Teraz jest piątek, 18 października 2019, 21:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Operowanie dźwiękiem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 lipca 2005, 01:06
Posty: 4
Lokalizacja: Szczecin
Post Operowanie dźwiękiem
Witam wszystkich na forum.

Szukałem w archiwum, interesującej mnie sprawy, niestety nie znalazłem, więc przystępuję do opisu:

Jestem w trakcie montażu filmu z wakacji. Wszystko fajnie, tyle, że operowanie dźwiękiem zaczyna mnie przyprawiać o ból głowy. Wakacyjny projekt, to 35 minut obrazu, w tle natomiast, pojawiają się różne utwory. W moim projekcie, tylko sporadycznie wykorzystuję ściężkę dźwiękową z kamery - z reguły w tle gra wyłącznie muzyka. Natomiast wtedy, gdy już chcę wykorzystać ścieżkę dźw. z kamery, lekko przyciszam podkład muzyczny i wszystko ładnie mi się "mixuje". W czym więc problem ?

A więc problem jest w tym, że mam kłopoty z właściwym operowaniem kursorami, określającymi poziom głośności danej ścieżki audio. Jak sobie ściszam utwór na czas mixowania go z głosem, to później mam problemy z przywróceniem pierwotnej głośności muzyki - po prostu w Pinnacle nie ma jak by punktu odniesienia, przez co ciężko mi w projekcie utrzymać jednakowy poziom głośności. Problem znika, gdy operuję dwoma poziomami: minimalnym i maxymalnym, natomiast przesuwanie tych "linii w programie" od głośności, w szczególności między jakimiś pośrednimi wielkościami, staje się bardzo mozolną pracą.

Tym bardziej jestem zdesperowany, że najmniejsza zmiana jaką dokonuję na dźwięku, wymaga przed jej wysłuchaniem, odczekania około 30sekund aż program ją "przetrawi". Sprawia to, że obróbka kilkunastu sekund filmu, trwa dobre 10 minut, a film ma 35!.

Czy istnieje jakaś metoda pracy z Pinnacle, która umożliwia np. ustawianie kursorów od dźwięku w określonych pozycjach ? - np. 40% głośności i 80% głośności - żebym mógł tylko zaznaczać kropkami, a on już by sam do tych poziomów się ustawiał ...

Do tej pory robiłem krótkie filmiki - wteyd Pinnacle od razu inaczej chodzi itp., ale teraz to tragedia jest z bieżącym moim projektem - chyba w przyszłości dzielił na mniejsze i łączył później w całość - choć podobno na jakości wtedy się traci.

Dajcie jakieś rady, jeśli rzeczowo się wyraziłem i rozumiecie o co mi chodzi :) .Pozdrawiam!

P.S. Dla lepszego zrozumienia - pokazania o co mi chodzi, dodaję załącznik.


sobota, 16 grudnia 2006, 18:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
jeśli dobrze cię rozumię to wystarczy na górze nacisnąć na przyborniki i tu wybrać zmień głośność .które pokrętło od czego bez problemu rozpoznasz .lub drugi sposób wejścia tam to na lini czasu naciśnij na głośniczek i pokaże się nowe meni i tu znowu naciśnij na głośniczek w tym meni .
severyn napisał ;
Cytuj:
Tym bardziej jestem zdesperowany, że najmniejsza zmiana jaką dokonuję na dźwięku, wymaga przed jej wysłuchaniem, odczekania około 30sekund aż program ją "przetrawi". Sprawia to, że obróbka kilkunastu sekund filmu, trwa dobre 10 minut, a film ma 35!.

po zakończeniu filmu zainstaluj patch 10,7 tu jest ten problem wyeliminowany i zmiany głośności nie włanczają żadnego niepotrzebnego renderowania :lol:


sobota, 16 grudnia 2006, 21:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
jw. + graficzna podpowiedź

Co do powolnego działania napisz konfigurację komputera na jakim pracujesz w Studio.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 17 grudnia 2006, 02:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 lipca 2005, 01:06
Posty: 4
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Witam ponownie!
Wielkie dzięki za wskazówki, zdecydowanie ułatwią i przyśpieszą moją mozolną pracę...

Co do konfiguracji komputera: Celeron 3000MHz, 1GB pamięci operacyjnej + grafika ATI Radeon 9200. Do 20 minut obróbka idzie w miarę fajnie, później im dłuższy film, tym coraz większe schody ... no i ten patch o którym wspomnieliście - szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem, ale lepiej późno niż wcale :)

Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam!


niedziela, 17 grudnia 2006, 12:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
severyn napisał(a):
Do 20 minut obróbka idzie w miarę fajnie, później im dłuższy film, tym coraz większe schody ...


PS (w wersji dowolnej tzn z dowolnymi łatami - z przeproszeniem zagorzałych użytkownikow tego softu) - nie nadaje się do tworzenia długich i zaawansowanych projektów. PS - zawsze pozostanie domowym edytorem video, dla bardziej zaawansowanych amatorów obróbki :idea:

Skoro jednak nadal upierasz się przy pracy na PS, moja rada: bardziej zaawansowany projekt o TL ≥ 60 min dziel na fragmenty nap po 10 min. Czyli projekt 2 h składał się będzie z 12 podprojektów 10 minutowych, z których każdy wyrenderujesz do pliku avi/DV (taki jak przy exporcie z kamery na hdd).
Na koniec połączysz te pliki w PS w projekt o wymaganym czasie (pomarkujesz chaptery itp) i po kłopocie :wink:
Taka metoda ma swoje plusy, z których najważniejszy pojawia sie przy konieczności zmiany drobnego elementu - tak byś mozolnie bawił się z wielkim 2 godzinnym projektem, a tak bawisz się jedynie z 10 minutowym fragmentem tego projektu.

i to tyle :)

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


niedziela, 17 grudnia 2006, 14:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL