Teraz jest wtorek, 16 lipca 2019, 10:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Problem z filmem z VHS 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 31 maja 2007, 22:55
Posty: 2
Post Problem z filmem z VHS
Zgrywam film z kasety VHS na kompa. Uzywam programu Pinnacle Studio 8 i mam problem, otoz gdy film jest odtwarzany w programie na kompie u dolu ekranu jest rozmazany pasek, natomiast gdy wideo jest pod telewizorem obraz wyglada OK! Nie mam juz pojecia od czego to moze byc...


czwartek, 31 maja 2007, 23:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post 
To jest normalne. Jeśli film przeznaczony jest do oglądania na monitorze można to wymaskować.
Pozdrawiam

_________________
Stanisław


czwartek, 31 maja 2007, 23:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Powód jest prosty karty wideo przechwytują więcej niż tylko to co widać na ekranie TV (w skład 625 lini PAL oprócz lini wyświetlających obraz są też linie kontrolne), natomiast TV nie wyświetlają wszystkich lini stąd wtedy nie widać paska na dole.
W Pinnacle Studio można to wymaskowac przez delikatnie powiększenie obrazu najlepszy efekt daje filtr obraz w obrazie delikatne powiększenie plus przesunięcie obrazu w dół (tylko nie wiem czy PS8 posiada filtr obraz w obrazie).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 1 czerwca 2007, 00:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 31 maja 2007, 22:55
Posty: 2
Post 
Wlasnie nie wiem, mam go po angielsku, moze ktos wie gdzie tego szukac?


piątek, 1 czerwca 2007, 13:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Już kiedyś o tym było.

Nie ma sensu dawanie efektu obrau w obrazie itp.

Trzeba nałożyć transparentną ramkę z czarnymi pasami na obrzeżach lub (dla słabszych maszyn co długo liczą) dwa czarne paski, 1 na górze i 1 na dole, które zakryją te linie na dole.

Nie używamy opcji CROP lub RESIZE itp ponieważ rozjedzie się nam rozdziałka i w sposób widoczny niestety straci się na jakości obrazka, która z tego źródła niestety nie jest idealna

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 1 czerwca 2007, 15:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
A jednak , crop , zoom czy jak kto tam ma . Powód - boki obrazu również są obarczone zakłóceniem . Jest to czarny pasek przechodzący w obraz . Tak że pasy góra/dół nie załatwiają wszystkiego .


piątek, 1 czerwca 2007, 17:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Mirek :)

W Vegas (a wiem, że go znasz) - to żaden problem z tymi "bokami" :)

Wysrarczą dwa kliknięcia myszą, aby wycentrować obraz:)

... i po bokach.

Z pasami na dole, j.w. :idea:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 1 czerwca 2007, 18:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL