Teraz jest piątek, 18 października 2019, 04:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Jakość przy tworzeniu dysku optycznego 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 23:12
Posty: 19
Post Jakość przy tworzeniu dysku optycznego
Witam, zawsze wszystkie filmy jakie robie archiwizuje na dyskach dvd. Do tej pory robiłem to w sposób następujacy:

Przechwyt-jakość DV
-renderowanie w tle- również kodek DV
Przy nagrywaniu filmu, natomiast na dysk wybierałem zawsze formę jadną z możliwych dla moich preferencji czyli "tworzenie dysku, jakość najlepsza" (tam jest 7500kb/s)

Do tej pory myślałem, ze to co robie jest najbardziej odpowiednie do tego zeby jakość cyfrowa obrazu z kamery została w jak najmniejszym stopniu osłabiona. Do tej pory stosowałem do tego dvd 4.7 teraz planuje nagrywać w ten sam sposób tylko na dyskach DVD DL 8.5.

Czy ten typ pracy jest najbardziej optymalny jeśli chodzi o zapis na dysku optycznym? W każdym projekcie stosuje menu.

Dziekuję za wszelkie odpowiedzi, pozdrawiam.


środa, 15 listopada 2006, 20:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4861
Lokalizacja: Tczew
Post 
...a nie 8500kb/s? Tak z pamięci.
Przy założeniu że żadnych zmian już nie będziesz w materiale wprowadzał, to najprostszy i najtańszy sposób. Nawet uwzględniając tworzenie dwóch takich samych płytek, w obawie przed "padnięciem" którejś z nich, z upływem czasu. Płytki dwuwarstwowe - ich cena spada...

EDIT sprawdziłem Studio 8 - 8000 :D

_________________
最诚挚的问候


Ostatnio edytowano środa, 15 listopada 2006, 20:56 przez kotin, łącznie edytowano 1 raz

środa, 15 listopada 2006, 20:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 kwietnia 2006, 19:14
Posty: 38
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Studio 9 i studio 10 stosuje różne wartości bitrate przy najlepszej jakości. 7500 to Studio 9

_________________
Pozdrawiam Jurek


środa, 15 listopada 2006, 20:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
PS 10 dobija do 8500kbs przy CBR, ale czy jakośc jest lepsza niż 7500kbs PS 9 mie wiem, widac ta granica zalezy od programu oraz jeszcze oczywiście znaczenie ma rodzaj kodowania dźwięku który tez zajmuje miejsce na DVD.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 16 listopada 2006, 00:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 23:12
Posty: 19
Post 
w mojej wersji S10.0 jest 7500kb\s
Panowie, powiedzcie mi tylko bo nie wiem czy to prawda ze s10 stosuje przy kompresji na dysk optyczny MPEG2 czy jakiś inny kodek? jeśli tak to po co używać tych kodeków DV przy wprowadzaniu do komputera i przy renderowaniu w tle. Skoro i tak wyjdzie MPEG2.

Jak wy postępujecie kiedy chcecie archiwizować swoja filmotekę wykorzystując miejsce na dysku optycznym do optimum?

_________________
Gigabyte 8I 945PL;Intel Pentium 4 /630/ 3.00 GHz;Geforce 6600/256;DDR II 512 x2;Maxtor 200 GB sata2 x2


czwartek, 16 listopada 2006, 01:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Proponuję dokonaj aktualizacji Studio 10.0 do 10.6 drogą reczną ze strony producenta.
Jesten pełen podziwu że Studio działa w wersji 10.0.
Zalety materiału przechwyconego w AVI(DV).
- przy zrzucie materiału na komputer nie jest dokonywana kompresja a tylko kopiowanie (więc brak utraty jakości, oraz brak błędów spowodowanych kompresją w locie (np: asynchrony, przesunięcia, błędy obrazu itp)
- programy edycyjne najlepiej i najefektywniej pracują z plikami jak najmniej skompresowanymi, AVI(DV) posiada kompresję 1:5, program działa sprawniej i przedewszystkim stabilniej,
- najważniejsze OBNIZENIE JAKOCI NASTEPUJE W MOMENCIE ZAPISU MATERIAŁU DO DVD a więc na pliku końcowym, przy zastosowaniu mpeg2 i nieumiejętnym podejściu może się zdażyć, że kompresja nałoży się 3-krotnie (zapis na komputer, zapis w programie edycyjnym, autoruting DVD)
- jedyna wada to duże ilosci zajmowanego miejsca na dysku ale przy dzisiejszych cenach dysków moim zdaniem ma to drugorzedne znaczenie

AVI(DV) do edycji
mpeg2 do zapisu bez edycji

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 16 listopada 2006, 01:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 23:12
Posty: 19
Post 
czyli wnioskuje- ze obrałem dobra drogę do robinia filmów na dysku optycznym. Gdyż zawsze edytuje film i tworze do niego menu, a na końcu wykonując "tworzenie dysku" i wybierając opcję "najlepsza jakość" nie mam chyba szans na popełnienie błędów o których piszesz. Nieprawdaż?

A jeśli chodzi o tą wersję to działa, do tej pory tylko przy 1projekcie mnie zawiodła, no i cały czas wytyka (chyba) brak miejsca na wykonanie DVD DL. muszę zwiększyć miejsce na dysku systemowym to mam nadziej ze się poprawi.Bywały gorsze wersje, 8 ale 9 to była dla mnie prawdziwa katastrofa... ;)
Pozdrawiam ;)


czwartek, 16 listopada 2006, 01:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL