Teraz jest środa, 13 listopada 2019, 04:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Błąd renderowania 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Błąd renderowania
Komputer:
Athlon XP 2500+ (Barton)
DDRAM 2x 512mb kingston (1024mb)
Radeon 9600 HIS 256mb
Dysk maxtor 160 GB

Win XP SP1

Mam problem z Pinnacle Studio Plus. Miałem wersje 10.52 i po zmontowaniu materiału, wchodze w opcje nagrywaj wybieram dysk. I klikam, aby utworzył. Niestety wyskakuje błąd w trakcie renderowania (błąd renderowania). Było około 50 klatek całości z menu. Zrobiłem więc inaczej. Pozgrywałem odzielnie części, czyli utworzyłem 9 filmów mpeg zgodny z DVD. Stworzyłem od nowa menu, dodałem pliki i połączyłem je z menu. Niestety dalej wyskakuje ten błąd. Ściągnałem, więc patcha 10.60 i zainstalowałem i od nowa chce nagrać i nic z tego.

Dodam, że korzystałem z kodowanie progresywnego i innych opcji ale nic z tego. Zawsze wyskakuje błąd renderowania. Czego to może być przyczyna?


wtorek, 13 lutego 2007, 00:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post 
Chyba niewiele Ci pomogę - nie jestem fachowcem, ale moze Cie naprowadzę. Miałem taki problem kiedy tworzyłem film z kilku plików video z róznych źródeł. Usuwałem poszcególne pliki i sprawdzałem, czy problem zniknął. W końcu odkryłem, który element bruździ i sprawdziłem kodeki jakimi był utworzony - były inne niż reszty. Już nie pamiętam szczegółów, ale przepusciłem go pojedynczo przez PS i utworzyłem z niego ten sam typ (MPEG) tylko z innym kodekiem. Solo przeszedł. Potem dołaczyłem go do reszty, która była przechwytywana bezpośrednio przez PS i wszystko poszło gładko.

pg


czwartek, 15 lutego 2007, 16:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
pgrzyb2 napisał(a):
Chyba niewiele Ci pomogę - nie jestem fachowcem, ale moze Cie naprowadzę. Miałem taki problem kiedy tworzyłem film z kilku plików video z róznych źródeł. Usuwałem poszcególne pliki i sprawdzałem, czy problem zniknął. W końcu odkryłem, który element bruździ i sprawdziłem kodeki jakimi był utworzony - były inne niż reszty. Już nie pamiętam szczegółów, ale przepusciłem go pojedynczo przez PS i utworzyłem z niego ten sam typ (MPEG) tylko z innym kodekiem. Solo przeszedł. Potem dołaczyłem go do reszty, która była przechwytywana bezpośrednio przez PS i wszystko poszło gładko.

pg

To niestety nie pomoże, bo wszystkie pliki są utworzone przez PS w postaci mpeg.

Rozwiązanie problemu
Kombinowałem i w końcu udało mnie się rozwiązać problem. Mam 4 partycje C, D, E, F. Program mam zainstalowany na C. Filmy które chciałem zgrać są na D. Folder render utworzyłem najpierw na D a wynik na C. Potem odwrotnie i jeszcze próbowałem jedno i drugie na D i nic. Już miałem zrezygnować, ale spróbowałem jeszcze skorzystać z partycji E i na niej utworzyłem folder render i wszystko ładnie się zgrało bez żadnych błędów.


piątek, 16 lutego 2007, 12:04
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Polecam instrukcję obsługi!

Cieszy fakt że sam doszedłeś ale szkoda że nei wspomniałeś o tym piszac zapytanie ile masz partycji i jak skonfigurowaną pracę Studio.
Tworząc projekt w Studio nalezy wziąśc pod uwagę aspekty wolnej przestrzeni dyskowej. Program używa katalogu "render" do przechowywania tymczasowych plików (przeliczanych efektów, przesjc itp). Oprócz miejsa potrzebnego na przechowywanie tymczasowych plików potrzebne jest jeszcze miejsce na utworzenie katalogu VIDEO_TS. Są to dwie rózne sprawy o czym nei do końca Studio informuje. Może zdażyć się tak że obydwa katalogi pokryją się na 1 dysku i tym samym przy starcie kodowania do pliku czy DVD program wyliczył że ma wolnego 20GB i może rozpocząc pracę, ale po przeliczeniu plików tymczasowych okazuje się że tego miejsca jest już dużo mnie np 3GB i nie da się utworzyć DVD tym samym otrzymujemy stosowny komunikat.
Dlatego zalecam rozdzielenie katalogów render i VIDEO_TS na rózne dyski, oraz sprawdzenie wolnego miejsca.

Przykładowo utworzenie płyty DVD z 1h materiału AVI(DV) w najbardziej niekorzystnym przypadku może zająć nawet 25GB
render ( 0GB do równowartości pliku orginalnego 13GB),
tworzenie DVD standart 4,7 (potrzeba 9,4GB),
poprawna praca systemu 2-4GB

Na temat konfiguracji dysków i programu mozesz poczytac na forum choćby tutaj:
http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php?p=93206#93206

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 17 lutego 2007, 00:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 23 lutego 2007, 20:46
Posty: 11
Post 
Asrock 775Dual
Intel Celeron D331 2.66 256
Gigabyte ATI Rad.X600Pro 128
KingMax DDR2 2x 512 533
WD 80GB
win XP
PS 10.7.0.4245

Mam podobny problem. Nie mogę nagrać filmu (ok 30min). W czasie wyprowadzania klatek przy ok 2700 z 40000 pojawia się "wyprowadzanie nie powiodło się, błąd renderowania". O tyle jest to dziwne, że próbuje nagrać film stworzony i z powodzeniem nagrywany jeszcze zanim wgrałem ostatnią aktualizację. Po wgraniu patcha niestety nie jest to możliwe. Próbowałem nagrywać bezpośrednio na płytę, potem na twardy. Za każdym razem pojawią się w/w błąd lub ps się wiesza mniej więcej w tym samym miejscu.
Dodam, że nie pomogło wydzielenie dodatkowej partycji na render.
Dysk mam podzielony:
C: win i PS (wolnego 3,12 GB)
D: materiał źródłowy (wolnego 19,6 GB)
F: po wydzieleniu tutaj dałem plik render (wolnego 16 GB)
A ha materiał źródłowy pochodzi z sony DVD 105, materiał z płyty zrzucam za pośrednictwem Picture Package.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomoc. Z góry dzięki.

[ Dodano: Pon Kwi 09, 2007 12:33 pm ]
Próbując jakoś pozbyć się błędu zacząłem kombinować. Projekt wyprowadziłem do pliku mpg2 zgodnego z dvd 720x572 6000 kb/s. Niestety dokładnie w tym samym miejscu co przy wyprowadzaniu dvd pinnacle się wyłącza. Z kolei skutecznie udało się wyprowadzić projekt do avi. Ten utworzony przez pinnacle plik otworzyłem w ps, dodałem menu ... i udało się nagrać płytę dvd bez najmniejszego problemu. Czy ktoś może mi napisać co jest (nie) grane??

[ Dodano: Pon Maj 07, 2007 3:06 pm ]
Rozwiązaniem mojego problemu z renderowaniem okazał się powrót do wersji 10,6.
Pół godzinny testowy film nagrałem za pierwszym razem i to na tanią płytkę.


wtorek, 3 kwietnia 2007, 22:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL