Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 23:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 jak zaimportować plik ?? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post jak zaimportować plik ??
Witam
Mam problem z pinnacle studio 9 (9.3.5.)
Mam plik w AVI nagrany tunerem na dysk. Pinnacle niby dzieli go na sceny ale jak włącze podgląd filmu to nic się nie dzieje. Co robić??


wtorek, 14 listopada 2006, 22:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Najprawdopodobniej masz problemy z poprawnym rozpozaniem kodeka! Jezeli jest to AVI kompresowany divix lub mpeg4 itp to przekonwertuj go na AVI(DV) a wtedy praca będzie o wiele szybsza i przyjemniejsza.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 15 listopada 2006, 01:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post 
Masz rację, nie bardzo wiem jak sprawdzic kodek :oops: czy mógłbys mi pomóc i powiedziec jak to sprawdzić?? I czym to przekonwertować??? bardzo proszę o pomoc


środa, 15 listopada 2006, 14:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Proponuję progrmaik VIRTUALDUB w nim wczytac plik po lewej stronie w pierwszej zakładce jest jeden z odnośników to "file information" tam uzyskasz info o kodowaniu pliku.
Chcąc dokonac konwersji pliku na AVI(DV) musisz wczesniej wgrac jakiś kodek AVI(DV) proponuje Panasonica albo MainConcept pogooglać troche i znajdziesz.
PO wczytaniu pliku z filmem wybierasz zakładkę "video" nastepnie "comprssion" wybierasz konkretny kodek i wybierasz "save as" czyli zapisujesz plik do do AVI pod jakąs tam nazwą.
Pamiętaj jednak że 1 minuta AVI(DV) to około 200MB.
Najlepiej jakby VirtualDUB zapisał Ci plik kodekiem AVI(DV) Pinnacle ale neistety pewno go nie bedzie widział.
Powyzszą konwersję możesz zrobić równiez w Pinnacle Studio stosując zapis do pliku i wybierając zapis do pliku AVI (pełen PAL) avi(DV). Jednak jezeli jest to niepoprawnie rozpoznawany kodek przez Pinnacle Studio to raczej bym sobie darował z racji, że moż eto trwać długo i przynieść kiepski efekt.
Najlepiej sprawdź na krótkim 1 minutowym kawałku.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 16 listopada 2006, 00:50
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post 
Witaj, dzięki za opis. Ale jak zwykle jest błąd:( Plik który chce przekodować został nagrany tunerem. Jak sprawdzę rodzaj pliku to pokazuje " YCbCr 4:2:2 (YUY2) VirtualDub wywala błąd z plikiem źródłowym. VirtualDub mam wersję 1.6.14 Możes zmi pomóc??


czwartek, 16 listopada 2006, 10:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jezeli zgrywałes ten materiął no to chyba gdzies tam ustawiałes jakis kodek albo zerknij jak to jest. Co do Virtual DUb nie zawsz eodczyta wszystkie ppliki. Może kodek któy użyłes iwidiz tylko oprogramowanie programu którym dokonałeś kompresji?? Cyzm to zgrywałeś?

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 17 listopada 2006, 00:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post 
Zgrałem to tunerem Leadtek WinFast TV2000 XP Expert. Wybrałem format zapisu AVI w podpowiedzi danych o Avi wyświetla "Video codec: None" Więcej nigdzei nic nie ma o formacie. A można aktualizować VirtualDub?? ja mam wersję 1.6.14.0


piątek, 17 listopada 2006, 09:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL