Teraz jest piątek, 19 lipca 2019, 10:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 może ktoś pomoże S.O.S 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 02:14
Posty: 5
Post może ktoś pomoże S.O.S
Mam pinnacle studio 10.7 od trzech miesiecy walcze po kilka godzin dziennie aby utworzyc film .
podczas zapisywania wyskakuje błąd renderowania wielu speców od komputera po kilka dni siedziało już przy nim. Po około 13 minutach się wysypuje podczas zapisu przy każdym przejściu przez efekt wzrasta wartość plików stronicowania
Konfigóracja.....
Płyta asus striker
karta geforce 8800
powiem jedno ten program to wyjątkowe cudo żałuje dnia kiedy go kupiłem
uparłem sie aby ten problem rozwiązać ale chyba nis z tego
Pozostało mi wierzyć ze są spece na forum
Ps bios pacze wszystko ostatnie z dyskami robiłem juz wszystko :twisted: :evil:


poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 02:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: może ktoś pomoże S.O.S
janusz777 napisał(a):
Konfigóracja.....


:)

janusz777 napisał(a):
powiem jedno ten program to wyjątkowe cudo żałuje dnia kiedy go kupiłem
uparłem sie aby ten problem rozwiązać ale chyba nis z tego



Dlaczego nikt nie chce ruszyć tyłka i poszukać na forum :?:
Przecież o tym wszystkim już było :?
Czy nikt nie rozumie, że zanim się napisze to się szuka :?:
Dlaczego wszyscy czekacie jak na oklaski, aż ktoś da wam gotową odpowiedź ?
Po co zaśmiecać to forum... chcesz potem coś wyszukać pojawia się pół strony podobnych bezsensownych postów :idea:


@
Nie jest żadną tajemnicą, że P.Studio ma swoje mankamenty i niuanse. Ważny jest jeszcze odpowiedni patch do zakupionego programu. Jak wejdziesz na forum poświęcone PS, znajdziesz wszystko. Jest jeden warunek, także trochę trzeba poszukać i poczytać. Czytanie nie boli, nauczysz się czegoś nowego a przy okazji oszczędzisz swoją płytę główną, którą prawdopodobnie zepsujesz w trakcie aktualizacji BIOS :|

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 07:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 kwietnia 2007, 21:11
Posty: 41
Post 
...no a jeszcze przed przeszukiwaniem forum, warto troszkę poznać aplikację na którą wydało się kasę i zapoznać z zasadami konfigurcji windy. Konfiguracja o której piszesz ma się nijak do Twojej 3 miesiecznej walki z "cudem" i nikomu ze speców forum się nie przyda. Konfiguracja jaka przy tych problemach odgrywa rolę to organizacja zasobów kompa w postaci ilości dysków fizycznych/logicznych, ilości pamięci, ustawień wydajnościowych windowsa no i przede wszystkim lokalizacji elementów jakie w obróce wideo przy pomocy PS (i nie tylko) mają znaczenie najważniejsze czyli lokalizacja materiału źródłowego, kalalogu RENDER, i miejsca zrzutu materiału docelowego o którym tez nic nie piszesz (mpeg,dysk dvd?)

Pozdrawiam - naprawdę temat na forum wałkowany wielokrotnie.


poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 09:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post 
pinnacle 10 to największy wybryk natury jaki istnieje , ale można na nim pracować bez problemu . jedno z najważniejszych po konfiguracji koputera jak podasz ( w tym pytaniu obowiązkowe ) to podaj wersję pinnacle i jaki patche nałożnony . mi to wygląda na - masz pinnacle 10,01 i na niego zainstalowaleś patche 10,7 takie coś nie będzie działać chyba , że przyzwyczaimy się do wszyskich cudaków jakie się będą działy ( a będzie się działo :lol: ).

czyli ;
1 procesor
2 karta graficzna
3 ilość ram
4 podział na dyskach ( odradzam partycje to tylko robi problemy )
5 i najważniejsze żadnych innych programów graficznych czy do obróbki wideo na dysku gdzie jest pinnacle no i oczywiście nie wgrywamy kodeków dodatkowych .
6 wersja pinnacle i jakie patchy dodatkowo zainstalowałeś
7 czy problem wytępuje tylko w jednym projekcie i zawsze w tym samym miejscu . ( dobrym rozwiązaniem jest zmiana nazwy projektu i zapisanie )

p.s. pinnacle 10 nie wybacza najmniejszego błędu w montażu , ale pinnacle samo też lubi zrobić te błędy które my musimy przypilnować ( jest 16 przejść HFX które nam zrobią dziurę czyli przerwę na lini czasu i jeśli nie ma na dole podkładu audio to w tym miejscu staje i przerywa renderowanie .( musimy ręcznie dociągnąć do następnego klipu przejście .łatwo poznać te przejścia będzie przejście na lini czasu przecięte linią pionową równo w połowie .)

p.s. 2 przyłączam się do szanownych kolegów temat wiele razy opisywany różne pytania i rózne odpowiedzi nie zawsze jest ta sama przyczyna , ale zawsze mamy więcej możliwości do sprawdzenia co u nas nie tak jest .


poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 10:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 02:14
Posty: 5
Post pinnacle10 Wszystkie informacje odnośnie konfiguracji
Komputer:
Płyta Asus Stricker, Karta Gigabite GeForce 8800 GTX x 2 szt.(SLI)- próby z jedną kartą nie ma żadnej różnicy, 4 dyski
C - RAPTOR 150 GB System - kładłem system na SATA 7200 400 GB bez efektów
D - Pliki dźwiękowe RENDER
E - Zapisywanie projektów
F - Pliki źródłowe
Pamięć 4 GB, (wyjęcie 2 GB nic nie daje)
Pliki źródłowe w postaci MPG2 pochodzą z kamery SONY SR 1 po konwersji oryginalnym programem SONY. Włożenie karty GeForce 7900 - efekty podobne.
Projekt w momencie próby zapisania jako plik w formacie mpg2 standard DVD wysypuje się po 15 minutach. Problem polega na systematycznym wzroście wartości pliku stronnicowania do wielkości 1,7 GB - wysypuje się przy 1,7. Piliki stronnicowania rosną w momencie zapisywania przejścia. Program oryginalny STUDIO 10.6 zainstalowałem PATCH-a 10.7, bez efektów, także PATCH-a 10.8 BETA - także bez efektów. Proszę o instrukcję, może ktoś wie jak należy poprawnie skonfigurować program. Dostałęm informację z polskiego suporta, że problem leży po stronie GeForce 8800 i że nie ma do nich właściwych sterowników obsługujących studio 10. Już nawet gotów byłem w to uwierzyć, ale inna karta GeForce 7900 nie dała żadnych efektów. Tak jak nadmieniłem wcześniej podstawowym problemem jest systematyczny wzrost podczas zapisywania projektu - wartości pliku stronnicowania. Może ktoś spotkał się z tym problemem wcześniej ?? Proszę o wszelkie sugestie, sprawdzę wszystkie możliwe podpowiedzi.


poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 13:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post 
System plików FAT32 ma wielkość pliku maksimum 4 GigaBajtów (4 GB), co daje w przypadku klipu wideo prawie 18 minut. (18 minut = 1080 sekund, szybkość transmisji 3.6 MB / sek ma w przybliżeniu 4GB). Dla dysków twardych, które są sformatowane używając FAT32, to zachowanie jest normalne. Nie jest to ograniczenie Studia.


wtorek, 1 maja 2007, 12:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 27 grudnia 2006, 13:19
Posty: 26
Post 
Powiem tak, przygode z pinnaclem najlepiej zaczynac na swieżutkim "winie" program bez dodatków, oczywiście jak najbardziej aktualny, sprawdzic dzialanie na jakims 10 -20 min filmiku. A co do kart grafiki to wspomagaja one efekty (miałem karte rive 64mb i wszystko chodziło).
A jak nie chce ci sie szukać na forum tak jak wspominaja poprzednicy to zawsze możesz zadzwonic na infoline serwisowa pinnakla.
P.S Pinnacel jest problemowy ale spokojnie domowe video mozna robic.
Postaw nowego wina i zainstaluj pinnacla jeszcze raz. I uważaj na drobne przerwy miedzy scenami.


wtorek, 1 maja 2007, 22:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 02:14
Posty: 5
Post 
to wszystko juz robilem szukałem na forum dzwoniłem do pinnacla rozkładają ręce nie bardzo rozumiem sugesti odnośnie fata 32 co zrobić


środa, 2 maja 2007, 01:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 kwietnia 2007, 21:11
Posty: 41
Post 
Być może sugestia co do Fata w tym wątku znalazła się przypadkowo bo jest jakaś wyrwana z innego kontekstu, ale generalnie temat FATa jest dość istotny z punktu widzenia pliku wymiany. Tak też Ci na privie odpisałem - jak najlepiej skonfigurować plik wymiany właśnie na partycji FAT32 w odpowidnim dla niej miejscu na dysku. Post na privie u mnie leży ciągle w "do wysłania" - wiec jeszcze nie miałeś okazji przeczytać.

Pozdrawiam


środa, 2 maja 2007, 09:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post 
przepraszam cytat wyrawny z kontekstu z fatem . wkleiłem kilka rad serwisowych i dopisałem króciutkie opisy . po wyslaniu został tylko fat ( wysłałem nie tą wiadomość ta była tylko do przekowiowania do głównego ) . jak znajdę chwilę czasu uzupełnię :lol:, ale zwrócił bym uwagę na ten dysk który ma przyjąć projekt . ponieważ pinnacle zajmuje 2 razy tyle miejsca przy zapisie niż sam projekt .

p.s. zazdroszczę tym co mają długi wikend :evil:

p.s.2 czytając post AJM :roll: wyżej , czyli nie ma sensu uzupełniać mój post jeszcze wyżej :lol:

AJM napisał ;
Cytuj:
Tak też Ci na privie odpisałem - jak najlepiej skonfigurować plik wymiany właśnie na partycji FAT32 w odpowidnim dla niej miejscu na dysku. Post na privie u mnie leży ciągle w "do wysłania" - wiec jeszcze nie miałeś okazji przeczytać.


środa, 2 maja 2007, 11:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: pinnacle10 Wszystkie informacje odnośnie konfiguracji
Pracuję na Pinnaclu 10.7. Nie jest to wzór stabilności, ale da się pracować na moim 4-letnim komputerze. Athlon 2000+, 1 GB RAM. Żadnych specjalnych ustawień, żadnego sterylnego systemu, czasami wręcz kupę śmiecia na dyskach, i mimo wszystko działa. Oczywiście dla plików z filmami system dysk (dyski) z systemem plików NTFS. Filmy z kamery miniDV.

Ale skoro piszesz:
janusz777 napisał(a):
Pliki źródłowe w postaci MPG2 pochodzą z kamery ......

to zanim zaczniesz bawić sie w montaż, spróbuj każdy plik MPG przekonwertować na DV i dopiero wtedy montuj mając źródłowe pliki typu DV, a nie MPG.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


czwartek, 3 maja 2007, 22:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Materiał posiadasz mpg kodowany programikiem Sony, czy jest mozliwosc aby przechwycić go w AVI(DV) pod Studio?
Pozatym jeśli mowa o edycji to mpg nie jest najlpeszym wyborem nalezy wybierać format jak najmniej skompresowany i najmniej stratny stąd lepszym wyborem jest AVI(DV).
Jeżeli montujesz materiał w mpeg uzywaj renderingu w tle w mpeg2.
Jeżeli w AVI(DV) używaj AVI(DV).
Jeżeli program ma problemy współpracy z karta grafiki wyłącz przyspieszenie sprzętowe w opcjach programu, ewentualnie sprawdź z wyłaczeniem (renderingu w tle, jakim procesorem dysponujesz).
Pod jakim systemem pracujesz VISTA?/ WIN XP 32bit/64bit?
Co do formatowania dysków to oczywiście NTFS do pracy z dużymi plikami nie masz innego wyjścia.
Jeżeli instalowałes patch beta to działanie całego programu moze wogóle być do kitu. Pozostaje instalacja programu od nowa ja zatrzymałbym się na pS 10.6 chyba ze masz zamiar pracowac z materiałem HD wtedy mozna pokusić się o 10.7. Jeżeli jednak chcesz uzyskac w miarę stabilną pracę pozostań w 10.6.
Czy tylko z Pinnacle masz problemy czy np z innymi aplikacjami również?

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 6 maja 2007, 23:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 11 kwietnia 2007, 01:17
Posty: 12
Post 
Witam !!!

Włączę się do dyskusji na temat ustawień dla pinnacla.
Ja u siebie mam 2 GB ramu i wyłączony plik stronicowania.
Dało to taki efekt , że program troszkę przyśpieszył , maksymalne wykorzystanie pamięci ram (u mnie) 1,3 GB przy pokaźnym projekcie

Wcześniej kiedy miałem 1 GB ramu też się to sprawdzało , ale trzeba było go co jakiś czas restartować.

Pozdrawiam Robert.


środa, 9 maja 2007, 01:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 23 lutego 2007, 20:46
Posty: 11
Post 
Ja po zaktualizowaniu ps do 10,7 też miałem problem z renderowaniem. Wróciłem do 10,6 i problem znikł.


środa, 9 maja 2007, 17:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL