Teraz jest piątek, 18 października 2019, 20:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Filmy zapisane w pinnacle studio 10 mają fatalną jakość 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 28 lipca 2006, 13:44
Posty: 6
Post Filmy zapisane w pinnacle studio 10 mają fatalną jakość
Mam następujący problem, za każdym razem jak edytuje jakiś film (nawet jak go nie rusze, wystarczy że zaimportuje do pinnacle studio) i zapisze jakość jest fatalna . Prubowałem zapisywać film już chyba każdym kodekiem i wciąż to samo (oczywiście grzebałem w opcjach kodeka i zmieniałem tam lepszą jakość kosztem kompresji , itd)

Wiecie może czego to wina ? (korzystając z inych programów mam ten sam problem)
Moja karta graficzna to Geforce Titanum 4200 128 mb 128 bit vivo...


piątek, 28 lipca 2006, 21:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam
zapytam tylko, czy ustawiasz też rozdzielczość ?
pozdrawiam


sobota, 29 lipca 2006, 06:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 28 lipca 2006, 13:44
Posty: 6
Post 
Tak, rozdzielczość także zmieniam, nawet jak wybieram rozdzielczość ponad 2000 pikseli to jakość nadal jest fatalna :(.

Dobrą jakość udaje mi się tylko uzyskać ale to za pomocą Ulead Video Studio tylko wtedy gdy obramiam nieskompresowany film i przy zapisywaniu go nie wybieram kodeka. tylko zaznaczam "Create Video File >> Same as First Video Clip"

Czy w pinnacle studio 10 jest też podobna opcja ? (jak nie ma to czy można dodać do formatów zapisu takie coś żeby film został zapisany bez kompresji :)?

Pozdro.


sobota, 29 lipca 2006, 12:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
jesi zgrywasz pinnacle to przez kodek DV pinnacla ustaw peen PAL 720&567 i po wszystkim ) najprawdopodobniej zgrzwasz w mpeg2 i ustaiwsz niska rozdzielczosc i bitrare przy zgrywaniu wzbierz AVI (DV).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 29 lipca 2006, 21:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 28 lipca 2006, 13:44
Posty: 6
Post 
Tzn mam ustawić w "Ustawienia">> "Format przechwytywania" , "DV" ?
Jeżeli tak robie, to nie moge zmienić żadnych związanych z tą kompresją opcji :( :

Obrazek

A przy zapisywaniu filmu, wybieram: http://rocco.superhost.pl/kabat/kompresja2.jpg

i nadal to nic nie daje :(.


EDIT: Wina chyba leży w zgrywaniu filmu (importowaniu) , bo jak dodaje film do edycji i oglądam go w podglądzie to jakość już na starcie jest fatalna... (no chyba że tak musi być bo to podgląd).


sobota, 29 lipca 2006, 22:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Czy przechwytujesz materiał zapisany przez kamerę cyfrową, czy kamera pełni rolę konwertera?? ANALOG/CYFRA?? Cyz przechwytujesz po kablu analogowym czy cyfrowym? Czy materiał jest nagrany w systemie PAL, oraz czy wybrałes taki podczas przechwytywania?
Wgraj patch 10.5 a nastepnie 10.5.2.
Jeśli w systemie posiadasz różne kodeki program może nieprawidłowo je rozpoznawać i wtedy pojawiają się krzaczki z jakościią wszedzie tam gdzie dokonywana jest kompresja czyli zgrywanie z kamery na HDD oraz z HDD na DVD. Najlepiej pozbyć się wszelakich multipaków i itp kodeków.

Inna sprawa to czy soft jest legalny?? Może to jedno z zabezpieczeń na pirackie kody?

Napisz swoją konfigurację komputera oraz dokładną wersję programu i systemu jeśli chcesz aby ktoś pogłówkował nad Twoim problemem. Bo wróżbitów tu nie ma :).
A wracając do podglądu podgląd to podgląd i jakośc jest bardzo kiepska po to by móc płynniej odtwarzać niezrenderowany materiał, takze nei sugeruj się podglądem.

Jeśli zdecydowałbys się instalować Studio od nowa to wyczyśc rejestry, a jezeli nei no to najlepiej system i progam na nowo.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 30 lipca 2006, 02:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 28 lipca 2006, 13:44
Posty: 6
Post 
Znaczy się nie zgrywam nic z kamery, poprostu importuje plik Video :). (a plik ten jest tworzony przezemnie wcześniej za pomocą programu do zapisywania tego co się dzieje na pulpicie, ale po stworzeniu takiego pliku jakość jest ok, dopiero jak zaczynam go importować do Pinacle studio i zapisywać to wtedy zaczynają się schody :(. ).

No wersja nie jest "kupiona w sklepie" ale z rejestracją nie miałem kłopotów, nawet mi emaila przysłali na fałszywe konto :).

Moja wersja pinnacle to : Pinnacle studio plus v 10.5.1.2809
(Pinnacle.Studio.Plus.v10.5.1.Titanium.Edition.Multilanguage-SHooTERS)

Mój sprzęt: Pentium 4 2.4 podkręcony do 3.0, Geforce 4 TI 4200, 2 x 512 Kingsotna 400 Mhz chyba do 416 podkręcone. I zamulam na windowsie XP Proffesional ;].


niedziela, 30 lipca 2006, 11:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4861
Lokalizacja: Tczew
Post 
Tu kolega lepiej wytłumaczył o co chodzi, tylko widocznie moja odpowiedź nic Mu nie dała.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 30 lipca 2006, 12:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Odpowiem krótko jezeli zgrywasz coś w AVI (divix, x-vid) itp i nastepnie chcesz to obrabiac i stworzyć kolejny divix lub DVD to neistety jakosc zawsze będzie kiepska divix NADAJE SIĘ TYLKO DO ZAPISU KONCOWEGO MATERIAŁU.
Nie piszesz dokładnie jakiego kompresora używasz ani jaki bitrare itd.

Zapis z kamery cyfrowej w jakosci AVI (DV) to przepływnośc 25Mb/s stąd wysoka jakośc materiału, a divix xvid itp mają od kikuset kb/s do kilku Mb/s i sa formatami kompresji STRATNEJ.
Jedynym wyjsciem jakie mi się nasówa to jezeli ten program posiada to po 1 zapis w AVI(DV) kodekiem np Panasonic DV itp, lub jeżeli nei to jakiś mpeg4 lub mjpeg do AVI z wysokim bitrare 8000kb/s i więcej oraz koniecznie rozdzielczością PAL 720/567. Nastepnei po montażu zapis do tego samego formatu z tym samym bitrare lub innego wybranego przez ciebie jako końcowy.

Ale przechwyt w tym programie musi być z jak największym bitrare abys mógł zrobić coś lepszej jakości (max ile tylko się da ustaić przy kompresorach mpeg4 lub mjpeg). Może dobrym pomysłem byłoby tez ustawienie rozdzielczoći ekranu monitora do zblizonej PAL 720/567.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 30 lipca 2006, 23:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL