Teraz jest czwartek, 18 lipca 2019, 07:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Podobny program do Pinnacle studio 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 13:33
Posty: 43
Post Podobny program do Pinnacle studio
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę, jak nie tu to proszę o przeniesienie mojego tematu.
Od 2 lat bawiłem się w pinnacle studio 9 później 10, służy mi on do montażu filmów z róznych uroczystości najczęsciej domowych czasem u znajomych(chrzciny, okrągłe rocznice itp) zależy mi bardzo na przejściach, testowałem adobe premium ale tam nie ma takich przejść jak te
Obrazek Czyli takich typu ta kaseta co wkład się ją to telewizora. Jaki program polecacie oprócz pinnacle studio bo mnie co trochę wkurza jak się nie zacina to jakieś błedy wyskakują ciągle coś. co sądzicie o Edius'ie


środa, 30 maja 2007, 21:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
w związku z tym że takie przejścia to kicz nie znajdziesz ich w żadnym szanującym się programie do montażu.

_________________
ETC Grupa Filmowa


środa, 30 maja 2007, 23:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 13:33
Posty: 43
Post 
Fast128, dlaczego ta uważasz nie znam się aż tak na tym, ale jak na przykład miałbyś zrobić ciekawy montaż chrzcin, lub komunii to w jakim programie byś zrobił i dlaczego?


czwartek, 31 maja 2007, 21:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Osobiście używam Adobe Premiere Elements 3.0 z powodu stosunku cena/możliwości.
Tak naprawdę program nie ma aż tak wielkiego znaczenia, ma umieć łykać i wypluwać DV (więc moviemaker odpada) być wygodny w obsłudze (dla konkretnego użytkownika, są tacy co chwalą vegas, mi vegas nie podpasował lepiej czyje się w app lub ape lub finalcut - kwestia bardzo subiektywna) i stabilny.
W każdym programie przetniesz, skleisz i rozciągniesz, różnice są w ilości obsługiwanych ścieżek i narzędziach do korekcji kolorów/kontrastu. Przejść typu animacje 3d po prostu się nie używa, robiły wrażenie 5 lat temu, ale nie dziś.
Profesjonalny montaż jest niewidoczny, widz ma nie widzieć kiedy są cięcia, tak więc jedyne "efekty przejść" które potrzebujesz to:

cięcie na ostro
przenikanie (croosfade/dissolve)
przenikanie z dodawaniem (additive dissolve)
Przenikanie do koloru (np przez czerń, ale to da się uzyskać przez normalne przenikanie i dodatkowy obrazek z kolorem)
ewentualnie przenikanie przez rozmycie, ale to też da się uzyskać przez dissolve i animowany blur

W gwiezdnych wojnach użyto także przejść typu roleta.

Tak więc jak widzisz, nie program tworzy montaż, tylko człowiek. Skup się na treści i nie przykrywaj niedoróbek efektami (niedoróbki się wycina, oto magia montażu).

Napisałeś że montujesz filmy rodzinne, podobny do pinnacle będzie ulead video studio (poprawcie mnie jeśli coś namieszam) kosztuje około 300zł, czyli tyle co premiere elements.

_________________
ETC Grupa Filmowa


czwartek, 31 maja 2007, 21:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 13:33
Posty: 43
Post 
ok dzięki za informacje


czwartek, 31 maja 2007, 21:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Używam PS 10 i innych softów ale w pełni zgadzam się z forumowiczem Fast128.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 1 czerwca 2007, 00:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Te efekty to zestaw Hoolywood FX Pro i powinny być obsługiwane przez Adobe.

"Compatible with major editing tools - Hollywood FX Pro is comaptible with all you favourite editing tools like Pinnacle Edition DV, Adobe Premiere, Avid MCXpress/Xpress/Composer/Symphony, in:sync Speed Razor, Fast Video Machine & 601, Ulead Media Studio Pro, Media 100 & Finish, DPS Video Action Pro/Velocity, Panasonic DVEdit & NewsByte, Sony ES-3."

Więc jeżeli ten Adobe co masz ci nie odpowiada to spróbuj innego programu z tych "kompatybilnych"

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


sobota, 2 czerwca 2007, 00:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL