Teraz jest czwartek, 18 lipca 2019, 07:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Problem z Pinacle Studio 10 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 maja 2007, 22:00
Posty: 3
Post Problem z Pinacle Studio 10
Witam!
Mam problem z Studio 10.0 - 10.7. Czego bym nie zrobił, to cholernie wolno wczytuje animacje, co ciekawe obciążenie procesora wynosi prawie zawsze 50% (pentium 4 - 2,66Ghz, 2Gb RAM, płyta ASUS P4P800-X). Na drugim kompie z zainstalowanym Studio 10.52 wszystko śmiga ładnie tzn. animacje wczytują sie szybko i podczas tej operacji procesor ma 100%. Próbowałem różnych kombinacji sterowników, instalowałem system od nowa i cały czas efekt ten sam - wolne wczytywanie animacji i praktycznie cały czas obciążenie procesora = 50%. Będę wdzięczny za jakieś sugestie jak to rozwiązać.


wtorek, 15 maja 2007, 22:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jeżeli animacje nie są w AVI(DV) to najczęściej ich wczytanie może być dłuższe ponieważ materiał jest importowany, wtedy najlepiej przekonwertować je na AVI(DV), w projekcie najlepiej pracować tylko z jednym formatem o takich samych parametrach.
Dodatkowo sprawdź czy nie masz włączonego jakiegoś autowykrywania scen itp. w opcjach zgrywania wyłącz aby było bez autodetekcji scen.
Unikaj w systemie instalacji kodeków w zestawach multi instaluj tylko te które są Ci niezbędne.
Materiał montuj jedynie w AVI(DV),:( ostatecznością jest mpe2.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 15 maja 2007, 23:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 maja 2007, 22:00
Posty: 3
Post 
Dzięki za odpowiedź. Niestety to nic nie daje :( Studio jest jakieś takie przymulone. Tak jak pisałem nie potrafi wykorzystać mocy procesora - 50% max. Tak się zastanawiam czy są znane jakieś konflikty Studio 10 z P4. Wiem, że wcześniej były problemy z procesorami AMD (sam tego doświadczyłem) jednak P4 jest na rynku od lat, więc pewnie wszystko jest jakoś tam dopracowane. Zastanawiałem się również czy nie aktualizować BIOSu, jednak ten który mam w płycie jest w miarę aktualny, a nie chcę wgrywać jakichś BET. Kurcze chyba postawię XPeka od nowa - tym razem bez aktualnych łat - tylko z SP2.


Pozdrawiam


środa, 16 maja 2007, 10:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Może akurat co do obciążenia procesora ma się to nijak ale zaktualizuj sterownik grafiki. Jesli o obciążeniu jeszcze mowa to jeżlei podczas edcyji obciążenie jest poniżej 100% to wszystko jest bardzo dobrze, najlepiej aby przy samym kodowaniu przeliczaniu oscylowało na granicy max. Z drugiej strony posiadając jednostkę dwurdzeniową, trzeba mieć na uwadze że obciążenie dwóch rdzeni na 100% neisie za sobą masakrycznie podbicie temperatury i na standartowych wentyalorach box może to przynieśc efekt neistabilnej pracy. Proponuję sprawdzić temperaturę np CoreTemp.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 16 maja 2007, 23:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2006, 10:23
Posty: 27
Post Re: Problem z Pinacle Studio 10
pakiet napisał(a):
(pentium 4 - 2,66Ghz, 2Gb RAM, płyta ASUS P4P800-X).


Witam
PEDRO ciekawe sugestie zwazywszy ze kolega posiada p4 jak pisze to na co mu sotf pod Core?? Jakie dwa jądra?? toz to nawet nie Pentium z seri D sama płytka o tym świadczy "P4P800-X. Gniazdo, Socket 478. Obsługiwane procesory, Pentium 4 Celeron. Chipset, Intel 865PE Intel ICH5. FSB, 800 / 533 / 400 MHz (Quad Pumped Bus)"

_________________
Wiem, że nic nie wiem...


czwartek, 17 maja 2007, 00:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Faktycznie trochę się zapędziłem. Co do wczytywania tych animacji to może sam import pod Studio niewykorzystywać pełnej mocy procesora, a czy przy kodowaniu do mpe2 obciążenie jest też na poziomie 50%?
Nei wszystkie procesy potrzebują równiez 100% zasobów procesora. Np zgrywanie z kamerky cyfrowej w AVI(DV) a zgrywanie w mpeg2.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 17 maja 2007, 09:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 maja 2007, 22:00
Posty: 3
Post 
Ciekawa sprawa :| Wyśledziłem, że za przymulenie Studio 10 odpowiedzialny był (jest) pakiet nero powyżej wersji 7*. Po odinstalowaniu i zainstalowaniu wersji 6 wczytywanie animacji wróciło do normy. Wychodzi, że w moim przypadku multimedia z 7demki gryzły się ze Studio. Jak wydajność będzie wyglądała w ostatecznym rozrachunku, to zobaczę po zrobieniu całego projektu. Na razie wszelakie testy typu Sandra nie wskazują na obniżenie wydajności. Dzięki panowie za podpowiedzi - dam znać jak to wszystko wyszło ostatecznie.

Pozdrawiam


czwartek, 17 maja 2007, 14:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/vi ... hp?t=14911

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


środa, 30 maja 2007, 11:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL