Teraz jest środa, 16 października 2019, 19:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 brak synchronizacji wideo z audio 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 17 listopada 2006, 23:47
Posty: 4
Post brak synchronizacji wideo z audio
Witam. Mam za zadanie zgrać kasete VHS na komputer. No to wziałem pogłączyłem wideo pod karte telewizyjną (Pixel Viev) za pomocą chich od strony magnetowidu (dzwięk i obraz), a od strony karty TV jeden chich i dzwięk do grafiki poprzez jack. Wszystko ładnie pieknie :) Zainstalowałem program Pinnacle Studio plus 9. Włączyłem kasete i zacząłem zgrywać. Po nagraniu na dysk twardy okazało sie że dzwiek idzie owiele szybciej niż obraz. Jak temu zaradzić? czy to wina jakichś kodeków czy może idzie to przetwarzaniem syganłu z a/c i z c/a czy tam odwrotnie. Pomóżcie. Prosił bym o konkretne odpowidzi.


sobota, 18 listopada 2006, 00:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Do konkretnych odpowiedzi to zacznijmy najpierw:
- jaki sprzęt,
- jaki system,
- jaka wersja Studio x.x.x,
- w jakim formacie przechwytujesz (kodek, rozdzielczość),
- czy działają progrmay w tle sprawdź (uruchom: msconfig) i powyłączaj najlepiej wszystkie procesy,
- sprawdź obciążenie procesora czy dochodzi do 100%,
- czy dawno dokonywałes defragmentacji dysku,
- czy karta dźwiękowa jest na PCI (jeśli tak to czy pracuje jeszcze inne urzadzenie na szynie PCI, np wspomniana karta TV?), czy na płycie głównej,
- jeśli to Studio 9 dokonaj aktualizacji do max 9.3.5???
Podaj odpowiedzi spróbujemy ustalić

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 18 listopada 2006, 01:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
według mnie zrobiłeś błąd w podłączeniu . podłączyłęś wideo pod kartę tv a adio pod kartę muzyczną , czyli głos idzie bez obciążenia i powinien iść około 2 sekund wcześniej od wideo . różnica może się zwiększać wprost proporcjonalnie do niewydolności procesora obciążonego przez zgrywanie wideo . jeśli materiał do komputera wgrywasz w kompresji mpg2 ze zródła analogowego w 100% obiaw taki wystąpi .
odpowiedz ;
czyli według mnie na czas wgrywania materiału odłącz inne karty tv jeśli posiadasz ( karta fierwire nie przeszkadza ). podłącz wideo i audio pod jedną kartę tv ( nie rozdzielaj wideo od audio pod różne karty )wgrywaj materiał w dv/awi jeśli masz procesor większy od 2,6G to możesz się pokusić w kopresji mpg2 w pinnacle 9-ć .przy słabszym procesorze może wystąpić opóznianie głosu rozwiązanie to wgrywaj materiał do komputera powiedzmy po 20 minut lub dłuższe odcinki zależy to od wydolności twojego sprzętu .no i jeszcze jedno sprawdz C-Media Mixer czy audio wejście wyjście masz ustawione na line i tak samo skonfigurowane w pinnacle .i powinno być wszystko super . ( w czasie wgrywania materiału odłącz internet , nie graj w rzadne gry , nie przegłądaj folderów , nie słuchaj muzyki ) czyli tylko wgrywaj materiał i sprawdz czy przypadkiem jakiś program bez twojej wiedzy nie pracuje w tle .
dokladniejszych rad możesz się spodziewadz jak podasz konfigurację komputera jak zaznaczył to poprzednik w swojej wypowiedzi . przy takim pytaniu to jest obowiąskowe .
Miłego dnia


sobota, 18 listopada 2006, 10:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 17 listopada 2006, 23:47
Posty: 4
Post 
Na marginesie dzięki za rady :) Chciał bym dodać że później zaczołem korzystac z innych programów tj: Windows media maker i Pixel viev. Chciałem przez to spraawdzić jak to wygląda na innych programach. Powiem wam ze jakość wideo na Movie makerze jest niezadowalająca nawet przy ustawieniu najleprzych parametrów zgrywania. Ale za to dzwiek jest super zsynchronizowany z obrazem. I nie rajcuje mnie format w jakim jest to zapisywane. Co do Pixel viev to jest program od karty tv. Tutaj jest można powiedzieć wszystko w klasie, ale zawsze jest jakies ale. Gubi około 1-2 kratek na minute co mi nie przeszkadza. Wziąłem sie za zgrywanie i puściłem 1.5h filmu. Po odtworzeniu okazało sie że zgrało tylko 4.5 minuty, nie mam pojęcia dlaczego. Wracająd do podłaczenia. Myśle że podłączenie dzięku do tv czy dziękówki nie ma wielkiej róznicy. Kiedyś podłączyłem wideo pod wejscie antenowe i z dziękiem w Pinnacle działo sie to samo. Nawiązując do ustawień w Pinnacle, to nie ma też róźnicy. Wideo robiłem w różnych kompresjach i to nie przynosiło pożądanych skutków, a w zmiany audio praktycznie nie moge ingerwać. Jeszcze moja maszyna. Nie jest to nic specjalnego. Moze sie zdziwicie ze na takim sprzecie robie takie rzeczy, ale komputerek jak na te parametry jest zaje*** wydajny. Mam Celerona 1.1, 512DDR400MHz, grafika GF2 64MB dysk Maxtor 40GB 4MB cache, hmmm jeszcze dzwięk, jest on niestety zintegrowany. Jadne na Windows XP SP2. Na kompie pracuje mi sie na prawde świetnie. Przydał by sie może troszke większy procek, ale płyta nie obsłyży. Więc wymiana procka i płyty by mnie trocha kosztowała (a pieniażków nie ma). Co do wersji - Pinnacle studio plus 9.3.0. Chciałem dodać ze przy przechwytywaniu procek nie jest na maxa obciążony. Dodam jeszcze że zgrywanie było robione po formacie. Przesyłam jeszcze dwa załączniki.


niedziela, 19 listopada 2006, 15:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
przy takich parametrach komputera ja bym tylko wgrywał w avi bez komresji na 65 lub 75% jakości . w pinnacle przerenderujesz do jakiego chcesz foratu.uważam że żadna kompresja nie wchodzi w grę aby być zadowolony z jakości obrazu wgrywanego .


niedziela, 19 listopada 2006, 17:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 19 listopada 2006, 18:10
Posty: 1
Lokalizacja: sejny
Post 
Pedro79,
Proszę o pomoc. Mam canona MV20. W pinaklu zrzucam ale materiał zrzrucany zatrzymuje się na ok 18 setnych i dalej nie idzie. Poza tym na podglądzie obraz jest pokratkowany. Częściowo udało mi się ominąć problem bo zrzrucam w video studio i o dziwo idzie ale pokratkowane. Potem dla ułatwienia przerzucam materiał do pinakla(ten mam w wersji polskiej) i obrabiam, włącznie z przegraniem na dvd, ale po przegraniu taż jest pokratkowany obraz i przyspieszony. Komputer to 2 ghz, 80giga twardy i 512 mega pamięć. Podobno to może być kwestia kodeka(ale jakiego?). Ten temat widziałem już na innym forum ale nie mogę tam się dostać. Z góry dziękuję.


niedziela, 19 listopada 2006, 18:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Zaraz zaraz ja czegoś nie rozumiem. Czy autor zgrywa swoją konfiguracją sprzętu materiał programowym kodekiem mpeg2?
Pierwsze co mnei zastanawia to parametry obrazu wygląda to ja zrywanie w NTSC, rozdzielczość nei jest PAL a szybkośc klatek tez nieodpowiednia. Przy póxniejszej obróbce do np DVD PAL nei zdziwiłbym się jakby obraz nijak miał się do dźwięku.
PAL: 720/567, 25fps.
Druga sprawa to kompresja mpeg2 na 1,1GHz myślę że możliwe ale ze sprzętowym kodekiem w inny sposób przy takich parametrach obrazu (pełen PAL) nei da się uzyskać płynnego obrazu. (Chyba,że materiał kopiujesz z płyt DVD)
2Ghz to absolutne minimum przy kompresji programowej mpeg2 problemy z kompresją mpeg2 sprawiają nawet o wiele szybsze komputery.
Uważam, że najlepszym rozwiązaniem na słabszych maszynach jest wgrywanie materiału przez kamerę cyfrową (sprzetowa kompresja DV), kamera działa jako przetwornik A/D. Warunek kamera musi posiadac wejście analogowe, a zgrywanie odbywa się w formacie AVI(DV).

DO pkol
W Pinnacle i wszelkich innych programach zgrywaj w AVI(DV).
Posłuż się wcześniejszymi radami, w szczególności sprawdź obciązenie procesora podczas zgrywania, nie uzywaj mpeg2, zdefragmentuj dysk, ustaw system plików na NTFS, pamietaj 1h materiału w AVI(DV) to 13GB, wyłącz w tle wszelkie programy (msconfig), podczas zgrywania nie dotykaj komputera a najwyżej patrz :).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 19 listopada 2006, 20:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 17 listopada 2006, 23:47
Posty: 4
Post 
czyli tak, mam zgrywać w PAL czy NTSC? Patrycja NTFS to może być tylko podstawowa czy rozszeżona tez musi być w NTFS (na rozszerzoną zgrywam - FAT32)? Jeśli chodzi o zgrywanie AVI(DV) to nie wiem czy dobrze rozumiem. Czy chodzi tu o to że magnetowid podłączam do kamery cyfrowej a z kamety cyfrowej wychodze na firewire i przez kamere zgrywam film? A przyczyną złej synchronizacji dzwięku jest złe ustawienie na NTSC, tak? Mam nadzieje że wszystko dobrze zrozumiałem.


niedziela, 19 listopada 2006, 23:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jeżeli nagranie jest w PAL zgrywaj w PAL taki standart obowiązuje w Polsce.
FAT32 ogranicza wielkośc pliku do 4GB!
Więc nie nagrasz więcej niż kilkanaście minut materiału w jakości AVI(DV). Ustaw patrycje w NTFS, a tak na poważnie to zainstaluj system od nowa z partycjami pod NTFS.
Połaczenie magnetowid kamera poprzez (chinch-chinch lub S-VHS) a z kamery poprzez fire-wire do komputera (WARUNEK-kamera musi posiadać wejście analogowego sygnału). Ustawienia kompresji AVI(DV) pełna jakość PAL 4:3 (chyba że materiał nagrywany był w panoramie to 16:9).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 20 listopada 2006, 00:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 17 listopada 2006, 23:47
Posty: 4
Post 
dzieki wielkie :) Bardzo mi pomogłes. Pozdrawiam :)


poniedziałek, 20 listopada 2006, 21:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL