Teraz jest poniedziałek, 22 lipca 2019, 00:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Utracone klatki??? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 22:55
Posty: 60
Lokalizacja: Warszawa
Post Utracone klatki???
Witam mam problem przechwytuje film z kamery dv sony hc44e mam kasetke panasonica nagralem na niej 120 minut filmu w trybie lp, nagrywam na niej drugi raz, po przechwyceniu 50 minut filmu mam 200 utraconych klatek , zgrywam przez firewire, moj sprzet to barton 2600 xp+, 1280mb ramu ddr, grafika radeon 9800 se 256mb, dysk 250gb sata2 wd, firewire na aduigy2 zs. Przy pierwszym przechwytywaniu bylo ok a dlaczego teraz tak sie dzieje??? pomozcie:)


środa, 9 sierpnia 2006, 21:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4750
Lokalizacja: Tczew
Post 
Pierwsze co przychodzi do głowy to niezdefragmentowany dysk na przechwyt, lub skanowanie antywirusa w tle. Na temat LP się nie wypowiadam, bo nie używam :wink: .

_________________
最诚挚的问候


środa, 9 sierpnia 2006, 21:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 22:55
Posty: 60
Lokalizacja: Warszawa
Post 
czyli moze to byc winna systemu win xp xp2??? antywirus nie chodzi w tle posiadam noda, a dysk moze troche zasmiecony myslisz ze defragmentacja pomoze????


środa, 9 sierpnia 2006, 21:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4750
Lokalizacja: Tczew
Post 
Puryści przechwytują wręcz tylko na czystą partycję (umieszczoną na osobnym dysku), więc defragmentacja napewno nie zaszkodzi :wink: .
Niepokoi mnie tylko jedno - NOD32 nie skanuje w tle? Wydaje mi się że tak, i nazywają to: ochrona w czasie rzeczywistym.

_________________
最诚挚的问候


środa, 9 sierpnia 2006, 22:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 22:55
Posty: 60
Lokalizacja: Warszawa
Post 
tak skanuje w tle ale nie pobiera duego obciazenia procesora, tylko skanowanie na zadnie dysku pobiera cpu, natomiast jego normalne dzialanie jest oki:) oki to sprubuje na wolna partycje!!


czwartek, 10 sierpnia 2006, 08:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Defragmentacja jak najbardziej i przechwytywanie przy Twoim sprzęcie do AVI(DV), na mpeg2 Twój komputer może być zbyt słaby.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 10 sierpnia 2006, 09:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4750
Lokalizacja: Tczew
Post 
Jeżeli nie masz osobnego dysku na przechwyt, to koniecznie powyłączaj ochronę antywirusa na czas przechwytywania. Nie obciążenie procesora jest tu wyznacznikem, ale zakłócanie transferu danych na dysk, przez skaner antywirusa. Nie znam obecnie dobrego miejsca w sieci gdzie podano by na tacy sposoby optymalizacji windowsa do pracy z filmem, ale trochę teorii o przodku windowsa XP czyli win 2000 jest tu w linku , a część rad da się żywcem przenieść do (niestety bardziej jeszcze skomplikowanego) XP-eka.
PS
tu ten sam artykuł
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


Ostatnio edytowano czwartek, 10 sierpnia 2006, 16:34 przez kotin, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 10 sierpnia 2006, 09:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 22:55
Posty: 60
Lokalizacja: Warszawa
Post 
oki zaraz wyprubuje te rady i przecwyce material jeszcze raz:) zobaczymy czy to pomoze jezeli nie to bedzie oznaczac ze kasetka to lipa:(


czwartek, 10 sierpnia 2006, 16:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Przyjzałbym się tez kabelkowi pod fire wire oraz samej karcie z fire wire. Włącz pod xp obciązenie procesora i zerknij czy podczaz zgrywania faktycznei obciązenei jest duże przy mojej konfiguracji jest to w granicach 20%-25% przy zgrywaniu do AVI(DV), ale przy mpeg2 już 80-85%.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 10 sierpnia 2006, 22:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 22:55
Posty: 60
Lokalizacja: Warszawa
Post 
wczoraj zgralem material jeszcze raz oproznilem prawie partycje defragmentacje zarzucilem i na 120 minut filmu mialem tylko 7 pominietych klatek czyli nie jest zle ale sprubuje jeszcze raz dzis bez dotykania w tym czasie komputera, a co do karty fire wire to mam creativa sound blastera audigy 2zs z wyjesicem firewire a kabelek taki zwyly kupilem w komputroniku czy sa jakies rodziaje ich??


piątek, 11 sierpnia 2006, 08:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4750
Lokalizacja: Tczew
Post 
deejaymario napisał(a):
...ale sprubuje jeszcze raz dzis bez dotykania w tym czasie komputera...


Bić, bić się po tych natrętnych łapach przy przechwycie :wink:

deejaymario napisał(a):
...a co do karty fire wire to mam creativa sound blastera audigy 2zs z wyjesicem firewire a kabelek taki zwyly kupilem w komputroniku czy sa jakies rodziaje ich??


Są - lepsze i krótsze oraz gorsze i dłuższe, ale widać że po zalecanej wyżej operacji powinno już być dobrze :wink:

pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


piątek, 11 sierpnia 2006, 08:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 22:55
Posty: 60
Lokalizacja: Warszawa
Post 
juz posiadam osobny dysk do przechwytu caly dysk wd80gb ata jest na dv, wszytko gralo ale ostatnio znowu pojawaia sie problem z tymi klatkami, jest ich malo bo 20-50max moze mniej na 120min filmu, moze jest to spowodowane kasetka bo nagrywalem juz na niej troche :???


wtorek, 26 września 2006, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
No własnie ja też przyjżałbym się kasetce bo jezeli nagrywasz 120min przypuszczam że to kasetka 80minutowa to spada jej odpornośc na uszkodzenia.
Uruchom zgrywanie i przyjżyj się na obraz (jak pojawiają się jakies kwadraciki i dziwne trzaski, a w tym momencie tracona jest klatka to jest to zapewne wina taśmy.
Spróbuj również innym programem sprawdzisz czy błedy pojawiają się w tych samych miejscach czy losowo, i czy program reaguje tak samo.

P.S. Na przyszłość unikałbym nagrywania w LP, czas kosztem odporności na uszkodzenia.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 26 września 2006, 23:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 22:55
Posty: 60
Lokalizacja: Warszawa
Post 
oki dzieki za rade chyba to winna kasetki bo to jakas slaba panasonica 80 tak jak pisales:) pozdrawiam


środa, 27 września 2006, 08:23
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL