Teraz jest czwartek, 24 października 2019, 02:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Problem z renderowaniem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 19:59
Posty: 12
Post Problem z renderowaniem
Witam!
Mam problem z renderowaniem, a dokladniej tego renderowania nie ma. Dzieje sie to przy tworzeniu pliku avi. Przy tworzeniu dusku renderowanie jest. Wczesniej tego nie bylo.
Prosze o odpowiedz.


niedziela, 28 stycznia 2007, 13:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
A co to za konkurs zgaduj zgadula, czy strzelamy i typujemy co nie działa jak powinno, gdzie właściwie nie działa to renderowanie?
Postaw pytanie konkretnie opisując problem i podając wszelkie dostepne informacje, a wtedy można zacząć analizowac problem bo inaczej to zgadujemy :).

Napisz jaka wersja programu i x.x.x?
Wypisz konfigurację komputera (procesor, dysk (ile jakie), RAM, grafika, zasilacz)?
W jakim systemie pracujesz, jaki system plików używasz NTFS, FAT32?
Ile miejsca masz na utworzenie materiału (jesli tworzysz AVI (DV) weź pod uwage że 1h to 13GB) oraz pliki tymczasowe są to dwa oddzielne foldery?
Jaki materiał źródłowy poddajesz obróbce (mpeg2, avi (jaka kompresja), konwertowany z analogowego źródła, z kamery cyfrowej?
Jaki avi tworzysz (rodzaj kompresji, jezeli sa opcje ustawień jakie).

P.S. Jezeli wcześniej działało to przeanalizuj co od tamtego czasu było instalowane na komputerze szczegołnie wszelkiego rodzaju kodeki.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 28 stycznia 2007, 16:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 19:59
Posty: 12
Post 
Przepraszam za brak informacji...

A wiec

Program: Pinnacle Studio 9.0.0
Komputer: Procesor AMD Duron 1.2GHZ
ram 512 mb
dysk 120 GB
grafika GeForce 4 MX 140 128 MB
system plikow NTFS
Miejsca do utwozenia materialu mam pod dostatkiem, jesli chodzi o material zrodlowy to jest to material AVI(DV) zrzucony z kamery cyfrowej.


niedziela, 28 stycznia 2007, 16:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post 
Pedro79 napisał ; :wink:
Cytuj:
A co to za konkurs zgaduj zgadula, czy strzelamy i typujemy co nie działa jak powinno

ja obstawiam dwa złote na ( odznaczył przypadkowo renderowanie w tle ) :lol: i że zmienił ustawienia renderowania z automatycznego na dv . :roll:
p.s. kto przyjmuje zakłady :lol: :wink:


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 00:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
9.0.0 to jak najszybciej dokonaj aktualizacji do 9.3 max 9.3.5 unikaj wyższych wersji bo są bardziej wymagające, a sprzęt masz niezamocny.
+ uwagi jw.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 00:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 19:59
Posty: 12
Post 
jurekwejh, a gdzie dojsc do tych ustawien? Bo w ustawieniach Tworzenia pliku AVI nie ma tam nic takiego...


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 15:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post 
:oops: no tak przegrałem zakład :oops: tak to jest w 10-ce , a w 9-ce wchodzimy w USTAWIENIA/EDYCJA/RENDEROWANIE i tu ustawiamy Optymalizuj dla podglądu i zaznaczamy Użyj przyśpieszenia sprzętowego . :lol:


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 17:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 19:59
Posty: 12
Post 
niestety :( to nie pomoglo te ustawienia ktore kazales mi zaznaczyc byly juz zaznaczone


wtorek, 30 stycznia 2007, 21:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 lutego 2007, 17:17
Posty: 10
Lokalizacja: Lublin
Post 
Mam Pinnacle Studio Plus 10.5.1.2809 i mam tak ustawione i jest ok.
pozdrawiam


sobota, 3 lutego 2007, 18:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2006, 01:23
Posty: 43
Post 
Wtam ma problem mam Pinnacle 10.6 i czy macie taki sam problem co ja? jak coś wrzuce na linie osi zakarzdym razem zaczyna rendowanie i wszystko spowalnia do czasu jak nie skończy rendować im wiecej mam różnych przejsc i itd. tym wszystko trwa. co jest nie tak przecież tak sie nieda pracowac? prosze o pomoc czy panu dzieje sie tak samo??


niedziela, 25 lutego 2007, 19:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post 
pinnacle 10 lubi wszysko renderować i robi to szybciutko , musimy mieć kartę graf minimum ATI X-1600 procesor pentium min 3 G i 1 G ram . pinnacle nie jest programem profrsjonalnym i nie ma realtime . ale możemy w twoim przypadku opis według obrazu wyżej . wyłącz renderowanie w tle i włącz przyśpieszenie sprzętowe czyli w twoim przypadku odwrotnie niż jak jest to pokazane na obrazku . i w tym przypadku będzie prawie pracować w realnym czasie zalecane to jest przy słabszych komputerkach , ale za to po stworzeniu projektu i chęci wypalenia tego na płytkę zaplanuj tę czynność dla komputerka na nockię .


niedziela, 25 lutego 2007, 20:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 lutego 2007, 17:17
Posty: 10
Lokalizacja: Lublin
Post 
Mam Pinnacle Studio Plus 10.5.1.2809.
Małem podobny problem zwłaszcza wtedy jak było załączone wiele efektów lub przejść lub jakieś inne renderingi i nie czekałem aż się dokończą.
Pokonałem to w ten sposób:

- jeśli jakiś efekt włączyłem na jednym lub kilku odcinkach filmu np. rozjaśnienie automatyczne to czekałem,
- czekałem aż rendering dobiegnie końca 20minut lub 3 godziny w zależności od ilości materiału ( w tym czasie nie dodawałem przejść pomiędzy pociętym filmem ani innych efektów ponieważ zdarzało się po tem, że nie były one wykonane lub były z błędami lub jak piszesz ręderowało się za każdym razem po wgraniu materiału.
- w czasie tym zostawiałem program pinakle i np. korzystałem z netu lub poprałem na gimpie pobrane klatki z filmu
- po zakończeniu renderingu nagrywałem to.
- wyłączałem Pinnacle i włączałem od nowa i ładowałem uprzednio zgrany materiał. ( wyłączanie programu stosowałem wtedy gdy pomimo cierpliwego czekania nadal były cyrki)
- w 100% pomagało.
Czasem jeszcze po ponownym włączeniu się dokonywały zmiany np. W menu do DVD wtedy powtarzałem ten proces.

Jeśli Ci to nie pomoże to proszę opisz głębiej ten problem postaram się pomóc.
Pozdrawiam.


niedziela, 25 lutego 2007, 20:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 25 stycznia 2007, 18:46
Posty: 25
Lokalizacja: Śrem
Post 
Poprostu Masz za słaby procesor ,prawym przyciskien klikni na pasek a potem na Menadżer zadań i widzisz czy jest 100% użycie procesora i więcej nie może. :o


niedziela, 25 lutego 2007, 20:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 lutego 2007, 17:17
Posty: 10
Lokalizacja: Lublin
Post 
jurekwejh napisał(a):
musimy mieć kartę graf minimum ATI X-1600 procesor pentium min 3 G i 1 G ram .

Myślę, że karta nie odgrywa najważniejszej roli w tym przypadku tylko procesor a po tem pamięć i HDD oraz kart. Można zmienić na kartę która korzysta z DX 9.0 (np. Radeon 9600 i wyższe) i będzie już lepiej ale duży procesor to podstawa. Nie mam mocnej konfiguracji i tak jak opisuje kolega wyżej to zajętość 100% też występuje u mnie. Sprawdzałem dwie karty Radeona i nie było o wiele lepiej co prawda nie były z serii x... . Wiem teraz, że aby przyspieszy pracę trzeba mieć dobrego procka.

_________________
Program: Pinnacle Studio Plus PCI-700 10.5.1.2809
System: XP SP2
Procesor: Mobile AMD Athlon XP-A, 2200MHz 3200+
RAM: Goodram 1,75 GB
Karta: ATI Radeon 9200SE Series 128RAM
HDD: Samsung SP2514N ATA
Płyta: ASRock K7FN-RAID


niedziela, 25 lutego 2007, 21:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL