Teraz jest sobota, 19 października 2019, 19:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 W jakiej konfiguracji kupić komputer? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 26 grudnia 2006, 19:04
Posty: 10
Post W jakiej konfiguracji kupić komputer?
W jakiej konfiguracji kupić komputer?

Kupiłem komputer w takiej konfiguracji:
PROCESOR PENTIUM D 3.4GHz LGA775 (945) 4M/800 BOX
INTEL PŁYTA GŁÓWNA BLKD945GCLL 945G LGA775 (DZ/LAN/VGA) mATX BULK
HDD SAMSUNG 160GB HD160JJ 7200 SATAII 8MB CACHE (ASAP)
DVD-REC LITEON LH-18A1H DL/RAM LS CZARNY BULK
GOODRAM DDR2 1024MB PC667
7300gs pcie 256mb ddr2 64bit
Obudowa Step 107 LCD Black 350W
MS Windows XP Home Edition SP2b Polish OEM 1pk w/Upg Cpn

Mam problem, jaki opisałem w poprzednim poście. Nie rozumiem dlaczego Pinnacle nie działa poprawnie? Ponieważ zwracam komputer, bo przedstawiciel firmy nie wie co z tym zrobić sugerująć, że konfiguracja komputera jest pewnienie nieodpowiednia, chcę kupić komputer w innej konfiguracji.
Na poprzednim komputerze pracowałem dwa lata i wszystko było ok. Żadnych problemów z Pinnacle'm.
Doradźcie, jaki komputer kupić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.


niedziela, 21 stycznia 2007, 09:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 27 grudnia 2006, 13:19
Posty: 26
Post 
Wg mnie kom jest OK aczkolwiek zainstalował bym SP1 i sprawdził, a tak na marginesie to jakiego pinnacla uzywasz :?:


niedziela, 21 stycznia 2007, 19:45
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Kilka lat używam Pinnacla (od wersji 6, obecnie 9+) i zawsze mój komp był oparty na AMD-ku. Niedawno chcąc przyspieszyć nieco pracę, a także idąc za radą "specjalistów w dziedzinie" kupiłem podobny zestaw (P D930, 945P). Pomimo wyraźnego przyspieszenia program zaczął dziwnie się zachowywać, a to wyłączał się z niewiadomych przyczyn, a to nie obsługiwał poprawnie jakiegoś kodeka itd, itp.
Dzięki uprzejmości znajomego sprzedawcy zamieniłem konfig (A64X2, 570SLI). Testowałem także C 2D i efekt podobny - trochę szybciej ale mniej stabilnie. Wnioski wyciągnij sam.

Pozdro*


niedziela, 21 stycznia 2007, 20:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 26 grudnia 2006, 19:04
Posty: 10
Post 
Zainstalowałem narazie wersję 9.4, ale kupiłem upgrade na 10.


niedziela, 21 stycznia 2007, 23:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Konfiguracja mocna ale ja bym się zastanowił nad:
- wydajnością zasilacza posiadasz Pentium D czyli istną grzałkę sam procesor potrafi zabrać ponad połowę mocy zasilacza i te 350W moze być wąskim gardłem i problemem niestabilności. Dla takiego procesora najwazneijsza jest wydajność lini 12V w zasilaczu (warto zwrócić uwage przy zakupie mocniejszych procesorów), zainteresowac się markowymi zasilaczami 400-450W,
- 1 dysk HDD moim zdaniem do edycji wideo praca z jednym dyskiem jest męczarnią minimum 2, zmuszasz tym samym aby ten samy dysk wykonywał zapis i odczyt w jednym czasie (np przeliczanie w tle, kodowanie mpeg2), tym samym dysk podnosi swoją temperaturę, spada jego żywotność, a całośc spowalnia się,
- karta grafiki niby w edycji nie ma większego znaczenia, ale w PS10 znaczenie ma z dwóch powodów wspomaga przeliczanie w tle szczególnie efektów 3D, oraz odpowiedzialna jest za wyświetlanie podglądu (karta powinna mieć 128MB i obsługę sprzętową DX9), karta Twoja spełnia wymagania jednak uważam kupno karty z 256MB i 64bitową szyną pamięci za nieporozumienie. Ktoś chyba źle Ci doradził), mówiąc najprościej karta ma waskie gardło którym przepycha wszystkie informacje tym samym działa o wiele wolniej od zwykłego GF37300, szczeże zakupiłbym zwykłego 7300 z 128MB albo inną kartę może ciut mocniejsza np 7300GTS GF7600, ale żeby szyna pamięci miała te 128bitów.
- zajżałbym tez do obudowy z termometrem sprawdził temperaturę przy zamkniętej, oraz programowo sprawdził temp. procesora, a jeśli nie posiadasz to zaopatrzył obudowę minimukm w dwa wentylatory 1 wciagający swieże powietrze, a drugi wyciągający ciepłe z obudowy

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 22 stycznia 2007, 10:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL