Teraz jest piątek, 19 lipca 2019, 11:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Jaki komputer pod Adorage i Pinnacle 11 Ultimate ? 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 19:24
Posty: 142
Lokalizacja: Świdnica
Post Jaki komputer pod Adorage i Pinnacle 11 Ultimate ?
Witam,

chce złozyć całkiem nowy komputer pod Adorage i Pinnacla 11 Ultimate, ja proponuje :

Procesor Pantium 4 (słyszałem że jest od niego lepszy jakiś 2.8GHz)
Pamięć operecyjna 2Gb
Karta graficzna : 512MB

Jakie pacie inne propozycje pod te programy, żeby było jeszcze z zapasem :D


piątek, 18 maja 2007, 14:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Najlepiej coś z podwójnym rdzeniem core 2duo, ewentulanie jakiś model AMDx2. Pamietaj o dwóch dyskach fizycznych, jeśli myślisz o pracy pod VISTĄ to minimum 2GB RAM. Grafika im mocniejsza tym sprawniejsze przeliczanie efektów 3D i podgląd. Powyżej 3GB pod systemem 32bitowym nie warto.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 18 maja 2007, 23:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 19:24
Posty: 142
Lokalizacja: Świdnica
Post 
Witam,

ale ale czy ten procesor, o którym piszesz jest lepszy od Pentium 4(on też jest 2 rdzeniowy). Jesli jest lepszy to o ile a il ten core 2duo ma GHz ?


sobota, 19 maja 2007, 08:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4749
Lokalizacja: Tczew
Post 
Testy procesorów: LINK i LINK . Trzeba dac sobie troszkę czasu na ich analizę i uzupełnić wiedzę o ceny ze skąpca, czy ze sklepu gdzie się zwykle kupuje.
Przyjemnej lektury :D .

PS LINK .

_________________
最诚挚的问候


sobota, 19 maja 2007, 11:23
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 19:24
Posty: 142
Lokalizacja: Świdnica
Post 
Witam,

mam do wyboru procesory :

INTEL CORE 2 DUO E6600
INTEL CORE 2 DUO E4400
INTEL CORE 2 DUO E6420
INTEL CORE 2 DUO E6400

Który z nich byscie radzili wybrać wiem, że INTEL CORE 2 DUO E6600 jest najlepszy, ale troszke drogi. Jesli mieli byscie polecać to co najlepiej kupić po INTEL CORE 2 DUO E6600.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.


sobota, 19 maja 2007, 22:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4749
Lokalizacja: Tczew
Post 
Właściwie nie powinienem odpowiadać, bo moja wiedza powoli się tu kończy, ale jak nie weźmiesz tego zbyt poważnie... :wink: .
Są dwie szkoły: podkręcać i nie... W zasadzie do poważnej pracy bezpieczniej - nie, ale są wyjątki: Był na przykład taki procesor AMD Athlon XP 2500+ barton. Na wielu płytach głównych chodził bardzo stabilnie z FSB 200, zamiast fabrycznego 166, co dawało zamiast 1800 - taktowanie 2170, czy coś koło tego. Było to "naprawienie pomyłki producenta", a nie podkręcanie :D . Dlatego ja wybrałem jeszcze tańszy, niż Ty pokazujesz. Na co dzień bierze mało prądu, wydziela mało ciepła, a troszkę podgonić zawsze można, bo wypadku serii procesorów c2d, producent również się "trochę pomylił" :wink: .
PS ...ale ważne jest to co napisał Pedro79. sam procesor to jest ważny tylko w czasie renderowania, a dyski, pamięć, czasem karta grafiki (tylko przy niektórych programach), są ważne w innych elementach montażu. Edycja na przykład trwa kilka / kilkanaście razy dłużej niż kompresja, więc jej szybkość i wygoda jest ważniejsza niż czas kompresji.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 20 maja 2007, 09:20
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 19:24
Posty: 142
Lokalizacja: Świdnica
Post 
Witam,

teraz mam taki pomysł na komputer :

Procesor Core 2duo E6000(dwurdzeniowy2.4GHz)
Karta graficzna Gigabit 7600
Pamięć operacyjna 3G RAM
Płyta główna Asus

Co teraz o tym sądzicie czy np. nie będe miał problenu z Adorage ipt. ??


sobota, 26 maja 2007, 10:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jeśli nie bedzie pracowac pod Vista to ja bym zatrzymał się na 2G RAM, a dołożył do grafiki np na GF7900GS/ (z 512MB) lub coś podobnego. Efekty w Studio wspomaga przeliczac karta graficzna wiec im mocniejsza tym wiecej zyskasz w tych fajerwerkach. Procesor czy to bedzie 2x2GHz czy 2x2.4GHz myśle podczas edycji różnica znikoma. Lekko przyspieszy kodowanie ale nie są to zawrotne przyspieszenia. Lepiej dodać 3 dysk twardy i usprawnić prace programu odpowiedno go konfigurując, bo myślę że przyjołes minimum 2 dyski fizyczne w tym zestawie.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 26 maja 2007, 22:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
pr@del napisał(a):
mam do wyboru procesory :
INTEL CORE 2 DUO E6600
INTEL CORE 2 DUO E4400
INTEL CORE 2 DUO E6420
INTEL CORE 2 DUO E6400
Który z nich byscie radzili wybrać wiem, że INTEL CORE 2 DUO E6600 jest najlepszy, ale troszke drogi. Jesli mieli byscie polecać to co najlepiej kupić po INTEL CORE 2 DUO E6600.

Zerknij:
http://www.proline.pl/shop.php?prodid=C ... 4300+1.86G
ten procesor + dobra płyta główna = duża szansa do dobre podkręcenie procesora.

Mój pierwszy procesor, który podkręciłem to słynny Celeron 300A, który świetnie chodził z częstotliwością 450 MHz (o 50% szybciej, niż nominał). Od tamtego czasu zawsze kręciłem i kręcę procki, ile wlezie. Nie udało mi się żadnego spalić. Gdybym teraz miał składać sprzęt, to wybrałbym właśnie Intel Core 2 Duo E4300, który ma opinię o dużym rezerwie mocy (dużą podatność na podkręcanie). Zresztą, aby nie kłapać po próżnicy poczytaj artykuł:
http://rapidshare.com/files/33733281/pack.rar.html
http://www.pcworld.pl/artykuly/54512.html

Podobno wymieniony przez ciebie INTEL CORE 2 DUO E4400 także dobrze się kręci.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


niedziela, 27 maja 2007, 21:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Tez jestem zwolennikiem podkceania sprzętu do dmowego użytku jak najbardziej jednak tam gdzie liczy się stabilnośća jeszcze móimy o Pinnacle Studio które same w sobie do najstabilniejszych nie należy, podszedłbym z rezerwą. Oczywiście można ale jeśli się dokładnie wie co się robi i jakie są tego skutki (mowa tu o temperaturze, zasilaniu, podzespołach, chłodzeniu itp rzeczach).
Do edycji w Studio raczej wybrałbym sprzęt nienaciągany choć przytoczony 4300 jest faktycznie bardzo dobrym "pracownikiem" podobnie jak i 6300 :).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 27 maja 2007, 22:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2006, 10:23
Posty: 27
Post 
Witam
Polecał bym jeszcze zastanowić sie nad kartą grafiki ze stajni Ati, są bardziej kompatybilne z softem do edycji

_________________
Wiem, że nic nie wiem...


poniedziałek, 28 maja 2007, 13:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL