Teraz jest czwartek, 18 lipca 2019, 07:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Notbook Dell Inspiron i Pinnacle Studio 10 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 26 stycznia 2007, 01:52
Posty: 1
Post Notbook Dell Inspiron i Pinnacle Studio 10
Witam, mam notbooka Dell Inspiron o parametrach: Procesor Intel Core 2 Duo 2 gH (2 procesory po 2 gH), 2 giga ramu, karta grafiki Radeon 1400 256 mb, Dysk 80 z prędkością 5400.

Kidyś używałem słabszego komputera i dużo starszego programu Pinnacle, teraz wszystko zmieniłem, ale program chodzi mi wolno, strasznie wolno, jak robie jakiekolwiek operacje na filmie na wszystko długo muszę czekac. Dodam tylko ze w trakcie jakigokolwiek działania w tym programie komputer pokazuje mi użycie max 750 mb ramu. Czy są jakieś sterowniki które pomogłyby mi usprwnic zabawe tym programem?, lub wszelakie inne rzeczy?

Będę wdzięczny za jakąkolwiek radę i pomoc.

Pozdrawiam.


piątek, 26 stycznia 2007, 02:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jaką wersję programu uzywasz x.x.x?
Dokonaj aktualizacji do 10.6 względnie 10.7.
Posiadasz 1 dysk czy więcej?
Problem może roziwązać dodatkowy zewnętrzny dysk i konfiguracja programu tak aby dyski pracowały jak najmniej przy jednoczesnym zapisie i odczycie.

Sprawdź uruchomienie programu ustawiając rozdzielczośc 4:3 1280/1024 lub 1024/768 czy jest jakaś róznica wtedy, oraz napisz czy pracując w standartowej rozdzielczości matrycy Pinnacle wypełnia cały obraz z tym tez podobno są problemy.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 26 stycznia 2007, 10:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
Nie sądzę, żeby zewnętrzny dysk radykalnie poprawił sytuację - jest wygodny, to prawda. W Pinnacle'u jest opcja testowania szybkości dysku - zdziwił bym się jesli nie pokaże ponad 20MB/s a do edycji potrzebujesz 2 (czasem 3) strumienie po 4MB/s każdy.

Ja sprawdziłbym jakie programy chodzą w tle. U mnie jak ruszy antywirus to komp i dyski ledwo dyszą. Wyłącz programy które nie są niezbędne.

W notebookach Windows jest taki "mądry" ze przełącza sam szybkość procesora w "miarę własnych potrzeb" :D Sprawdź z jaką szybkością działa CPU w czasie gdy Pinnacle jest uruchomiony. Może się okazać (jak w moim przypadku) że jest to tylko 754MHz. Ustaw kompa tak żeby CPU chodziło na max.

Ostatnia rzecz jaka przychodzi mi do głowy to wielkość pliku SWAP, może jest za mały???

Jeszcze jedno, Pinnacle lubi dużo wolnej, ciągłej przestrzeni na dysku - 2 do 3 razy więcej niż materiału do edycji. Conajmniej zrób defragmentację dysku.


piątek, 26 stycznia 2007, 11:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4749
Lokalizacja: Tczew
Post 
viValdi napisał(a):
Nie sądzę, żeby zewnętrzny dysk radykalnie poprawił sytuację

W pełni się z Wami zgadzam, jedynie do powyższego - przy drugim dysku jednak Pedro79 ma rację.
- Windows (niezoptymalizowany), potrafi nagle coś zacząć robić bez naszej wiedzy, zajmując prawie cały dostępny transfer dysku laptopa (5200 obr tylko).
- Przechwyt na zewnętrzny dysk - nie gubimy klatek w sytuacji j.w. a przy renderowaniu do mpeg2 zapisujemy na wewnętrzny dysk - czyli zewnętrzny tylko odczyt, wewnętrzny tylko zapis co skutkuje szybszym renderingiem (bo procesor nie jest opóźniany mieleniem głowic jednego dysku - zapis / odczyt).
pozdrawiam
PS Co nie znaczy że z jednym nie uda się w ogóle, tylko ze z dwoma jest zdecydowanie lepiej :wink: .

_________________
最诚挚的问候


piątek, 26 stycznia 2007, 11:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 26 stycznia 2007, 01:46
Posty: 2
Post 
Witam, wszystkim dziekuje za pomoc, na poczatek dodat ze program mam w wersji 10.5.1. Uruchamia mi się w takiej formie jak w monitorze kwadratowym, czyli nie na pełnym ekranie (ma obciete boki, ale to nie problem) Jezeli chodzi o ustawienie szybkosci procesora to nie zabardzo moge to znalezc w biosie, ale spróbuje zadzwonic do Dell to moze mi pomogą ustawic procesor na pracę maxymalna , ponieważ jak robie coś w programie to działa mi na 30% możliwości.
Mam pytanie jeszcze na temat dysku zewnętrznego, bo dysk mam jeden, jaki dysk do nootboka mi polecacie? i jak ma on byc podłączony do notbooka, przez fire-wire czy usb?


niedziela, 28 stycznia 2007, 02:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 grudnia 2006, 21:52
Posty: 26
Post 
Ja mam podobny do tego http://www.q-s.pl/prod/HDSATA500.html (tylko o mniejszj pojemności - 320GB).

_________________
Pozdrawiam


niedziela, 28 stycznia 2007, 11:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
Moja rada - upgrade do 10.7

Jeśli chodzi o dysk to ja kupiłem zewnętrzny 2,5" 100GB, cache 4MB zasilany przez port USB - bardzo wygodne przy notebook'u. Transfer w teście Pinnacle'a ponad 20MB/s. Razem z obudową zapłaciłem 400PLN.

Radykalnie szybkość działania aplikacji nie wzrosła, ale jest wygodnie.


niedziela, 28 stycznia 2007, 14:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Cytuj:
Jezeli chodzi o ustawienie szybkosci procesora to nie zabardzo moge to znalezc w biosie, ale spróbuje zadzwonic do Dell to moze mi pomogą ustawic procesor na pracę maxymalna , ponieważ jak robie coś w programie to działa mi na 30% możliwości.


Nie wiem czy dobrze się zrosumieliśmy nei chodzi o obciążalność procesora bo ta jest zmienna (0-100%),a o taktowanie rdzenia (czasem również wartośc napięcia zasilania procesora). Chodzi o to że jeżeli masz procesor np 2GHZ to tak go ustaw (wyłaczyć wszelkie inteligentne oszczędzania energi, tryby uśpienia itp), aby te 2Ghz miał cały czas.
Zazwyczaj super inteligentne aplikacjie itp instalują się w pasku na dole po prawej stronie i mają magiczną opcję auto która tym wszystkim czaruje (jest to odpowiednik ustawień w biosie), choć nei wiem jak to jest przenośnych komputerach.

Co do dysku to nalezy brać po uwagę, że jeżli będzie pracował na USB (zasilanie z USB) to wszelkie inne urządzenia lepiej aby zostały odłączone. Obciążalność prądowa USB to 500mA, a więc nie za dużo i tutaj często zaczynają się schody. Dlatego przed kupnem najlepiej sprawdź dysk pod swoim USB czy sprawuje się bezproblemowo, a jeżeli nie to zawsze możesz dokupić zasilacz który zniweluje problemy z niewydolnością prądową USB.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 28 stycznia 2007, 15:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL