Teraz jest czwartek, 24 października 2019, 01:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Zgrywanie z Vhs za pomocą Pinnacle Studio 10 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 18 kwietnia 2006, 14:00
Posty: 25
Post Zgrywanie z Vhs za pomocą Pinnacle Studio 10
Witam
w jaki sposób ustawić opcje przechwytywania avi czy mpeg2 i jak ustawić nagrywanie płyty DVD jakie opcje próbowałem różnych sposobów ale zawszealbo dzwięk jest przesunięty albo obraz jest bardzo słabej jakości komputer mój to athlon 2000 1gb ram
pozdrawiam


wtorek, 2 maja 2006, 11:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Komputer jest OK.
Rozjeżdżanie obrazu z dźwiękiem - przyczyna może tkwić w zbyt dużej utacie klatek w trakcie przychwytywania (defragmentacja dysku, wirus, programy pracujące wtle itp.). Proponuję poczytać tu http://www.divx.pl, w artykułach nt. przechwytywania video. Zapewne znajdziesz wiele cenych wskazówek. Poczytaj również tamtejsze forum.
Pozdrawiam


wtorek, 2 maja 2006, 12:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 9 lutego 2006, 21:05
Posty: 44
Post 
Tak sobie myślę, że komputer jest za słaby na przechwyt w studio 10. Nie pisze na jakiej karcie jest zrzut ale przy zastosowaniu studio 9 oraz karty z kodowaniem do mpeg to moze sie udac bez gubienia klatek.
W przypadku przechwytu audio też trzeba przyzwoita kartę audio nie AC.


wtorek, 2 maja 2006, 12:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jeśli chodzi o komputer ATH 2000 to napewno za mało na przechwyt do mpeg2 softwerowo, jeżeli już z takim procesorem i do mpeg 2 to z urzadzeniem kodującym sprzętowo do mpeg 2 albo jakąs dobrą karta lub zewnetrzy box np PINNACLE 700USB. Pozostaje jeszcze przechwyt do AVi (DV) lub (mjpeg) mniej zabierający moc procesora.
Generalnie najlepiej przechwytywac na osobny dysk inny niż zainstalowany system i studio a wczesneij zdefragmentowanym.
Nei piszesz dokłądnie jakim Studiem chcesz przechwytywac z Twoim sprzetem pozostałbym przy 9 ponieważ 10 pożera dużo mocy procesora, a to przy przechwycie jest najwazneijsze, RAM liczy się juz przy obrabianu materiału.
Zewnetrzne urzadzenia dają jeszcze taką zaletę że i dzweik i obraz sa przechwytywane przez to urzadzenie a sygnał zsumowany posyłany jest do komputera, odciązajac procesor.
Generalnei jeśli nei przyniosą Ci rezultaty wymiany sterowników i wgrywaniu patchów do STUDIA proponuje instalację czystego systemu z wszystkimi poprawkami + konkretne Studio jesli 9 to najlepiej w wersji 9.3 ub 9.3.5 (ostatecznie dalsze sa już tylko bardziejneistabilne i kłopotliwe), jesli 10 to 10.5 lub 10.5.2 inajlepiejna tym zakończ uaktualnij jeszcze sterowniki + bios + defragmentacja i mozna zacząc próbowac. W studio możnaodznaczyć przyspieszenie sprzetowe w opcjach co moze tez powodować kłopoty i zgrywać do AVI (mjpeg) a do mpeg2 kodować już w studio po przechwyceniu.

P.S Przy przechwytywaniu wyłaczasz wszystkie programy dziłające w tle, internet antywirusy i itd poprostu siedzi i patrzysz lub poprostu odchodzisz i nei dotykasz komputera ponieważ minimum dla przechwytu np w mpeg2 podają 2HGZ ale naprawdę jest to takna pograniczu.
POZDRAWIAM

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 3 maja 2006, 23:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 kwietnia 2006, 19:14
Posty: 38
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Pedro79 napisał(a):
Zewnetrzne urzadzenia dają jeszcze taką zaletę że i dzweik i obraz sa przechwytywane przez to urzadzenie a sygnał zsumowany posyłany jest do komputera, odciązajac procesor.

Czy aby na pewno? Według mnie za przechwyt dźwięku odpowiada karta dźwiękowa zainstalowana w komputerze.
Poza tym w zasadzie zgadzam się z @Pedro79 a ze swej strony proponuję na słabszych komputerach wyłączyć podgląd podczas przechwytywania.

Pozdrawiam Jurek

_________________
Pozdrawiam Jurek


czwartek, 4 maja 2006, 11:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Nie do końca tak jest. Zewnętrzne urządzenia posiadające własny sprzętowy kodek tworzą na wyjściu strumień Audio-Video i karta dźwiękowa nie bierze udziału w przechwytywaniu sygnału. Potrzebna jest ona tylko do odsłuchu klipu podczas montażu. Ma rację Pedro79 mówiąc, że odciąża to procesor kompa. Poza tym odpadają kłopoty związane z konfiguracją (przerwania, adresy itd).
Pozdr.


czwartek, 4 maja 2006, 12:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL