Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 20:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 ROZJECHANY DŹWIĘK - STRACIŁEM CIERPLIWOŚĆ 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post ROZJECHANY DŹWIĘK - STRACIŁEM CIERPLIWOŚĆ
Witam!
Wiem, ze wątek rozjeżdżającego dźwieku w STUDIO 9 był już poruszany wielokrotnie, ale niestety nigdzie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czy ktoś ten problem w konkretny sposób obszedł, rozwiązał etc.

Przypomnę w czym rzecz: obraz rozjeżdża się z dźwiękim podczas renderowania w PS9 z AVI do DVD (vob). Z moich doświadczeń wynika, że dzieje się tak tylko wtedy, gdy próbuję zmieścić na płycie więcej niż 60 minut - z zaznaczeniem najlepszej jakości obrazu. Po wypaleniu tak zrenderowanego materiału na DVD okazuje się, że po ok. 20 minutach obraz i dźwięk nie idą w parze... :-(

Moje pytanie - czy jest w ogóle sens walczyć z tym problemem poprzez zmianę ustawień PS9, czy może lepiej zgrać projekt do AVI i powalczyć z kompresją i przygotowaniem DVD w innym programie? Jeśli tak, to w jakim?

pozdr.


czwartek, 18 maja 2006, 09:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Problemów może być kilka:
może to byc wina materialu który montujesz, jesli fillm ma pogubione klatki to objawiać się to bedize takimi wlasnie kwiatkami po wypaleniu na DVD.
Druga sprawa to montaż w Pinnacle które domyślnie ma dociągać pliki tak aby nei było przerw i tu własnie tak do końca nei jest , sprawdź materiał pod katem przerw (stosując duuuży zoom).
Trzecia sprawa to materiał który masz przechwycony może juz na starcie ma asynchron tj był przechwycony zbyt słabym sprzetem i powstał asynchron przy dłuzszym materiale.
I jeszcze jedno generalnei Studionei ma problemów z importowaniem dźwięków w innych foramtach ale najlepiej przekonwertuj mp3 jesli używasz na WAVE i podmień, a sam materiał musi mieć dźwięk próbkowany 44kHz. (problememmoże byc mniejsze próbkowanie 22 , 32 Khz)
Do tego dochodzą jeszcze uaktualnienia Studio aby być na bierzaco chociaż myśle że tutaj to nei jest problemem.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 19 maja 2006, 00:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Nie znam Studio 9, ale miałem podobny problem chociaż w innym programie. Sprawdź czy masz takie ustawienie w Data Rate> Recompres- ma być odznaczone (nie zaznaczone). Interleave ustaw na 1 frame. Nie gwarantuję na 100% bo moje doświadczenia wyszły z innego softu, ale może jest podobne do Twojego.

_________________
Pro- FART
Nie cofaj się przed wysiłkiem, każdy wysiłek przynosi owoc, łatwiej jest powiedzieć, co się myśli, niż wykonać co się mówi.


piątek, 19 maja 2006, 09:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki za wszystkie sugestie.
Co do pierwszej - materiał był zgrany bez straty, więc tu było wszystko OK.
Kombinowałem z różnymi ustawieniami, straciłem ładnych kilkadziesiąt godzin, żeby zrenderować materiał po każdym nowym ustawieniu, ale w końcu dopadłem "gada".

Oto ustawienia, które rozwiązują problem braku synchoronizacji dźwięku w Studio9:

- Format wyjściowy: DVD
- Jakość wideo: Najlepsza jakość wideo
- Kb/s: STAŁA (!!!)
- Kompresja audio PCM
- Filtruj wideo - odznaczone

Na dole dołączam screen z ustawieniami.

W takiej konfiguracji zmieści się na dysku 4,7 GB ok. 61 min, więc przy edycji materiału trzeba to wziąć pod uwagę, bo inaczej program nie pozwoli nam na rozpoczęcie renderowania w takiej konfiguracji.


piątek, 19 maja 2006, 17:08
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL