Teraz jest piątek, 19 lipca 2019, 10:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 modyfikacja menu 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post modyfikacja menu
Witam

Zmontowałem sobie materiał i dodałem standardowe menu. Chciałem dodać do niego jedynie logo firmy aby widniało w tle np w górnym lewym rogu (materiał ze szkolenia firmowego). Próbowałem różnych dziwnych trików ale jakos mi się nie udało. Tło które wybrałem jest zapisane w formacie xpg i nie można go niczym otworzyć. Najłatwiej było by poprostu do niego dorysować logo i po sprawie.
Macie jakieś pomysły jak się z tym uporać?
Przychodzi mi do głowy kowalska metoda a mianowicie wygenerować kawałek filmu z menu bez przycisków, wrzucić na timeline, przechwycić jedną klatkę i zapisać jako bmp
Obawiam się tylko troszkę, że tak przygotowane tło do finalnego menu może stracić na jakości i proporcjach :(


wtorek, 4 lipca 2006, 09:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
a jakim softem to robiles?

najprosciej to jesli masz zapisany plik w dvd czyli voby wyeksportowac do m2v i wav sam film, menu przyszykowac ponownie z przyciskami i tym logiem i dalej to juz chyba proste :]
najprosciej to chyba w encore?!

_________________
----

moj sprzet:
Atari 800 Xl monitor mono-chromatyczny
klawiatura, myszka i magnetowfon na kasetki :]


wtorek, 4 lipca 2006, 13:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post 
Próbowałem tego wyczynu ;) dokonać w Pinnacle Studio 9+ VOB'ów jeszcze nie było bo materiał był surowy a więc były pliki avi no ale im nic do menu.
Generalnie menu tworzy sie w Pinnaclu prosto. Równie prosto wstawia się do menu swoje własne tło (zwykły jpg lub bmp).
Problem pojawił się gdy chciałem do standardowego tła dołożyć logo. Tła zapisane sa w formacie xpg i nie wiem jakim programem graficznym da się to otworzyć - pewnie żadnym ;) Pozostaje więc dokleić logo bezpośrednio w Pinnaclu. Niestety moje próby spełzły na niczym. :( W akcie desperacji chciałem nawet zamieścić logo w formie przycisku - niestety jest on aktywny i na siłe przypisuje się do pierwszego klipu :evil:


wtorek, 4 lipca 2006, 13:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 17 września 2002, 14:51
Posty: 26
Lokalizacja: Poznań
Post 
Pliki XPG wykorzystuje autoCad do zapisu pasków narzędzi. Ale nie o to chodz!!!
Pliki XPG wykorzystywane są również przez jakiś linuxowy program graficzny (jeśli mnie pamięć nie myli). Postaram się to odszukać.......

_________________
== poz DR owionka ==


wtorek, 4 lipca 2006, 14:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL