Teraz jest piątek, 18 października 2019, 20:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Filmik ze zlotu i pytanie o metode kompresji. 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post Filmik ze zlotu i pytanie o metode kompresji.
Czesc, nagralem filmik ze zlotu, projekt zrobilem w Pinnacle 10 Plus. Film ma 30min. skonwertowalem go do pliku mpeg-2 z jakoscia dvd, ale zajmuje on 1,4GB chyba troche za duzo jak na tak krutki film, mysle ze jest zbyt dobra jakosc i dlatego tyle wazy, a i tak pewnie tego nie wykozystam na monitorze w kompie lub tv.....najpierw chcialem to podzielic na 2CD ale teraz zastanawia mnie czy go nie skonwertowac do innego formatu.
Mysle o divx lub mpeg-2 z jakascia SVCD, ktory z nich polecacie, chce zeby film zmiescil sie na 1 cd i nie bylo straty jakosci, film 30min chyba nie trudno zmiescic na takiej plytce??
Prosze o rady do jakiego formatu mam go skonwertowac zeby bylo jak najlepiej :)
Pozdr.


czwartek, 6 lipca 2006, 19:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
ja bym skompresowal do Xvid. Jesli dobrze poustawiasz to na pewno nie bedzie duzej utraty skoro ma miec 700mb


czwartek, 6 lipca 2006, 23:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
pierwsze pytanie - co chcesz z tym fimem robić?

1,4GB mpeg to wcale nie tak dużo. 6000 kbps z haczykiem. niestety mpeg2 musi swoje ważyć.
jeśli zrobisz svcd a nie daj boże vcd to drastycznie pogorszysz jakość. jeśli chcesz to oglądać na tv z dvd to mimo wszystko proponuję wypalić płytkę dvd z filmem. jeśli upierasz się przy cd to divx/xvid, jednak trzeba usunąć przeplot i przeskalować.
poza tym nie kompresuj do innych formatów z tego mpega, tylko bezpośrednio z pinnacla (btw to jest dział pinnacle EDITION a nie STUDIO ;) ), ewentualnie zrób avi dv (zajmuje jeszcze więcej niż 1,4GB) i tego avi konwertuj do divx czy czego tam będziesz chciał.
poszukaj na forum i nie tylko o tym jak to się robi, było opisywane setki razy.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


piątek, 7 lipca 2006, 11:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
pierwsze pytanie - co chcesz z tym fimem robić?

Ogladac :lol: na serio to chce aby mozna bylo go ogladac na dvd stacjonarnym bez mozliwosci odtwarzania divx i w kompie.
GrassHoppeR napisał(a):
...poza tym nie kompresuj do innych formatów z tego mpega, tylko bezpośrednio z pinnacla

skompresowalem bezposrednio z pinnacla do svd, wyszlo jakies 550MB nagralem na plytke, odpalilem na stacjonarnym dvd, i na plazmowym TV 42' wygladalo calkiem niezle, wiadomo ze niejest to super jakosc bo nagrywalem film kamerka cyfrowa na kasetach Hi8, ale mysle ze jest taka sama jakosc jakbym puscil filmik bezposrednio z kamerki.
GrassHoppeR napisał(a):
ewentualnie zrób avi dv (zajmuje jeszcze więcej niż 1,4GB)

Ok, ale to bedzie malo ekonomiczne, bo filmik ktory ma 30min mam nagrywac na plytke dvd bo bedzie zajmowal jakies 4GB troche to dziwne, rozumiem jakby mial ponad godzine to bylby sens, a tak czy bedzie jakas roznica miedzy jakoscia dv a svcd??Niby bedzie to najlepsza jakosc ale chyba nie bedzie widac za duzej roznicy??
GrassHoppeR napisał(a):
btw to jest dział pinnacle EDITION a nie STUDIO

sorki, rozpedzilem sie, mialo byc w dziale Studio :wink:


piątek, 7 lipca 2006, 12:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
digit6 napisał(a):
GrassHoppeR napisał/a:
pierwsze pytanie - co chcesz z tym fimem robić?

...chce aby mozna bylo go ogladac na dvd stacjonarnym bez mozliwosci odtwarzania divx i w kompie.


a dlaczego się upierasz przy cd a nie dvd? czy nie lepiej zastosować najlepszą możliwą jakość? skompresuj do mpeg2 z bitrate 8000 kbps. zajmie ci to połowę płyty dvd. svcd ogranicza rozmiar kadru do 480 px. różnica będzie na pewno.

digit6 napisał(a):
wiadomo ze niejest to super jakosc bo nagrywalem film kamerka cyfrowa na kasetach Hi8, ale mysle ze jest taka sama jakosc jakbym puscil filmik bezposrednio z kamerki.


strumień dv nagrany na Hi8 jest taki sam jak digital8 i miniDV, to dokładnie te same dane cyfrowe. a jeśli nie widzisz różnicy między dv a svcd na 42-calowej plazmie... to nie wiem co powiedzieć.

pozdrawiam

PS. robienie avi dv dotyczyło pośredniej formy między pinnaclem a divx.

_________________
Obrazek


piątek, 7 lipca 2006, 12:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1672
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
ewentualnie zrób avi dv (zajmuje jeszcze więcej niż 1,4GB)


Odpowiedź napisał(a):
Ok, ale to bedzie malo ekonomiczne, bo filmik ktory ma 30min mam nagrywac na plytke dvd bo bedzie zajmowal jakies 4GB troche to dziwne, rozumiem jakby mial ponad godzine to bylby sens, a tak czy bedzie jakas roznica miedzy jakoscia dv a svcd??Niby bedzie to najlepsza jakosc ale chyba nie bedzie widac za duzej roznicy??


Czyżby w ekonomicznym podejściu chodziło o zaoszczędzeniu różnicy pomiędzy CD a DVD czyli ok. 70 groszy ? Różnica w jakości jest oczywista, i chyba warta 70 groszy :lol:


piątek, 7 lipca 2006, 12:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post 
Dobra dzieki za wyjasnienia :wink: , to zrobie mpeg-2 z jakoscia dvd, bitrate ustawic na 8000??a moze na 15000 :) bedzie widac duza roznice??a chce ustawic tak duzo bo i tak zostanie jeszcze miejsce na plycie. Juz sobie wyobrazam mine kumpli jak zobacza 30min. film ktory ma 3GB heh, na kompie chyba tez bedzie widac roznice, chodzi mi o monitor 17-20 calowy??Dzwiek ustawic oczywiscie na PCM a nie MP2??
Ps. Wlaczylem jeszcze raz ten film svcd na plazmie i rzeczywiscie jest cienka jakosc, tzn sa poszarpane krawedzie itd. czemu ja wczesniej tego nie zauwazylem :D


piątek, 7 lipca 2006, 14:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1672
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Ponieważ filmik jest krótki, możesz ustawić na CBR 9000-9400. Nie przesadź z bitrate, bo mogą wystąpić problemy z płynnym odtwarzaniem.


piątek, 7 lipca 2006, 14:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post 
Teraz to ja juz wogole niewiem co sie stalo. Ustawilem w Pinnacle na mpeg-2 bitrate na 9000 dzwiek PCM, byly zaznaczone opcje "dolacz dzwiek" i "dolacz wideo". Zamiast jedego pliku wyszly mi trzy...... xxx ktory ma 1.9GB, xxx_1 ktory ma 168MB, xxx_2 ktory tez ma 168MB, xxx_s ktory ma 337MB, z czego pierwszy to sam obraz, a trzy pozostale to sam dzwiek, kazdy w innej jakosci....Co nietak zaznaczylem??Powinien byc jeden plik, ktory nastepnie skompilowalbym na format plyty dvd w TMPGEnc DVD Author.


piątek, 7 lipca 2006, 16:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
po pierwsze wyłącz ukrywanie rozszerzeń plików znanych typów i napisz co to za pliki, ale z rozszerzeniami :roll:
jeśli to .m2v (video), .ac3, .mp2, .wav (dźwięk) to wszystko w porządku, kazdy soft do authoringu łyknie te formaty. jest to nawet lepsze, bo program nie musi wtedy demultiplexować, co zaoszczędza czas i miejsce.
i nie przesadź z bitrate'm!

pozdrawiam

_________________
Obrazek


piątek, 7 lipca 2006, 17:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post 
Jest to plik .m2v i trzy pliki .wav, czyli by sie zgadzalo, teraz w programie do authoringu mam wczytac tylko ten pierwszy, i bedzie ok??Gdy przestawilem w pinnacle format dzwieku na mp2 utworzyl jeden plik(film+dzwiek) a nie osobno tak jak przy pcm, ale jednak zostane przy pcm bo niby jest lepsza jakosc dzwieku.
Jest problem jeszcze w tym ze bitrate ustawilem na 9000, a w programie do authoringu wyskakuje blad ze plik ma bitrate 10000 i nie moze byc wczytany bo max bitrate dla formatu dvd to 9800.......dziwne.


piątek, 7 lipca 2006, 18:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
pamiętaj, że dźwięk też ma jakiś bitrate. w twoim przypadku:
48 kHz*2 kanały*16 bitów=1536 kbps
9000+1536>10000
zgadza się?
przekoduj sam dźwięk do mp2 np. 384 kbps i będzie ok.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


piątek, 7 lipca 2006, 18:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post 
No, tak masz racje, zapomnialem o tym szczegole :) Przekonwertuje film na nowo do mpeg-2 ale tym razem ustawie bitrate na 8000 i dzwiek MP2. Czy jest duza roznica miedzy mp2 a pcm??Czytalem ze ten drugi jest lepszy, ale niewiem co zrobic potem z tymi trzema plikami audio :? w programie do authoringu zaladowac tylko ten pierwszy plik z obrazem(bez dziwieku) i bedzie ok?? Bo jesli tak to przekonwertuje film na nowo z dzwiekiem pcm.


sobota, 8 lipca 2006, 16:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/vi ... hp?t=14911

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


środa, 30 maja 2007, 11:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Utworzyłeś film w PS10 to utwórz i w nim DVD po co Ci zapis do mpeg2 i następnie tworzenie DVD w innym sofcie?
Jeżeli ustawiasz w PS10 maksymalną jakość, a taka dla materiału 30min będzie, efekt końcowy będzie dobry. Utworzysz, wypalisz gotowe DVD, a program sam ustawi maksymalne parametry.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 30 maja 2007, 23:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL