Teraz jest środa, 23 października 2019, 15:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Obraz wyjściowy 16:9 - jak? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 16 października 2006, 09:55
Posty: 21
Post Obraz wyjściowy 16:9 - jak?
Witam wszystkich.
Jestem tutaj nowy, ale prosze o pomoc.
Stworzyłem swój pierwszy film w Studio 10. Film zgrałem w formacie 16:9 PAL. Całość obróbki przebiegała bez większych problemów, ale po wypaleniu płytki okazało się, że materiał jest w 4:3. Dla próby nagrałem film do avi i do mpeg2 i tam jest poprawnie 16:9.
Jednak jest to dość dużym problemem, że bezpośrednio ze Studia 10 nie da się tego zrobić. Myślałem, że to jest problem kodeków, ale zainstalowałem z Nimo Codecs wszystkie kodeki od nowa i nic to nie dało.
Projekt otwarty jest jako 16:9.
Czy ktoś wie gdzie są takie opcje?
Druga sprawa - czy będzie możliwość, aby zrobiony film nagrać w formacie 4:3, ale bez zwężania okna tylko z obcięciem, tak aby nie powstawał rozciągnięty obraz?


poniedziałek, 16 października 2006, 10:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
O tym temacie juz bylo pare razy. Podejrzewam ze twoja kamera nagrywa nagrywa po prostu w 4:3 dodajac pasy gora/dol i niby to jest 16:9. Oczywiscie po zrzuceniu materialu z kamery i odpaleniu go pod Windows Media, bedzie wyswietlany jako 16:9 (ze splaszczonymi twarzami), ale jesli tylko go zrenderujesz do 16:9 Widescreen to bedzie lipa :wink:


poniedziałek, 16 października 2006, 10:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 16 października 2006, 09:55
Posty: 21
Post 
witam. Dzieki za odpowiedz, ale sie mylisz. Kamera zgrywa poprawnie do 16:9, natomiast z niewiadomych powodow Pinacle sobie z tym nie radzil. Zainstalowalem poprawke wczoraj do pinacle i teraz dziala wszystko poprawnie.
POzdrawiam


wtorek, 17 października 2006, 08:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
spoko, to dlatego ze nie napisales jaka to kamera


wtorek, 17 października 2006, 13:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL