Teraz jest sobota, 20 lipca 2019, 19:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 ile miejsca na dysku dla S.10 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 23:12
Posty: 19
Post ile miejsca na dysku dla S.10
Witajcie, musze sie podjąc zmian w wielkosciach partycji dysku C:, gdyz w programie S.10.0 brakuje mi miejsca na wykonanie plyty DVD DL (przynajmniej program wytyka taki bład), troche mnie to zdziwiło gdyz mialem okolo 5GB wolnego miejsca na dysku C:.
Chciałem wiec zapytać Was o rade ile Wy miejsca przeznaczacie na prace tego programu, zakładając ze tez nagrywacie DVD DL?
Na sam system i wszystkie inne programy potrzebuje ok. 20GB wiec do tego chce doliczyć tylko miejsce potrzebne dla S.10.
ps. miejsca mam dużo takze prosze o szczere wypowiedzi.
pozdrawiam


czwartek, 23 listopada 2006, 12:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Piersze co mi się nasuwa to sktualizacjia oprogramowania do wersji minimum 10.6 albo do najnowszej 10.7.
Sprawa miejsca dla towrzenia programu zalezna jest od samego materiału z jakim pracujesz. Poza miejscem potrzbnym do zainstalowania oporgramowania musisz mieć,
przy pracy z AVI(DV):
13GB dla 1h zrzuconego materiału, (zaleznie od ilości efektów i nakładanych filtrów w skrajnych przypadkach może to być równowazność materiału źródłowego czyli 13GB (katalog render), do utworzenia płyty standart 4,7GB potrzba Ci dwukrotną ilośc miejsca czyli 9,4GB w przypadku DL jest to około 17,4GB + ilośc miejsca potrzbna do sprawnego działania systemu minimum kilka GB.
Reasumując jest 13GB + 13GB + 17,4GB + (powiedzmy 4GB) (jest to najbardziej niekorzystny przypadek) daje około 47GB.
Jezeli natomiast renerownie odbywa się w mpeg2, sam materiał źródłowy jest mpeg2, efektów i filtrów jest jak na lekarstwo wtedy do sprawnego utworzenia DVD DL wystarczyć może i 25GB (materiał źródłowy, przeliczanie efektów "render", tworznie DVD, miejsc ena sprawne działanie systemu)
Napisz coś więcej o konfiguracji komputera, programu, oraz materiału z jakim pracujesz.
P.S. Unikałbym pracy dysków przy ich końcowych pojemnosciach, wydajność ich jest znacznei obniżona.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 23 listopada 2006, 12:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 23:12
Posty: 19
Post 
Słusznie zle zrobiłem ze od razu nei napisałem konfiguracji!

Gigabyte 8I 945PL
Intel Pentium 4 /630/ 3.00 GHz
Geforce 6600/256
DDR II 512 x2
Maxtor 200 GB sata2 x2

na 1dysku mam 2 partycje:
1. na system
2. na materiał zgrywany z kamery, na render i tam tez tworze katalog DVD-video

do tej pory podział był taki:
1.20GB
2.170GB

drugi dysk służy mi do przetrzymywania innych danych.
Co do obsługi samego programu -juz raz to opisywałem-przesyłam tutaj:

http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php?t=19027

ps. anex mały do tego co jest w tym linku -renderowanie w tle wyłaczyłem za długo trwa i tnie,oraz używam kodowania progresywnego- czytałem ze to poprawia obraz np. na monitorach komputerowych.

ps.2
dlatego mnie ten komunikat programu dziwi, gdyz wszystko robie na osobnej wielkiej partycji a program mowi ze brak miejsca na dysku sytemowym...

pozdrawiam


czwartek, 23 listopada 2006, 13:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2006, 01:39
Posty: 89
Post 
Piszesz ze potrzeba ci na programy jakies 20GB - z czego domyslam sie ze masz jeden system w ktorym masz wszelakie programy do uzytku dziennego(typu gry, jakis office, jakies progi graficzne muzyczne itp) a takze instalujesz tu programy do video. Mysle ze duzo lepiej jest miec osobny system do tego, gdzie masz tylko programy do edycji video, jakis graficzny, autoring dvd, - czyli to co potrzebne do video. W ten sposob system jest mniej obciazony i cala moc jest wykorzystywana do tych programow. Ja np. mam jeden system z ktorego korzysta moje rodzenstwo (ja takze) do roznych pierdolek (internet, gry itp) na partycji o wielkosci ok 20gb natomiast do video mam osobny system na innej partycji (jakies 10gb - wystarcza mi to). Oczywiscie projekty programow sa zapisywane nie tna tej partycji tylko jeszcze innej, sporo wiekszej (zgrywane filmy z kaset, obrobka itp). Dodatkowo kolejna partycja tez dosyc duza na wynik mojej pracy (czyli eksport finalny).
Posiadam 2 dyski i render zawsze idzie z partycji jednego dysku na partycje znajdujaca sie na drugim dysku (w ten sposob glowica dysku nie skacze z jednego konca na drugi.
Ups - mam nadzieje ze to sie przyda. Oczywiscie kazdy ma jakies swoje trelemorele. A ja nie bawie sie w doglebna konfiguracje. Jestem zdania iz im mniej progow w systemie tym lepiej on dziala.

NO TAK - zjadlem i juz za pozno napisalem--hehe


czwartek, 23 listopada 2006, 13:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jak dla mnie autor kiepsko wykorzystuje dobrodziejstwo dwóch dysków fizycznych. Zgadzam sie z przedmówcą.
Pierwsze co jest kiepskim wariantem to przechwyt materiału na ten sam dysk co program i system, sprawniej byłoby gdyby zapis odbywał się na drugi dysk fizyczny.
Katalog render i końcowy efekt w zasadzie wszystko odbywa się w obrębie jednego dysku system, program, pliki dysk, a drugi dysk aż się prosi o jego wykorzystanie i usprawnienie całego procesu :)??

Jeżeli materiał źródłowy zgrany umieszczony byłby na drugim dysku fizycznym a katalog render na pierwszym dysku fizycznym znacznie odciązyłoby to prace dysków i usprawniło sam proces zapisu i przeliczania.
Idąc dalej umieszczenie końcowego efektu na drugim dysku fizycznym znów odciąży pierwszy dysk ponieważ tworzony katalog VIDEO_TS jest z plików render, a więc transfer znów przebiega w obrebie dwóch dysków :).
To takie rady aby usprawnić tworzenie filmów i pracy z programem. Przy takim rozłożeniu program łatwiej oblicza ilość miejsca potrzebną do utworzenia DVD. (rozbicie katalogów render i VITEO_TS na dwa dyski fizyczne).

P.S. Jak dla mnie to 5GB może być za mało do sprawnego działania systemu, powodem może być ustawienie dużego pliku wymiany, działanie programów w tle.
Najlepiej powiększyć partycję systemową C: i zainstalowac wszystko od nowa usprawniając pracę komputera.
Np:
1 dysk fizyczny: C: system, D: Studio + render,
2 dysk fizyczny: E: zrzut materiału F: archiwum + gotowe(VIDEO_TS)

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 24 listopada 2006, 00:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 23:12
Posty: 19
Post 
No to jest jasnosc pomogliscie mi Panowie, zawsze myslalem ze gdy program mam calosc na 1 dysku wtedy nie musi tracic czasu na skakanie z 1 na 2. ale widac bylem w bledzie - a to cieszy jak ktos powie madre slowa, ktore mam nadzieje ze sie odbija w efektach ;)

ps. czyli pedro79 nie instalowac studio na partycji systemowej c: zeby render nie zmniejszal meijsca dla systemu -zakladajac twoje ustawienie dyskowe?

ja zrobie tak:

1.c:system d:studio+render

2.e:materiał zrzucany + folder dvd video


Mam andzieje ze jest to rownie dobra kombinacja?

I jak z tym miejscem na dysku, ktory partycja odpowiada za to ze DVD DL nie ma miejsca na stworzenie- c: systemowy czy d: na ktorym jest studio i render? na ktorym zostawic wiecej i mneijwiecej ile na sparwne dzialanie do podzialu 200GB na tym dysku


piątek, 24 listopada 2006, 12:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 2 sierpnia 2006, 14:49
Posty: 122
Post 
Zawsze mozna render ustawic na inny dysk niz ten co jest program zainstalowany - zawsze tak robie


piątek, 24 listopada 2006, 13:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4750
Lokalizacja: Tczew
Post 
pablito-bielsko napisał(a):

ps. czyli pedro79 nie instalowac studio na partycji systemowej c: zeby render nie zmniejszal meijsca dla systemu -zakladajac twoje ustawienie dyskowe?

ja zrobie tak:

1.c:system d:studio+render

2.e:materiał zrzucany + folder dvd video


Mam andzieje ze jest to rownie dobra kombinacja?

I jak z tym miejscem na dysku, ktory partycja odpowiada za to ze DVD DL nie ma miejsca na stworzenie- c: systemowy czy d: na ktorym jest studio i render? na ktorym zostawic wiecej i mneijwiecej ile na sparwne dzialanie do podzialu 200GB na tym dysku


Ważna jest pewna idea: dysk najszybciej, najciszej i nie niszcząc się, pracuje w trybie - tylko odczyt / tylko zapis na danym etapie pracy. Pamiętając o tym trudno popełnić błąd, a ten błąd zaraz słychać w terkocie głowic dysku, gdy źle te sprawy ustawimy :wink: ... a twoja kombinacja - będziesz słyszał, ale wygląda ładnie. Sposób Pedro79 jest jedną z metod na większą stabilność Studia, ja mam na osobnym trzecim dysku i też chodzi. W ogóle to chodzić wszystko będzie nawet na jednym dysku, tylko pytanie jak ? :wink:

_________________
最诚挚的问候


piątek, 24 listopada 2006, 14:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Masz dwa dyski 200GB zupełnie jak moje :).
Proponuję C: 30-40GB (mimo wszysko programy lubia troche tam pośmiecić ja używam trzech więc 30GB zdało się być mało)
D: pozostała cześc (170-160)GB
drugi dysk: (ja nie dzielę wogólę, zalezy ile przechowujesz archiwum ile materiału źródłowego, ja zazwyczaj materiału źródłowego mam na poziomie 130-160GB, a archiwum na DVD, wrzucam tylko to co potrzbne. tutaj pozostawiam dowolnośc podziału.

P.S. Twój brak miejsca wynikał z tego, że w zasadzie program korzystał jedynie z jednego dysku, teraz przy rozłożeniu na dwa będzie zapewne efektywniej i jak przedmówca zauważył mniej hałaśliwie :).
Oczywiście 3 dyski są jeszcze lepszym rozwiązaniem jak i praktycznie idealnym 4 które w zasadzie całkowicie eliminują pracę dysku jednoczesnie w zapisie i odczycie, ale mówimy o dwóch dyskach więc polecam rozłożenie całości jw.
Przy tworzeniu DVD DL będzie Ci potrzebna minimum podwojona jej pojemność.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 25 listopada 2006, 01:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL