Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 21:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Studio 9.4.3 - komunikat ,2f k/s 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 19 września 2005, 12:09
Posty: 13
Lokalizacja: gdańsk
Post Studio 9.4.3 - komunikat ,2f k/s
witam!
przechwyciłem b.stary materiał z kasety video, klipy widzę i odtwarzam w zakładce do edycji (jako czarno-białe), a gdy opuszczam do projektu to pojawia się komunikat cyt:" nie można dodać sceny,2f k/s do projektu ,2f k/s". Co to znaczy, czy muszę coś zmienić w ustawieniach? Czy ktoś z kolegów może mi pomóc?


niedziela, 26 listopada 2006, 21:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Pinnacle 9.4.3 to nie najlepszy wybór z uaktualnien do Studia 9 proponuje zastanowić się nad wersjami (9.3 - 9.3.5max).
Podaj konfigurację komputera oraz sprzęt jakim przechwyciłeś materiał oraz w jakim formacie został zakodowany.
Przy przechwytywaniu zaznacz system PAL, najlepiej kodowanie AVI(DV), 4:3, oraz wielkość obrazu pełen PAL czyli 720/567.
Najprawdopodobniej materiał został przechwycony w systemie NTSC.
Dodatkowo sprawdź czy źródło podaje sygnał PAL 25fps, może masz amerykańskie cudo i stąd są problemy.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 27 listopada 2006, 00:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 19 września 2005, 12:09
Posty: 13
Lokalizacja: gdańsk
Post 
dięki za pomoc; sprzęt jak niżej, co do wersji programu to faktycznie na forum czytałem wiele krytycznych uwag co do 9.4.3 i jestem bliski zamiany wersji, natomiast co do zasadniczego problemu to jestem pełen uznania dla Twojej fachowości, znajomości tematu i intuicji; te informacje o których piszesz powinienem podac w pierwszym poście: faktycznie materiał był zgrany przeze mnie w NTSC, a więc 29,97 k/s, film jest b.stary, nagrany amerykańską kamerą w NTSC i przeszedł "drogę przez mękę", aby wówczas cokolwiek można było zobaczyć na ekranie telewizora w PAL-u gdy był odtwarzany z magnetowidu i po latach zachciało mi się użyć jego fragmentu do większego projektu, w związku z tym, że na podglądzie w PStudio widziałe go na podglądzie tylko w NTSC jako czarno-biały (w PAL-u obraz był nie czytelny) zdecydowałem się tak go przechwycić i jako taki wstawić do projektu gdzie wcześniej znalazły się klipy przechwycone w PAL-u.
Czy wobec tego komunikat o błędzie j.w. wynika z tego, że w jednym projekcie może się znaleźć materiał przechwycony tylko w tym samym systemie - jeżeli piszę bzdury to proszę mnie poprawić?
i jeszcze mały eksperyment: do nowego projektu, tym razem jako pierwszy, wstawiłem klip przechwycony w NTSC, gdy chciałem, jako następny wstawić klip w PAL-u, program go odrzuca i wydaje ten sam komunikat j.w. - sytuacja podobna, tylko kolejność odwrotna

_________________
Gigabite 7VT600 KT600, IEEE1394, AMD Sempron 2600+ 1,84 GHz, RAM1GB, Radeon 9550 ViVo 128MB, HDD:SAMSUNG 80GB ATA133, 250(100/150)GB SATA300, Sony DCR-TRV255E, PS10.6


poniedziałek, 27 listopada 2006, 12:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Studio nie ma możliwości konwersji materiałów między PAL i NTSC. Stąd jezeli decydujesz się na pracę w PAL pracujesz w PAL, jezeli w NTSC to w NTSC. Poza kodowaniem, problemem jest odmienna prędkość PAL 25fps, NTSC ~30fps. Dlatego program odrzuca klipy w innym formacie.
Powinieneś albo pracować od poczatku do końca w NTSC albo w PAL.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 28 listopada 2006, 00:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 19 września 2005, 12:09
Posty: 13
Lokalizacja: gdańsk
Post 
jeszcze raz Pedro79 dzięki za pomoc, na koniec tylko zapytam jaki polecasz dla amatora programik do takiej konwersji NTSC-PAL-NTSC? na razie znalazłem SUPERv2006, ale z uwagi na zbyt małe doświadczenie nie do końca jestem przekonany, że to jest to co potrzebuję; może masz jakieś inne typy?

_________________
Gigabite 7VT600 KT600, IEEE1394, AMD Sempron 2600+ 1,84 GHz, RAM1GB, Radeon 9550 ViVo 128MB, HDD:SAMSUNG 80GB ATA133, 250(100/150)GB SATA300, Sony DCR-TRV255E, PS10.6


wtorek, 28 listopada 2006, 10:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Nie polece Ci niestety nic ponieważ nie konwertuję materiałów. Pracuję i pracowałem tylko z PAL :). Kiedyś trafił mi się wynalazek na 30fps ale okazało się, że był to filmik z aparatu 30fps na całe szczęście w PAL.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 29 listopada 2006, 00:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 15:42
Posty: 99
Post 
a ja wam powiem ze PS 9,4 nie ma problemow z service packiem 2. Ja od dawien dawna do prostego sciecia korzystam z tego i jest ok. Wystarczy nieinstalowac dodatkowych bezsensownych pluginow. Wystarcza te co sa bo kazde nastepne spowalniaja ten program. Jesli ktos chce sie bawic w piracenie to mozna w sieci znalezc pixie zoptymalizowane pod xp sp 2. Pinnacle to nie AP czy vegas choc tez ma duzo ukrytych mozliwosci, ale radze go stosowac do prostego montazu, dobry dla poczatkujacych. PS 10 to juz lipa ale 9,4 jest najbardziej optymalny wg mnie oczywiscie.


wtorek, 12 grudnia 2006, 10:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
capone napisał ;


Cytuj:
a ja wam powiem ze PS 9,4 nie ma problemow z service packiem 2. Ja od dawien dawna do prostego sciecia korzystam z tego i jest ok. Wystarczy nieinstalowac dodatkowych bezsensownych pluginow. Wystarcza te co sa bo kazde nastepne spowalniaja ten program. Jesli ktos chce sie bawic w piracenie to mozna w sieci znalezc pixie zoptymalizowane pod xp sp 2. Pinnacle to nie AP czy vegas choc tez ma duzo ukrytych mozliwosci, ale radze go stosowac do prostego montazu, dobry dla poczatkujacych. PS 10 to juz lipa ale 9,4 jest najbardziej optymalny wg mnie oczywiscie.


bez komentarza do każdego słowa i wypowiedzi twojej :oops:


wtorek, 12 grudnia 2006, 14:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 15:42
Posty: 99
Post 
komentuj...chetnie poslucham. Po to tu jestesmy, nie ma ludzi nieomylnych wiec jesli twierdzisz inaczej to wal smialo.


wtorek, 12 grudnia 2006, 15:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
masz racjię


Ostatnio edytowano czwartek, 14 grudnia 2006, 09:09 przez jurekwejh, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 12 grudnia 2006, 16:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 15:42
Posty: 99
Post 
rozsmieszasz mnie...ja zaczynalem na pinnacle...9.4 mam w domu na komputerze zony. Czasem jej pomagam tam cos zrobic jak sobie sama niedaje rady z filmami corki. U siebie mam AP i z niego korzystalem od dluzszego czasu a teraz przesiadam sie na vegasa i sie ucze go. Nigdy nie mowilem ze mam slaby moj komputer. Zalezy jeszcze co dla kogo oznacza slaby. Co mam ci powidziec ze znam Ap i Vegasa ? sa bardzo podobne do siebie, jak ktos zna jeden moze smialo zaczynac na drugim. Pinnacle to dobry program lecz mocno ograniczony. Filtry standardowe a maski to wielka roznica. Nie mialem nigdy oryginalnego dodatku do pinnacle lecz mialem dodatki zainstalowane przyznam sie piracko. Ale bylo ich mase wiec moge smialo wypowiadac sie na ich temat. Pinnacle 10 tak ze widzialem nie tylko na obrazku gdyz moj kolega z pracy akurat na tym pracuje. Z ciekawosci poprzednich wersji probowalem robic kilka razy cos na 10. Stad moja opinia. To ze tobie sie pracuje na tym swietnie to ok. Ja tego nie krytykuje i niemowie ze to dlatego ze nieznasz i w zyciu nie pracowales na zadnym innym programie. Mysle ze nasza dyskusja nie ma sensu , zwlaszcza tutaj, jak juz mowilem mozemy podyskutowac o tym priv a nie zasmiecac tego forum bo tylko ludziom w glowach sie namiesza. Dyskusje uwazam za zakonczona.


wtorek, 12 grudnia 2006, 22:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
zgadzam się z twoimi poglądami


Ostatnio edytowano czwartek, 14 grudnia 2006, 09:12 przez jurekwejh, łącznie edytowano 1 raz

środa, 13 grudnia 2006, 13:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 15:42
Posty: 99
Post 
heh dobry jestes....co innego piszesz mi tu co innego na prov...ale ok...jak mowilem to ty jestes bogiem i trwaj dalej w tym przekonaniu ! Pozdrawiam.

Jak mowilem czlowieku nie mam starych postow bo jestem tu od 2 dni a konto przejalem i czytaj ze zrozumieniem bo niezaczynalem od 9.4 swojej przygody z montazem. Ale przecierz to ty jestes bogiem wkoncu wiesz lepiej ze mam wersje demo programow a nie oryginalne i wkoncu nigdy niewidziales niczego poza pinnacle wiesz znasz sie na wszystkim !

Wybacz Panie Magostrze.


środa, 13 grudnia 2006, 15:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
jeszcze raz przepraszam że posiadam i lubię swój amatorski program


środa, 13 grudnia 2006, 16:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 11 maja 2005, 20:16
Posty: 20
Post 
CAPONE dlaczego piszesz że 10 to lipa?
Są i dobre strony.Przy kopiowaniu i wklejaniu można wyciąć część klipu,w 9 tylko całość.Jesr kilka innych ciekawych przejść i animacji.No może wygląD ZA CUKIERKOWY.


czwartek, 14 grudnia 2006, 20:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL