Teraz jest czwartek, 24 października 2019, 01:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Program nie zrenderował całego materiału 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 17:49
Posty: 9
Post Program nie zrenderował całego materiału
Jest to moja pierwsza przygoda z programem i niestety zakończona niepowodzeniem.
Najpierw dane:
Pinnacle Studio 10.6,
Pentium IV 2,8 GHz,
RAM 512MB,
Grafika ATI Radeon 9200,
HDD SATA 80GB i 160 GB,

Problem:
Przygotowałem trzy projekty - trzy różne uroczystości - przyciąłem scenki, dodałem efekty korekcji koloru (nasycenie barw, kontrast i jasność), dodałem przejścia (zwykłe bez żadnych "wodotrysków"), dodałem ekrany tytułowe i końcowe. Trzy projekty połączyłem w jeden duży, dodałem ekran menu i prawidłowo określiłem początek i koniec kazdego z trzech filmów w menu głównym. Całość miała długość 63 minuty, a poszczególne filmy od ok. 15 minut do dwudziestu paru minut.
Przeszedłem do robienia filmu. Ustawiłem tworzenie filmu do pliku obrazu dysku - do późniejszego wypalenia na DVD. Jakość najlepsza, napisało mi że mam jeszcze nadwyżkę dla dysku około 3 minut. Ustawiłem ścieżkę dla filmu i plików pomocniczych na dysk C systemowy a materiał źródłowy i dane projektu miałem na dysku D dodatkowym. Program nie poiformował mnie o braku miejsca na dysku.
Zapuściłem tworzenie filmu. Trwało to ok. 5 godzin, po czym miałem gotowy obraz płyty, a na dysku zostało jeszcze około 5 GB wolnego miejsca. Po wypaleniu płytki okazało się, że trzeci z wstawionych filmów zrenderował się i nagrał tylko do połowy.
Dlaczego? Co mogło być przyczyną tego obcięcia. Mam tylko takie podejrzenie, że w trakcie renderowania program mógł się zorientować, że braknie mu miejsca na dysku na plik obrazu i dlatego wcześniej zakończył ten proces. Ale to tylko podejrzenie.
Moze ktoś wie co zrobiłem nie tak.
Czekam na jakieś sugestie.

Pozdrawiam!


czwartek, 1 lutego 2007, 11:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Cytuj:
Jakość najlepsza, napisało mi że mam jeszcze nadwyżkę dla dysku około 3 minut. Ustawiłem ścieżkę dla filmu i plików pomocniczych na dysk C systemowy a materiał źródłowy i dane projektu miałem na dysku D dodatkowym. Program nie poiformował mnie o braku miejsca na dysku.


W jaki sposób masz skonfigurowane dyski fizyczne czy C to jeden fizyczny dysk, a d drugi fizyczny dysk, gdzie jest program gdzie katalog plików tymczasowych itd?
Proponuję rozplanować tak dyski aby program nie korzystał z dysku C powód prosty tam plik wymiany i pliki tymczasowe umieszcza domyślnie windows takze Pinnace nie przewidzi miejsca na C :(:(:(. Najgorsze co może być to umieszczenie katalogu render na dysku C :(.

Co do filmu to 10.6 ma przypadłość niedogrywania końców filmu, przy ustawieniach ręcznych dlatego wybierz jakość automatyczną.

P.S. Ale najpierw proponuję rozwiązać problem z dyskami:
1 Fizycznyc dysk rozłożyć na 2 partycje C i D na D zainstaluj Pinnacle oraz ustaw katalog render
2 dysk fizyczny wykorzystuj do zapisu przechwyconego materiału oraz zapisu końcowego projektu VIDEO_TS.
Tym samym przynajmniej w teorii uzuskasz w miare dobre wykorzystanie dysków tzn (brak jednoczesnego zapisu iu odczytu na jednym dysku).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 1 lutego 2007, 11:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 17:49
Posty: 9
Post 
Dzięki za szybką reakcję, w porównaniu z innymi forami z jakimi miałem do czynnienia, to naprawdę "express". Ale do rzeczy.

Mam dwa dyski fizyczne C - 80GB i D-160 GB (sa cale - nie są podzielone na partycje cząstkowe). Przyznam, że nie bardzo wiedziałem gdzie co umieścić, więc może nie jest to najlepiej zrobione. Programy zwykle instaluje na C, a dane przechowuję na D. Czyli program główny mam na C (systemowy), materiał z kamery i projekt filmu mam na D, a katalog RENDER i plik ostateczny skierowałem na C gdyż sądzilem że szybciej bedzie jeśli bedzie pobierał dane z jednego dysku a wyniki przetwarzania umieszczał na drugim. Wg ciebie powinno być inaczej. Sprubuję.

Bardziej mnie zaniepokoiła informacja o tym, ze wersja 10.6 nie dogrywa końcówek filmów, bo to jest chyba to co u mnie sie zdarzyło. Wydaje mi się, że właśnie miałem ustawioną jakość automatyczą i wybrało wartość najlepszą dlatego że miałem mniej minut niż maksymalnie wchodzi na gotową płytkę przy jakości 100% - ale to jeszcze muszę dokładnie sprawdzić wieczorem bo teraz nie pamiętam. Czyzby to był jakiś błąd w programie?, Czy jest jakiś patch naprawiający?
Czekam na odpowiedź i z góry dziękuję.


czwartek, 1 lutego 2007, 12:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 lutego 2007, 17:17
Posty: 10
Lokalizacja: Lublin
Post 
Mam studio 10.5.1.2809 w zakładce Tworzenie filmu jest przycisk ustawienia i tam jest taka opcja do zaznaczenia zawsze koduj ponownie cały film. Jeśli jest u ciebie możesz spróbować.

Myślę ze możesz jeszcze nagrywać w formacie DVD na dysk HD i nie nagrywać bezpośrednio na DVD, w ten sposób masz możliwość sprawdzenia jakości playerm czy jest całość ok.

Czasem i w moim programie okazuje się że coś jest nie wyrenderowane a zawsze koduj ponownie cały film pozwoli wyeliminować takie błędy. Niestety wydłuży to czas zgrywania filmu jeśli jest dodane sporo efektów.

pozdrawiam

[ Dodano: 03-02-2007, 17:21 ]
cytat:"nadwyżkę dla dysku około 3 minut"
oznacza że film nie zmieścił się na płycie DVD jeśli było by napisane dostępne 3 minuty to znaczy że jeszcze zostało miejsca 3 minuty

Pozdrawiam,


sobota, 3 lutego 2007, 18:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 17:49
Posty: 9
Post 
Przyznaje sie do błędu - Danek masz rację. Film był za długi dla jakości 100% i program obciął mi te kilka minut. Ja nie sprawdziłem dokładnie faktycznej długości filmu i źle zinterpretowałem komunikat programu. Przy ustawieniu automatycznym wszystko sie miesci, tyle że z jakością juz nie 100% a 96%. Ale dlaczego po stworzeniu pełnego DVD materiał zajmuje na niej tylko 3,8 GB zamiast 4,5 GB jak teoretycznie powinien. O co tu chodzi? Może z tym ponownym kodowaniem całego filmu coś pomoze ale nie postawiłbym wiele na to.

Po tym wszystkim, dochodze do wniosku, ze chyba nie warto robić dla siebie DVD (a juz na pewno nie pinnaclem), a przekonwertować to innym programen na avi (xvid lub divx) i miec po prostu krótkie filmiki z uroczystości rodzinnych, a obecne odtwarzacze stacjonarne teraz i tak to "łykają". Takie skompresowane xvidem filmy zajmuja mniej miejsca i wiecej sie zmieści na płycie dvd. A bez menu płyty DVD mogę się obejść.


niedziela, 4 lutego 2007, 01:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL