Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 20:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 problem z renderowaniem 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2006, 01:23
Posty: 43
Post problem z renderowaniem
Wtam ma problem mam Pinnacle 10.6 i czy macie taki sam problem co ja? jak coś wrzuce na linie osi zakarzdym razem zaczyna rendowanie i wszystko spowalnia do czasu jak nie skończy rendować im wiecej mam różnych przejsc i itd. tym wszystko trwa. co jest nie tak przecież tak sie nieda pracowac? prosze o pomoc


niedziela, 25 lutego 2007, 19:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 lutego 2007, 17:17
Posty: 10
Lokalizacja: Lublin
Post 
Mam Pinnacle Studio Plus 10.5.1.2809.
Małem podobny problem zwłaszcza wtedy jak było załączone wiele efektów lub przejść lub jakieś inne renderingi i nie czekałem aż się dokończą.
Pokonałem to w ten sposób:

- jeśli jakiś efekt włączyłem na jednym lub kilku odcinkach filmu np. rozjaśnienie automatyczne to czekałem,
- czekałem aż rendering dobiegnie końca 20minut lub 3 godziny w zależności od ilości materiału ( w tym czasie nie dodawałem przejść pomiędzy pociętym filmem ani innych efektów ponieważ zdarzało się po tem, że nie były one wykonane lub były z błędami lub jak piszesz ręderowało się za każdym razem po wgraniu materiału.
- w czasie tym zostawiałem program pinakle i np. korzystałem z netu lub poprałem na gimpie pobrane klatki z filmu
- po zakończeniu renderingu nagrywałem to.
- wyłączałem Pinnacle i włączałem od nowa i ładowałem uprzednio zgrany materiał. ( wyłączanie programu stosowałem wtedy gdy pomimo cierpliwego czekania nadal były cyrki)
- w 100% pomagało.
Czasem jeszcze po ponownym włączeniu się dokonywały zmiany np. W menu do DVD wtedy powtarzałem ten proces.

Jeśli Ci to nie pomoże to proszę opisz głębiej ten problem postaram się pomóc.
Pozdrawiam.

_________________
Program: Pinnacle Studio Plus PCI-700 10.5.1.2809
System: XP SP2
Procesor: Mobile AMD Athlon XP-A, 2200MHz 3200+
RAM: Goodram 1,75 GB
Karta: ATI Radeon 9200SE Series 128RAM
HDD: Samsung SP2514N ATA
Płyta: ASRock K7FN-RAID


niedziela, 25 lutego 2007, 22:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Cytuj:
Wtam ma problem mam Pinnacle 10.6 i czy macie taki sam problem co ja? jak coś wrzuce na linie osi zakarzdym razem zaczyna rendowanie i wszystko spowalnia do czasu jak nie skończy rendować im wiecej mam różnych przejsc i itd. tym wszystko trwa. co jest nie tak przecież tak sie nieda pracowac? prosze o pomoc


Wyłącz renderowanie w tle wtedy wszystko będzie przeliczone dopiero w momencie tworzenia końcowego DVD lub pliku (np w nocy :)).
Wadą takiego rozwiązania jest to, że nie wszystko się da podejrzeć w czasie edycji poprostu sprzęt bez wstępnego przeliczenia może nie poradzić z odtworzeniem materiału wraz z efektami filtrami itp.
Przy dłuższych projektach proponuję dzielić materiał i zapisywać do AVI(DV), ewentualnie otwierać nowe projekty, a później poprzenosić wszytko do jednego i przeliczyć.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 26 lutego 2007, 00:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2006, 01:23
Posty: 43
Post Dziekuje za odpowiedz ale
Witam dziekuje za odpowiedzi danekdanek troszke nie rozumiem jak mozesz to napisz mi to troszke jasniej z góry dziekuje a co do podpowiedzi pedro 79 to tak zrobiłem i tez wszysko zwalniało tak jak by przeliczało w tle a paska zielonwgo niema moze mam zły program pinnacle 10.6 albo komputer zle skonfigurowany pod pinnacle a moze pomoze jakiś patch np.10.7 moj komp to:
Pentium(R) D CPU 2.8GHz
2GB RAM
Radeon X600\X500 Series
win.XP


poniedziałek, 26 lutego 2007, 12:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 lutego 2007, 17:17
Posty: 10
Lokalizacja: Lublin
Post 
Witam.
Zgadzam się z Pedro79, że jest to jakieś rozwiązanie lecz to według mnie ma więcej wad niż zalet osobiście wolę widzieć co robię pomimo długiego czasu trwania zawsze można robić coś innego poprawiać fotki do danego filmu lub odpowiadać na forum aby nie marnować czasu podczas renderingu.
Postaram się tomdros napisać jak ja to robię.

1.Wprowadzam film na oś czasu.
2.Sprawdzam gdzie mniej więcej trza bać poprawki filtrem np. Rozjaśnienie
3.Przechodzę do efekty video i ustawiam na poszczególnych odcinakach to co mnie interesuje.
4.Zostawiam program i czekam aż wyrenderuje wszystko do końca.
5.W tym czasie robię inne operacje np. Internet, czy program graficzny.
6.po zakończeniu zapisuje zmiany /zapisz projekt/.
7.czasem wyłączam Pinnacle i włączam ponownie i wczytuje zapisany projekt./otwórz projekt/
8.dokonuje dalszych poprawek dodaję menu i przejście pomiędzy odcinkami filmu

Zauważyłem. że program Pinnacle gubi się (popełnia błędy w przeliczeniach), szczególnie wtedy gdy dokładam co raz to nowe przejście i zmieniałem w tym samym miejscu i to po tem dzieje się tak, że wylicza dany fragment kilka razy. Najlepiej wtedy zapisać dane /zapisz projekt/ wyłączyć Pinnacle i włączyć ponownie i wgrać projekt /otwórz projekt/ jeśli problem się powtarza to skasować ten fragment i zrobić go od nowa. Niestety jest to chyba jedyna skuteczna metoda.
Staram się teraz czekać aż program wyliczy i dopiero robić następne zmiany w tym samym (renderowanym) fragmencie.

Po za tym:
1.Najlepiej obrabiać plik zapisany w MPEG bo do AVI trzeba mieć dosyć szybki sprzęt.
2.Przeczytaj sobie tematy pomocy jest tam opis jak konfigurować preferencje audio i wideo
3.Szybkie taktowanie kości RAM oszczędzi czas.
4.Cierpliwość.
5.Operacje zajmujące czas włączam na noc.

[ Dodano: 26-02-2007, 20:25 ]
Dodatkowa fotka.

_________________
Program: Pinnacle Studio Plus PCI-700 10.5.1.2809
System: XP SP2
Procesor: Mobile AMD Athlon XP-A, 2200MHz 3200+
RAM: Goodram 1,75 GB
Karta: ATI Radeon 9200SE Series 128RAM
HDD: Samsung SP2514N ATA
Płyta: ASRock K7FN-RAID


poniedziałek, 26 lutego 2007, 21:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Cytuj:
.Najlepiej obrabiać plik zapisany w MPEG bo do AVI trzeba mieć dosyć szybki sprzęt.


Jak to mamy rozumieć polecasz pracowac na formacie bardziej skompresowanym. Sugerujesz że edycja w mpeg2 będzie sprawniejsza od AVI(DV)?
Proponuję zerknąć na obciążenie procesora samym podglądaniem materiału AVI(DV) i mpeg2.

Edycja jest sprawna jeśli i sam materiał jest AVI(DV) i rendering w tle też odbyw asię kodekiem DV, a samo kodowanie do formatu wyjściowego jest w mpeg2 i odbywa się po procesie edycji.
Co najwazniejsze nie tracisz na jakości oraz zyskujesz elastyczność pracy.

Co do przeliczania w tle przez Pinnacle to zgadzam się program lubi wszystko renderować czasem po kilka razy słowem król renderingu.
Proponuję uaktywnić funkcję przyspieszenie sprzętowego , gdyz karta graficzna w Studio wspomaga podgląd i przeliczanie efektów.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 27 lutego 2007, 01:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 lutego 2007, 17:17
Posty: 10
Lokalizacja: Lublin
Post 
Na samym początku nie wiedziałem jak co zgrywać próbowałem w tym to w innym formacie i doszedłem do wniosku, że nie ma strat jakości na AVI i tak zgrywałem (teraz wiem że strata jakości pomiędzy AVI a MPEG jest niewidoczna przy najwyższej jakości). Miałem zgrany materiał w AVI z jakości DV i od tego się zaczęły wszystkie problemy to znaczy komputer nie wyrabiał się z podglądem w tym małym okienku albo nie było dźwięku lub przerywał się albo obraz zatrzymywał się a dźwięk szedł dalej. Doprowadziło mnie to do wk.................... . Spędziłem miesiąc na dograniu sprzętu (karty, pamięci pł. Główne itd) wszystko zmieniałem a problem jak był taki pozostawał. Trafiłem w końcu na fachowca ! Polecił zgrać materiał w MPEG z jakością DVD i jak ręką odjął. Wszystko OK. Oczywiście trzeba brać pod uwagę moją konfigurację komputera.

Dokończenie do mojego poprzedniego posta:
Karty nie wiele zmieniają dlatego, że większość czynności przejmuje DX jeśli chodzi o kartę Pinnacle. Co prawda nie sprawdzałem X1600. Poczytałem na ten temat o kartach Pinnacle i o sprzęcie i pogadałem z moim znajomym który konfigurował mój sprzęt i stąd te efekty i wnioski.

Pozdrawiam,

_________________
Program: Pinnacle Studio Plus PCI-700 10.5.1.2809
System: XP SP2
Procesor: Mobile AMD Athlon XP-A, 2200MHz 3200+
RAM: Goodram 1,75 GB
Karta: ATI Radeon 9200SE Series 128RAM
HDD: Samsung SP2514N ATA
Płyta: ASRock K7FN-RAID


wtorek, 27 lutego 2007, 17:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
zastosuj się do każdej kropki i literki co pisze Zdenek79 . i nie kombinuj :lol: a problem twój jest tam gdzie uważasz że jest wszysko OK. ATI Radeon 9200SE czyli twoja karta graficzna nie wyrabia i zle współpracuje z pinnacle nawet z najnowszymi sterownikami . napewno po instalacji pinnacle wyłączasz jeden komunikat , aby więcej się nie wyświetlał , 70% przejść HFX działa nie poprawnie ( nie wszyskie elementy przejścia się wyświetlają ) i strasznie długo renderuje i lubi się zawieszać jak szybko nakladasz wiele efektów . znam te wszyskie bóle tej karty ( moja była ATI Radeon 9250 ) i byłem już pewien że to wina programu a nie sprzętu jeszcze 4 miesiące temu firma pinnacle właśnie ją polecała .zrób próbę wstaw 1 minutę filmu wstaw efekt RTFx - wyostrzenie i włącz podgląd czy w czasie renderowania tej minuty możesz sobie spokojnie oglądać ten fragment :lol: ja mogę :lol: a co do reszty :wink: zalecam się zastosować do każdej rady Zdenka79 .

p.s. zanim kupisz pożycz od kogoś i sprawdz lub jeśli się bawisz tylko tym programem jak ja to bądz wyrozumiały dla niego . :oops: mnie to w.......x jak wcześniej napisałeś . nie wiem jak działają inne marki kart ale ATI -X 1600 w 100% mnie zadawala :lol: i znikneły wszyskie problemy dotyczące przejść HFX i RTFx

p.s. w twoim przypadku polecam aktualizację do minimum 10,52 i jeszcze na to nałożyć 10,6 , ale odradzam 10,7 :oops: :wink: miłego dnia :)


wtorek, 27 lutego 2007, 18:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2006, 01:23
Posty: 43
Post 
Witam dziekuje za podpowiedzi
Zrobiłem tak jak pisał Jurekwejh i wstawiłem 1 min. filmu i wstawiłem wyostrzenie i zacina jak cholera wiec myslisz ze to wina mojej karty graficznej RADEON X600\X550?


wtorek, 27 lutego 2007, 20:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Co do karty x600 nie należy do bardzo kiepskich kart, jaką ilośc pamięci posiada karta, na ilu dyskach fizycznych pracujesz oraz czy przypadkiem nie są to końcowe megabajty.
Sprawdź również czy podczas pracy z materiałem AVI(DV) masz włączone renderowanie w tle kodekiem AVI(DV)?

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 28 lutego 2007, 00:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 lutego 2007, 17:17
Posty: 10
Lokalizacja: Lublin
Post 
jurekwejh – testu jeszcze nie wykonałem takiego jak piszesz. Jeśli chodzi o to pojawianie się to chodziło wznowienie sterowników zrobiłem i okno przestało się pojawiać. Co do pracy na pliku AVI czy MPEG to jestem pewien sprawdziłem to.
Co do mojej traty 9200SE to jest stara i nie działa na DX 9.0. Jasne że pożyczę jak gdzieś znajdę x1600 i sprawdzę oczywiście podzielę się z forum.
Co do działania teraz na moim sprzęcie nie ma na co narzekać nie mam problemów z Pinnacle kiedyś były teraz jest OK. Wiadomo, jakby był większy procek to byłoby lepiej.
Mam do Ciebie jeszcze pytanko ile masz ramu w karcie X1600?

_________________
Program: Pinnacle Studio Plus PCI-700 10.5.1.2809
System: XP SP2
Procesor: Mobile AMD Athlon XP-A, 2200MHz 3200+
RAM: Goodram 1,75 GB
Karta: ATI Radeon 9200SE Series 128RAM
HDD: Samsung SP2514N ATA
Płyta: ASRock K7FN-RAID


środa, 28 lutego 2007, 07:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
karta ma 256 mb
a co do tematu problem leży po stronie programu . program amatorski na domowe komputerki ale tylko z opisu na pudełku ( ktoś nas zrobił w jajo )czyli ze wzdlędu że jest to dość fajny programik to musimy być wyrozumiali dla tego zielonego paska ( renderowanie ) zawsze w tym czasie możemy iść sobie kawę zrobić no i wypić :lol: jak długi klip wideo :lol: . tak na prawdę to tylko korzystam z pinnacle 10 na krótkich klipach a cały projekt składam na pinnacle 9,3 plus i tu dodaję podkład audio , menu , renderuję do dvd/mpg2 i wypalam płytę .


środa, 28 lutego 2007, 11:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2006, 01:23
Posty: 43
Post 
karta ma 256mb
dyski mam podzielone 1 dysk C D (na ce mam system)
2 dysk E I H na i na zainstalowany program pinnacle na H mam różne animacje na E zapis Render
dyski maja jeszcze sporo miejsca a co do rendowania w tle to ma nie mam zaznaczone i ustawione na automatyczne ustawienie kodeka zresztą prubowałem różnie i włączone w tlei wyłączone w tle i tak wszystko zacina


środa, 28 lutego 2007, 15:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 lutego 2007, 17:17
Posty: 10
Lokalizacja: Lublin
Post 
Tomdros – czy próbowałeś obrabiać ten materiał tylko plik źródłowy aby był z MPEG a nie w AVI? Zakładam że mam słabszą konfigurację komputera niż Ty i wszystko jest ok nie jest szybko przy renderowaniu ale nie am problemów programowych.

_________________
Program: Pinnacle Studio Plus PCI-700 10.5.1.2809
System: XP SP2
Procesor: Mobile AMD Athlon XP-A, 2200MHz 3200+
RAM: Goodram 1,75 GB
Karta: ATI Radeon 9200SE Series 128RAM
HDD: Samsung SP2514N ATA
Płyta: ASRock K7FN-RAID


środa, 28 lutego 2007, 22:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jeśli dobrze zrozumiałem z Twojej opisu konfiguracji pracy dysku to przy pracy w Studio wykorzystujesz tylko jeden dysk fizyczny (drugi E,F,G). Myślę,że to kiepska sprawa poniewaz posiadając dwa dyski fizyczne znacznie mozesz przyspieszyć pracę tak aby jednocześnie jeden z dysków dokonywał ZPAISU a DRUGI ODCZYTU.
Największy błąd w tej materii w TWOIM wypadku to umieszczenie katalogu render oraz materiału źródłowego na jednym dysku fizycznym zreszta sam program też lepiej sprawdziłby się na pierwszym dysku fizycznym. Proponuję poczytać o konfiguracji dysków pod Studio na forum jest tego sporo.
Co do renderowania to nie wiem jak wyobrażasz sobie pracę z renderowaniem ale wygląda ona własnie tak, że rendering zajmuje zasoby procesora przez co edycja staje się spowolniona (częste zacięcia, przywieszenia itp dopóki nei zniknie zielony pasek). Przy pracy bez renderingu w tle na słabszych konfiguracjach (procesor+karta+RAM) można zapomnieć, że istnieje coś takiego jak podgląd ładowac wszystko na ślepo a efekt końcowy zobaczyć w momencie utworzenia pliku końcowego.
Czasem wystarczy 1 efekt a nawet mocne konfiguracje mają problemy np usunięcięcie szumu z nagrań VHS proces bardzo energochłonny.
Wystarczy w edytorze tekstu wkleić 1 stronę napisaną tekstem np czcionką 4 lub 2 i komputer praktycznie STOI :).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 1 marca 2007, 00:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL