Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 21:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Studio 10 - problem nowicjusza 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Studio 10 - problem nowicjusza
Witam wszystkich!
Z uwagi na to, iż rozpocząłem dopiero kilka dni temu moją przygodę z tym programem (i wiem, że nic nie wiem), proszę o pomoc w trudnej dla mnie sprawie. Znajoma nakręciła uroczystość komunii św.swojego dziecka i poprosiła mnie, abym materiał znajdujący się na taśmie mini DV nagrał na DVD bez żadnych zmian (napisy, podkład muzyczny, efekty wideo, menu). Film przechwyciłem, umieściłem na linii czasu (chyba tak to się nazywa) i przeszedłem do trzeciej zakładki: "tworzenie filmu". Zaznaczyłem, że chcę mieć go na płycie DVD w najlepszej jakości, włożyłem pustą płytę, w ustawieniach zaznaczyłem co trzeba i włączyłem przycisk "utwórz dysk". I co? I nastała cisza, jak na pogrzebie organisty. Nie dzieje się nic i nie wiem , czy renderowanie i kompilacja już się zaczęły, czy nie, bo nie informuje o tym żaden komunikat :?: :?: :?: Nie jest to też chyba wina słabego sprzętu (P 4 3,2GHz, 1 GB RAM, Asus X800XL, WIN XP Pro + SP2). Proszę o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam


piątek, 19 maja 2006, 11:33
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 19 maja 2006, 11:32
Posty: 15
Post Re: Studio 10 - problem nowicjusza
Witaj,

ja także należe do nowicjuszy, ale udało mi się zgrać dwa próbne materiały na różne płytki DVD. Wszedłem w 3 zakładkę, poustawiałem wszystko co potrzeba (parametry filmu) i nacisnąłem start. Po lewej stronie tego okienka od 3 zakładki była informacja o tym co się dzieje, że na program zapisuje xxx klatkę z xxxxxx klatek. Następnie jak skończył to się pojawił mały napis, że jest nagrywana płyta DVD. I to było na tyle.
Wprawdzie za pierwszym razem też coś mi nie wychodziło, ale ... w końcu się udało. Sprawdz może jeszcze w ustawieniach (4 zakładki) czy masz dobrze ustawioną stację CD/DVD, czy właściwa literka nagrywarki jest wstawiona.

Powodzenia i pozdrawiam

Robert


piątek, 19 maja 2006, 13:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post 
Dokładnie. Po lewej stronie znajduje się okienko w której wyświetlany jest komunikat na temat postępu pracy oraz zielony pasek obrazujący postęp pracy.


piątek, 19 maja 2006, 13:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Niestety, komunikat nie pojawia się :(
Wchodzę w "ustawienia" - tworzenie dysku. Typ dysku -"DVD", kompresja audio - "MPA", jakość wideo - "najlepsza", opcje nagrywania - "nagraj bezpośrednio na dysku" ale próbowałem też opcji "utwórz zawartość dysku, a następnie go nagraj", nośnik docelowy - "DVD 4,7 GB", nagrywarka zaznaczona, liczba kopii i szybkość zapisu też. Klikam magiczny przycisk "utwórz dysk" i jedyne co się dzieje to zmiana koloru tego przycisku na różowy i pojawienie się na nim napisu "anuluj". Nie ma żadnego komunikatu na temat postępu pracy :( Zastanawiam się, czy powodem może być to, że w zakładce "edycja" nie wybrałem żadnego menu do mojego filmu. Pomocy :!:
Co ciekawe - po kliknięciu przycisku "UTWÓRZ DYSK" wszystkie zakładki z górnego paska programu: plik, edycja, widok, tworzenie filmu, przybornik, ustawienia, pomoc - są nieaktywne, czyli może jednak renderowanie się zaczęło, tylko nie ma komunikatu o tym :?:


sobota, 20 maja 2006, 10:51
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 9 lipca 2005, 14:12
Posty: 6
Lokalizacja: Katowice
Post 
Edycją video zajmuje się od roku,lecz wiele spraw jest dla mnie niezrozumiałych i niejasnych.Twój sprzet jest wporzadku.Ja cała edycje robie dwoma programami Ulead videostudio 9 i Nero vision .Wnioski jakie udało mi sie wyciągnac po dwóch tygodniach męczarni,to takie ,ze najlepsze efekty daje za pomocą kilku kroków.Tzn.Jeżeli nie robisz przejść ,nie wstawiasz filtrów ,bądż napisów.roboty jest mniej.Jeżeli udało Ci się zrzucić wszystko na twardziela,za pomocą "pinac."(oczywiście w formacie DV),to otwórz teraz nero ,zakładka foto i video,dalej utwórz własne DVD video,dodaj pliki video nast. utwórz rozdziały(robisz chaptery np.co 5 min)dalej ,tworzysz menu,ustawiasz jakość i nero konwertuje najpierw do dvd na dysk twardy ,a następnie wypala na płycie.Jezeli nie uda Ci się zrzucić całego materiału z kamery w jednym pliku ,to musisz spóbowac zrzócic z podziałem na sceny( pewnie ta opcja jest w twoim programie)Nastepnie połączyc je(w formacie DV) i dalej jak opisałem powyżej.Jeżeli dalej będzie nieposłuszny to zrób np.dwa półgodzinne pliki.I dalej już Nero sobie poradziPrzynajmniej mnie jeszcze nie zawiódł w tej materii.Uwaga bardzo ważna sprawa system alokacji plików partycji na którą zgrywasz musi być ntsf nie fat 32.Fat 32 nie pozwala na tworzenie plików większych niż 4GB.Cieszyłbym się bardzo gdyby moja pomoc okazała sie skuteczna.Pozdowienia .Stasiek11


sobota, 20 maja 2006, 15:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki za pomoc, na pewno spróbuję załatwić sprawę Nero Vision. Nurtuje mnie jednak pytanie - dlaczego nie mogę zrobić tego w Studio 10.5, co takiego schrzaniłem, że rzecz z pozoru banalna jest dla mnie nie do zrobienia :?: :?: :?: Wkrótce będę przecież zajmował się materiałem ze swojej kamery i chciałbym mieć pewność, że Studio z tym sobie poradzi.
W dalszym ciągu proszę o pomoc i pozdrawiam

[ Dodano: Sob Maj 20, 2006 11:53 pm ]
No cóż, udało się :!: Zainstalowałem łatkę Studio 10.5.2 i wszystko chodzi :) , nagrałem film na dysk DVD, odtworzyłem na kompie - super, uruchomiłem na odtwarzaczu stacjonarnym i ... obraz jest, a dźwięku brak :( . Co teraz robić ??? RATUJCIE !!!


sobota, 20 maja 2006, 19:50
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 4 listopada 2005, 12:52
Posty: 334
Lokalizacja: Chrzanów
Post 
hernu napisał(a):
. Klikam magiczny przycisk "utwórz dysk" i jedyne co się dzieje to zmiana koloru tego przycisku na różowy i pojawienie się na nim napisu "anuluj". Nie ma żadnego komunikatu na temat postępu pracy ?:


Nad różowym napisem anuluj nic nie jest napisane??? Np trwa renderowanie??? Kontrolka twardego dysku mruga do ciebie na czerwono, czy nie:-)


wtorek, 23 maja 2006, 14:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Już sobie poradziłem - pierwszy film wypalony. :D Dziękuję wszystkim i pozdrawiam


wtorek, 23 maja 2006, 20:28
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 18:43
Posty: 6
Lokalizacja: Żory
Post 
MAM PROBLEM!!!
Nie mam dźwięku w Pinnacle 10. Sprawdzałem już chyba wszystkie opcje. Robiłem reinstalke. I nic. Macie jakieś pomysły?


środa, 24 maja 2006, 21:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 19 maja 2006, 11:32
Posty: 15
Post Głośność...
Witaj,

troche głupio mi o tym pisać, ale może też zrobiłes to co ja.

Głupio dlatego że zrobiłem instalacje ponownie, szukałem w ustawieniach - wszystko było dobrze. Materiał zgrywałem do kompa z dźwiekiem (analog) i nic. Przy podglądzeie dziwięku jak nie było tak nie było. I w końcu coś mnie olśniło i zobaczyłem regulację głośności w PS10 obok znaczka wyciszenia dźwieku. Było nastawione na 0 ......

Tylko prosże się nie nabijać ze mnie za bardzo :)

Pozdrawiam
Robert


czwartek, 25 maja 2006, 09:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL