Teraz jest poniedziałek, 22 lipca 2019, 01:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Format przechwyconego filmu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 lipca 2006, 22:57
Posty: 1
Post Format przechwyconego filmu
Witajcie,
mam problem z formatem przechwytywanego filmu. Przechwytuję w pełnej jakości DV i otrzymuję plik avi w rozdzielczości zaledwie 360x288 (minuta filmu zajmuje ponad 200M). Klatki nie są gubione. Dlaczego nie mogę otrzymać pliku w większej rozdzielczości? Po utworzeniu filmu z takiego materiału, otrzymuję co prawda np. plik mpeg w rozdzielczości PAL, ale po jakości widac, że klatka została "sztucznie" powiększona. O co chodzi??? :(


poniedziałek, 10 lipca 2006, 23:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 17:22
Posty: 118
Lokalizacja: Szczecin City
Post 
Nie wiem czemu tak jest, ale miałem kiedys podobny problem: Przechwytywałem przez Ulead Movie Factory (albo Ulead Video Studio, już nie pamiętam) używając zwyczajowo FireWire i zaczynałem edycje w Adobe Premiere. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się że Adobe Premiere traktuje plik DV jako mający rozdzielczość 360x288! I było to widać - rozdzielczość rzeczywiście spadała. Rozwiązaniem problemu okazało się po prostu przechwytywanie przez Adobe Premiere, gdzie też montowałem - było już jak należy 720x576. Wnioskuje, że u ciebie sytuacja może wygląda podobnie.


wtorek, 11 lipca 2006, 00:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
A jak z legalnoscią oprogramowania??

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 14 lipca 2006, 00:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 22:55
Posty: 60
Lokalizacja: Warszawa
Post 
a moze przesylasz kabelkiem usb badz masz go podlaczonego podczas przeylania sprubuj fire wire napewno pomoze jezeli go nie uzywasz


piątek, 14 lipca 2006, 10:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Na 100% te filmy były przechwycone w normalnej roździelczości 720/576, Przecież materiał mający połowę jakość nie będzie ważył 200mb w 1 minucie, raczej ciężko mi sobie wyobrazić aby kontroler firewire mógł zgrywać w innej roździelczości. Miałem kiedyś ten śmieszny problem, podczas oddtwarzania np w Media Playerze, należy wejść w właściwości i przestwić w kodeku na pełną jakość, napewno jest ustawiona jakość oddtwarzania połówkowa i tyle.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


piątek, 14 lipca 2006, 16:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
opcje zgryuwania ustaw pełen PAL

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 14 lipca 2006, 23:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL