Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 10:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Problem z Pinnacle 9,0 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 maja 2006, 22:35
Posty: 4
Post Problem z Pinnacle 9,0
Witam !!
Mam problem ze zrzuceniem filmu z kamerki cyfrowej (Canon MX700). Używam do tego Pinnacle Studio 9.0 PL, problem mój polega na tym, że program Pinnacle przestaje mi pobierać filmik z kamery w różnych momentach. dokładnie to jak chcę zrzucić go na dysk twardy to on po prostu się zatrzymuje w różnych momentach. Nie wiem gdzie popełniam błąd, ale ta systuacj powtarza się cały czas. Jestem początkujcym forumowiczem, dlatego też proszę o wyrozumiałość i liczę na pomoc. Posiadm komputer Celerom 2,4 GHz, 1 Gb Ram, GF4 MX440 64 MB, dysk 16 GB, kartę Fire Wire przez któ podłączyłem kamerkę.


wtorek, 16 maja 2006, 23:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Problemów może być kilka ale obstawiałbym:

przede wszystkim kabel Fire Wire jesli jest kiepskiej jakości to takie dziwne rzeczy będa się działy,
druga sprawa to mały a wręcz bardzo mały dysk i format w jakim chcesz przechwytywac jesli AVI (DV) to 1 minuta zajmie około 200MB, jesli mpeg2 to 1 minuta może zajmowac od kilkunastu do około 90MB, ale przy mpeg 2 procesor który posiadasz może być zbyt słaby i zawieszać się,
trzecia sprawa to grafika teoretycznie grafika nei bierze udziału przy przechwycie ale bierze udział przy podglądzie, zaktualizuj sterowniki do grafiki na najnowsze oficjalne, karta rzy dalszej obróce może okazac się zbyt słaba.

Njlepiej przechwytywać materiał na oddzielny dysk fizyczny jesli masz 1 dysk to wyznacz dysk loginczy na zrzucany materiał i przed zgrywaniem koniecznie zdefragmentuj cały dysk.

P.S. Napisz też więcej w jakim formacie przechwytujesz i jaką dokładnei posiadasz wersję Studio, powinienes zaktualizowac program do wersji 9,3 lub 9,3,5 wyższe sa mało stabilne i wymagają dużej mocy obliczeniowej natomiat wersje niższe sa niedopracowane. 9.3.5 to kompromis.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 16 maja 2006, 23:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 maja 2006, 22:35
Posty: 4
Post 
No więc po kolei
- Pinnacle Studio 9.0.0
- mam wydzielon partycję na tworzenie filmów (zupełnie odzielny dysk podzielony na partycję ta do filmów NTFS 120 GB)
- procesor podkręcony z 2,4 GHz n 2,78 GHz
- karta graficzna GeForce 4 MX440 64Mb

Czyżby sam przewód był uszkodzony?


wtorek, 16 maja 2006, 23:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post 
Przy zrzucaniu filmu jest okienko w którym określasz po jakim czasie zrzucanie ma się zakończyć. Nie wiem czy jestem wyjątkiem ale u mnie Pinnacle często wstawia tam jakieś dziwne wartości - może to jest przyczyną.


środa, 17 maja 2006, 08:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 maja 2006, 22:35
Posty: 4
Post 
U mnie też jest okienko w którym można określić czas zrzucni filmu, ale jk wstwiam tam nawet 50 minut to zrzut kończy się np. po 4 minutch, niekiedy po 15. Nie ma na to reguły, ale tak czy inaczej filmu nie mogę zrzucić.


środa, 17 maja 2006, 09:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 kwietnia 2006, 19:14
Posty: 38
Lokalizacja: Gliwice
Post 
W okienku o którym piszecie studio określa maksymalny czas filmu jaki zmieści się na przeznaczonym do przechwytu dysku. Jeżeli film jest dłuższy to się nie zmieści.
Przerwę w przechwytywaniu może spowodować zmiana formatu filmu 4x3 - 16x9 bądź np fragment pustego miejsca na taśmie między kolejnymi ujęciami
Oczywiście proponuję zaktualizować studio do wersji 9.3

_________________
Pozdrawiam Jurek


środa, 17 maja 2006, 14:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Mam podobny komputer Celeron 2,2 , 500 Mb Ramu i taką samą grafike i nie mam z tym problemów . Studio zaktualizowane do 9.4.2 - również bez problemów . Poszukaj dobrze w ustawieniach programu .


środa, 17 maja 2006, 16:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 maja 2006, 22:35
Posty: 4
Post 
Już wszystko w porządku, poszedłem do sklepu i pożyczyłem od kolegi nową kartę Fire-Wire. Teraz jest OK!. Dzięki za poś :lol: więcony czas i udzielone rady.


środa, 17 maja 2006, 18:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL