Teraz jest środa, 23 października 2019, 22:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Czy z Pinnacle 9 lepiej wypuszczać czyste avi czy mpg-2 ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 11 maja 2006, 09:51
Posty: 15
Post Czy z Pinnacle 9 lepiej wypuszczać czyste avi czy mpg-2 ?
Witam. Mam takie pytanie: Czy robiąc montaż w Pinnacle 9 lepiej jest wypuścić czyste avi (w pełnej jakości DV) i poźniej za pomocą Unleada przerobić to na .vob, czy z Pinnacla wypuszczać już mpg-2 i dopiero za pomocą Unleada przerabiać na .vob. Chodzi głównie o jaość obrazu odtwarzanego później na TV. Którym sposobem w końcowym efekcie otrzymam najlepszą jakość .vob ?


czwartek, 11 maja 2006, 10:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jakość plików VOB o która pytasz uzalezniona jest od materiału który poddajesz stratnej kompresji oraz kodekowi którym będziesz kodować.
Generalnei zasada jest taka jezeli chcesz cokolwiek kompresować czyli pogarszać jakośc to najlepiej robić to z materiału jak najlepszej jakości czyli AVI(DV). Zapisanie filmu jako mpeg2 i ponowne kodowanie w innym programie do VOB mija się z celem, ponieważ i mpeg2 i pliki VOB używają tej samej stratnej komresji mpeg2. Jeślimasz program w którym możesz kodwoać materiał z zmianawielu parametrów komresji polecam zastosowanie dwuprzebiegowej kompresji jesli zależy Ci na jakości, ale tylko niektóre programy lub wręcz odzielne kodeki umożliwiają edycję parametrów kompresji.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 11 maja 2006, 23:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 11 maja 2006, 09:51
Posty: 15
Post 
Dziękuję bardzo. O taką treściwą odpowiedź mi chodziło. I jeszcze aby wszystko było jasne: Czy robiąc montaż w Pinnacle (czyli dodając zdjęcia, robiąc przejścia, wycinając fragmenty, łacząc różne sceny) na materiale avi (DV) i następnie zapisując to w formie jednego nowego pliku też avi nie tracę na jakości ? W sumie jest to tylko dodanie wpomnianych elementów, ale rendering jednak trochę czasu trwa i czy wtedy nie ma strat ?


piątek, 12 maja 2006, 08:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
DV jest kompresją którą dokonuje kamera przy zapisie na taśmę a sam kodek DV w komputerze w zasadzie umożliwi przegranie tego materiału i jego odtworzenie na komputerze. Więc teoretycznie nie powinna spadać jakośc. ALE właśnei ale i DV jest kompresją obrazu wideo więc każdorazowa kompresja powoduje spadekjakośc.
Ja generalnei zauwzyłem że przy pojedyńczym ponownym zapisie do DV spadek jakości jest minimalny ale juz kolejny raz do DV (AVI) widać lekkie zaszumienie. W zasadzie dużo zalezy od jakości nagrania,proponuję metodę rób i błędów efektna pewno będizeleszy niż przy zapisie do meg2 czy mpeg4 itp.
Należy miec nauwadze że AVI(DV) nei jest wzorcem obrazu w samym sobie bo sa formaty które dysponuja jeszcze lepszą jakościa zapisu, obrazu palety barw itd, ale generalnie do dalszego zaipsu pozostajew amatorskich warunkach zapis do AVI(DV).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 13 maja 2006, 23:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 4 listopada 2005, 12:52
Posty: 334
Lokalizacja: Chrzanów
Post 
Pedro79 napisał(a):

Ja generalnei zauwzyłem że przy pojedyńczym ponownym zapisie do DV spadek jakości jest minimalny ale juz kolejny raz do DV (AVI) widać lekkie zaszumienie. W zasadzie dużo zalezy od jakości nagrania,).


Zdarzyło mi sie ok. 10 razy renderować ten sam plik do avi i nie zauwazyłam pogorszenia jakości nagrania. No chyba że nakładasz jakieś filtry i efekty na obraz to wtedy tak, zgodze się, nastąpi pogorszenie jakości.....


wtorek, 23 maja 2006, 14:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
tak tez własnie jest nierenderuję tego samego materiału kilka razy a nakładam obraz w obrazie po kilka razy lub dodaję filtry np solaryzację itp. Teoretycznie zapis do DV nie powinien obniżać jakości ale jak pisze ja zauwazyłem że przy drugim razie zauważam delikatne ziarno kwestia oka i doglądania szczegółu.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 23 maja 2006, 22:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL