Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 21:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 z MPEG na taśmę VHS 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 19 września 2005, 12:09
Posty: 13
Lokalizacja: gdańsk
Post z MPEG na taśmę VHS
witam!
utworzyłem w PS 9.4.3 film w formacie MPEG i oprócz tego, że nagrałem na płytę DVD, chciałbym go nagrać na taśmę VHS; nie bardzo mogę sobie z tym poradzić, czy ktoś z doświadczeniem mógłby mi doradzić jak postąpić,
czy faktycznie jedynym sposobem jest zgranie filmu z zewnętrznego odtwarzacza DVD na video?

_________________
Gigabite 7VT600 KT600, IEEE1394, AMD Sempron 2600+ 1,84 GHz, RAM1GB, Radeon 9550 ViVo 128MB, HDD:SAMSUNG 80GB ATA133, 250(100/150)GB SATA300, Sony DCR-TRV255E, PS10.6


niedziela, 4 lutego 2007, 22:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Jeżeli nie masz karty do montażu z wyjściem analogowym , to raczej tak , chociaż możesz spróbować poprzez Tv-out w karcie graficznej , ale niestety jakość już nie ta


niedziela, 4 lutego 2007, 22:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 19 września 2005, 12:09
Posty: 13
Lokalizacja: gdańsk
Post 
jak widać mam kartę Radeon 9550 vivo, przy przechwytywaniu materiału z VHS oczywiście korzystam z "vi"(wejście) tej karty, a nigdy jescze nie miałem okazji przekonać się do czego mogę wykorzystać "vo"(wyjście),
sądziłem, że oba kabelki wyjściowe (S-Video i tzw "czincz") mogą do tego służyć, ale okazało sie, że po podłączeniu wideo obraz z komputera nie jest podawany, chyba, że powinienem coś zrobić w ustawieniach karty graficznej :(

_________________
Gigabite 7VT600 KT600, IEEE1394, AMD Sempron 2600+ 1,84 GHz, RAM1GB, Radeon 9550 ViVo 128MB, HDD:SAMSUNG 80GB ATA133, 250(100/150)GB SATA300, Sony DCR-TRV255E, PS10.6


niedziela, 4 lutego 2007, 23:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 22 grudnia 2005, 21:22
Posty: 237
Lokalizacja: Białystok
Post 
No powinieneś powinieneś właściwości/zaawansowane/zakłądka z nazwą twojej karty(prawdopodobnie)/wybór urządzenia...lub coś podobnie bo na różnych kartach różnie jest...i na różnych sterownikach... ;] a i jeszcze dzwięk z karty muzycznej musisz podłączyć... ;]


niedziela, 4 lutego 2007, 23:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
tak jak jeden z kolegów napisał wyżej - najbardziej komfortowo z kartą video.
Inne rozwiązania jak karta graficzna / muzyczna mogą nie dać pozytywnych efektów (desynchrony i strata jakości).

Jeśli karty nie masz można to zrobić też inaczej:

- wyrenderuj projekt z PS do AVI/DV na dysku
- przez IEEE1394 musisz wykonać "Export to tape" (kamera musi mieć Wejście-Wyjście DV dwukierunkowe a na komputerze potrzebny soft coś a la Sony VidCap, który pozwala "wypchnać" DV z komputera na kamerę.

- na kamerze nagrywasz zmontowany film na miniDV a potem już pozostaje skopiowanie na VHS.

Osobiście wykonuję to przez kartę/konwetrer ACDV110 Canopus (jednoetapowo - po prostu z PC na magnetowid).

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 5 lutego 2007, 00:39
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02
Posty: 176
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
ile stracisz na jakosci, przegrywajac z DVD na VHS...? NIC!!! Przegraj to poprostu i nie kombinuj. Szkoda czasu.

_________________
Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl

Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl


poniedziałek, 5 lutego 2007, 14:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
gaga napisał(a):
ile stracisz na jakosci, przegrywajac z DVD na VHS...? NIC!!! Przegraj to poprostu i nie kombinuj. Szkoda czasu.


Strata jet, ale praktycznie niezauważalna :wink: ... a z resztą co tu mówić o jakości skoro zapisujesz na VHS'ie :lol:

Jeśli nie miałbym konwertera i możliwości wygodnego wyprowadzenia sygnału z PC na magnetowid, także bym zrobił jak proponuje gaga :idea:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 5 lutego 2007, 15:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Jeśli masz możliwość przegraj z odtwarzacza stacjonarnego, jeśli nie - przez TV-out. Mam kartę Radeon 9200, może przyda Ci się włączenie wyjścia TV u mnie: Prawym klawiszem myszki na ekranie/Właściwości/Ustawienia/Zaawansowane/Ekrany/TV. W oknie właściwości TV możesz dostosować wyświetlanie TV.
Wcześniej podłącz wyjście TV na karcie z wejściem telewizora i włącz telewizor.
Pozdrawiam

_________________
Stanisław


poniedziałek, 5 lutego 2007, 16:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 19 września 2005, 12:09
Posty: 13
Lokalizacja: gdańsk
Post 
dziękuję wszystkim za porady :D
po przeczytaniu sądzę, że zdecyduję się na kopiowanie z odtwarzacza DVD, nawet już spróbowałem, ale trafiłem na nowy problem: plik MPEG utworzony w PS (czytaj film 1.3 godz) jest odtwarzany tylko do 4tej minuty, dalej odtwarzacz zatrzymuje się
teraz nie wiem czy szukać innego odtwarzacza i dalej próbować z tym MPEG-iem, czy należy zmienić format filmu (na jaki i jak)? :(
jeszcze małe postscriptum do ao:
rzeczywiście pierwsze co znlazłem w necie na ten temat to ten sposób, o którym napisałeś, z PC z powrotem na kamerke i dalej na VHS, ale moja niestety nie ma wejścia DV (może czas na zmianę), a co do kopiowania na VHS to po prostu pojedynczy przypadek pamiątki rodzinnej dla starszych ludzi, którzy mają video, a o PC nie mają zielonego pojecia - czasaami tak bywa, że treść jest ważniejsza od formy :lol:
jescze raz :wink: i pozdrawiam

[ Dodano: Czw Lut 08, 2007 7:55 pm ]
aby zakończyć temat:
film jest już na kasecie VHS - ponieważ w PS miałem jeszcze jego projekt, utworzyłem z niego dysk DVD, który bez problemu cały odtworzyłem na zewnętrznym odtwarzaczu DVD i z niego przesypałem na video
jeszcze raz dzięki wszystkim za posty

_________________
Gigabite 7VT600 KT600, IEEE1394, AMD Sempron 2600+ 1,84 GHz, RAM1GB, Radeon 9550 ViVo 128MB, HDD:SAMSUNG 80GB ATA133, 250(100/150)GB SATA300, Sony DCR-TRV255E, PS10.6


poniedziałek, 5 lutego 2007, 22:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL