Teraz jest środa, 23 października 2019, 19:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 problem z tworzeniem filmu w pinnacle studio 10 plus 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 21 stycznia 2006, 15:36
Posty: 13
Post problem z tworzeniem filmu w pinnacle studio 10 plus
Witam!
mam kolejny problem i proszę o podpowiedź czy ktoś miał coś podobnego. Otóż mam gotowy projekt, który po zakońceniu renderowania się nie otwiera. Tzn obraz płyty w iso ma błędy i nie można podejrzeć jaka jest zawartość pliku iso. Nagrywając film bezpośrednio na płytę - płyty nie można odczytać. Jedynie mogę wyeksportować projekt do VOBów ale tu zaczynają się schody z authoringiem (a ja przecież w projekcie mam gotowe wielostronicowe menu). Poczytałem tematy wcześniejsze na forum. Przejrzałem cały film czy nie ma w projekcie jakiś przerw, błędnych odwołań i nic nie znalazłem. Co najciekawsze wiem, że coś jest nie tak z samym projektem, ponieważ na próbę wrzuciłem do nowego projektu kawałek materialu, zrenderowałem go i plik iso jest prawidłowy. Zastanawiam się czy może to być wina nieprawidłowego utworzenia Menu 1 i Menu 2 w projekcie. Nigdzie nie znajazłem informacji na temat jak powienien wyglądać taki projekt więc prosiłbym o sprawdzenie czy konstrukacja mojego jest prawidłowa. Najpierw mam Menu 1 z czterema odnośnikami (start filmu, wybór scen - odwołuje się do Menu 2, zdjęcia, dodatki). Za Menu 1 mam wrzucony cały materiał filmowy - start filmu odwołuje się do całości filmu. Powrót ustawiłem na końcu materiału. Następnie mam Menu 2 z 27 rozdziałami przy czy nie wiem czy to zrobiłem poprawnie - rozdziały z Menu 2 (wraz z powrotami do Menu 2) są zaznaczone na tym samym materiale video czyli pomiędzy Menu 1 a Menu 2 (na całości filmu) Za Menu 2 mam dodatki z odnośnikiem do Menu 1 oraz następnie zdjęcia również z odnośnikiem do Menu 1. W instrukcji Pinnacla pokazany jest kawałek osi czasu i tam są 2 Menu - przy czym odnośniki do menu 2 nie są umieszczone na tym samym materiale co odnośniki z Menu 1 tylko za Menu 2 jest kolejny materiał video. Jeżeli miałbym tak postąpić to łącznie material na 1 płycie zajmowałby mi około 3,5 godziny, co miałoby ostatecznie wpływ na jakość filmu.

za podpowiedź z góry dziękuję
Beny


sobota, 6 stycznia 2007, 10:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post 
:lol: wejdz w zakładkię ustawienia a w niej pomoc , tam jest dokładnie opisane ile trzeba mieć pod ręką nerwosolu , kropli walerianowych i paczek papierosów jeśli palisz . i to jeszcze nie gwarantuje że twoje menu będzie działać poprawnie :lol:
p.s. jeśli na dysku masz jeszcze pinnacle 9,3 plus a projekty przerenderowane do plików wideo to poprostu utwórz nowy projekt w 9-ce i tu utwórz to meni i będzie wszysko działać ( ja bym się nie odważył tego meni budować w 10-ce :oops: )


niedziela, 7 stycznia 2007, 16:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 21 stycznia 2006, 15:36
Posty: 13
Post 
hmmm, niestety nie palę, ale wszystkie pozostałe środki o których napisałeś już zażyłem ;). Metodą prób i błędów, wywaliłem z gotowego projektu Menu 2 i o dziwo plik iso utworzył sie prawidłowo i działa. Następnie ponownie dodałem Menu 2 ale na samym końcu - za materiałem dodatkowym i zdjęciami. Utworzyłem w Menu 1 ponownie odwołanie do Menu 2 i to samo zrobiłem z Menu 2 w stosunku do Menu 1. Znowu zadziałało. Wiec postanowiłem w Menu 2 dodać jeden rozdział z materiału filmowego bez tworzenia powrotu do Menu 2. Utworzony plik iso znowu zadziałał. Dzisiaj na noc puszczę jeszcze raz renderowanie ale już z utworzony powrotem do Menu2. Jesli to zadziała to poustawiam znowu wszystkie 25 rozdziałów i zapuszczę na noc (ja sam chyba będę trwał w nocnym czuwaniu przy programie w modlitwie) i rano zobaczę efekty ? :))
Tak na marginesie w dalszym ciągu nie udało mi się znaleźć odpowiedzi czy rozdziały z Menu2 mogą być utworzone na tym samym fragmencie video co odwołania z Menu1
Beny


niedziela, 7 stycznia 2007, 21:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Ja MENU buduję nasepująco:
MENU 1 (miniatury START FILMU, WYBR SCEN (jako odnośnik do MENU2), POKAZ SLAJDóW (odnośnik do pokazu slajdów). Za MENU 1 umieszczam film na którego początku ustawiam odnośnik z MENU 1 START FILMU dalej film dziele odnośnikami z MENU 2 i na końcu ustawiam powrót do MENU 1. Na końcu filmu umieszczam MENU 2, a za nim film pokaz slajdów i powrót do MENU 1.

Jesli chodzi o powroty do MENU 1 czasem nei działają poprawnie przypuszczam że winą może być to że odtwarzacz cofa się do MENU z którego ostatnio były używane odnośniki, wiec trafia to na MENU 2 ponieważ nim jest dzielony film. Jednak zależy to od odtwarzacza :(.

Co do tworzenia MENU ja w 10.6 nie mam problemu i proponuję aktualizację do tej wersji u mnie 10.7 nie do końca się sprawuje poprawnie, ale to tylko moja opinia i jeszcze do końca nieprzetestowałem tej wersji.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 00:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 21 stycznia 2006, 15:36
Posty: 13
Post 
Dzieki Pedro79 za rady,
z tego co widzę to nasze menu wyglądają podobnie.Powiedz mi tylko jedno czy na filmie właściwym masz utworzone rozdziały i powroty do Menu 2 czy tylko same rozdziały? Po wielu próbach w końcu film utworzył się prawidłowo tylko, że po wybraniu start filmu, nie dochodzi mi on do ustawionego porwotu M1, tylko przy napotkaniu powrotu do M2 zatrzymuje się i pojawia się Menu 2 z rozdziałami? Nie wiem czy powinien wychwytywać powroty z Menu 2 będąc na ścieżce z Menu 1

pozdrawiam


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 19:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Powrotu do MENU 2 wogóle nie stosuję, a jedyne wejście do MENU 2 jest z MENU 1. Niestety jak pisze niektóre odtwarzacze po przejściu całego filmu wskakują do MENU2 :( choć odnośnik na końcu jest do MENU1 ale nie zawsze zależy od odtwarzacza. Jeśli chodzi o podział materiału właściwego filmu to jedynie chaptery startu filmu pokrywają się z MENU1 i MENU 2 reszta całego filmu dzielona jest chapterami z MENU 2.
Generalnie taka konstrukcja MENU nie napotyka większych problemów (tworzona w PS+ 10.6).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 21:07
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 21 stycznia 2006, 15:36
Posty: 13
Post 
dzięki za poradę. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak utworzyć jedynie rozdziały do Menu 2 bez porwotu do tego Menu.

mam nadzieję, że po dzisiejszej nocy uda mi się wyeksportować film do obrazu iso .... i zobaczymy

pozdrawiam


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 23:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL