Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 21:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problem z przejściami w Pinnacle 10.5 - Pomocy !!!! 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problem z przejściami w Pinnacle 10.5 - Pomocy !!!!
Witam,
Jestem amatorem w dziedzinie videomontazu. Planuje zakup oprogramowania do montazu - rozwazam dwie opcje - albo Pinnacle Studio Plus 11 albo Ulead VS 11. Robiac male rozpoznanie w tym zakresie zainstalowalem oba triale (Pinnacle 10.5). Przeprowadzone proby przemawiaja za wyborem Pinnacle'a. Ale ...

Po przygotowaniu krótkiego materialu (ok. 3 minut) w Pinnacle'u z podkładem muzycznym i kilkoma przejsciami (material zrodlowy pochodzil z plyty DVD) nagralem efekt koncowy na DVD. Po odtworzeniu materialu na odtwarzaczu okazalo sie ze momenty przejsc ulegly uszkodzeniu (przejscia byly slabo widzocze, a caly obraz migal z kolorze zielonym). Ten sam problem wystapil po nagraniu materialu w postaciu pliku AVI. Warto podkreslic, ze problemu takiego nie ylo gdy w Pinnaclu wlaczalem podglad materialu (rowniez pelnoekranowy). Probowalem edytowac rowniez material przechwycony z kamery i niestety wystapil ten sam blad na przejsciach.
W tej sytuacji jestem cyba zmuszony kupic Uleada :( (tam tego nie bylo).

Prosze o pomoc. Moze ktos spotkal sie z czyms podobnym.

Jaka moze byc przyczyna?
Czy to mozliwe ze ten efekt wychodzi tylko w trialu? Nigdzie nie znalazlem potwierdzenia takiej informacji.

Pozdrawiam


wtorek, 31 lipca 2007, 11:13
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 15 maja 2007, 23:17
Posty: 16
Post 
Witam!
Ja osobiście na Studio straciłem wszystkie nerwy, dlatego rozstaję się z nim raz na zawsze. W pudełku czeka już Edius z kartą DVX.
Osobiście stwierdzam, że Studio jest bardziej kapryśne niż humor kobiety.
Bardziej na poważnie musisz się uzbroić w cholerną cierpliwość do pracy z Pinacle Studio. Do amatorskiej pracy wybrałbym Uleada.
Wersja trial nie powinna mieć wpływy na efekty, o których piszesz.
Bardziej konfiguracja kompa i kodeki jakie masz w systemie albo sto innych rzeczy, które Studio średnio akceptuje.
Pozdrawiam


wtorek, 31 lipca 2007, 11:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki,

Podejrzewam że może chodzic o kodeki. Ale szczerze mówiac jestem zielony (jak te migotanie) w tym obszarze. Co zrobic zeby sprawdzic inne, skad pobrac, jak zainstalowac. Mam nowego kompa 3 tygodnie po instalacji XP z SP2 wiec kodeki pewnie są systemowe. Wczoraj zainstalowalem jakis kodek DV Panasonica, ale nic sie nie zmienilo - w Pinnaclu nie znalazlem opcji wyboru.

Bede wdzieczny za dalsze wskazowki


FStudio napisał(a):
Witam!
Ja osobiście na Studio straciłem wszystkie nerwy, dlatego rozstaję się z nim raz na zawsze. W pudełku czeka już Edius z kartą DVX.
Osobiście stwierdzam, że Studio jest bardziej kapryśne niż humor kobiety.
Bardziej na poważnie musisz się uzbroić w cholerną cierpliwość do pracy z Pinacle Studio. Do amatorskiej pracy wybrałbym Uleada.
Wersja trial nie powinna mieć wpływy na efekty, o których piszesz.
Bardziej konfiguracja kompa i kodeki jakie masz w systemie albo sto innych rzeczy, które Studio średnio akceptuje.
Pozdrawiam


wtorek, 31 lipca 2007, 11:58
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 17 września 2007, 06:30
Posty: 13
Post 
Podpisuje się pod słowami kolegi.

Pinnacle to program do którego trzeba mieć stalowe nerwy ,których niestety nie posiadam. To cud że mój komputer stoi jeszcze w całości. Będe się przesiadał powoli na Sony Vegas ,ale SP (nie mylić z South Park) to b. dobry program dla początkujących. Wesela, imprezy, wyjazdy można w nim z powodzeniem montować tylko niestety lubi doprowadzać (przynamniej mnie) do szału.


poniedziałek, 17 września 2007, 07:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 17 stycznia 2007, 13:31
Posty: 82
Lokalizacja: podlaskie
Post 
PIOTRKR napisał(a):
rozwazam dwie opcje - albo Pinnacle Studio Plus 11 albo Ulead VS 11.

Z tych dwóch programów lepiej wybierz Ulead, a jeszcze lepszym pomysłem będzie poczekać na nowy program Edius Neo, niewiele droższy od Pinnacle, a dużo większe możliwości i dużo mniejsze wymagania sprzętowe.
P.S. mam PS 10 już ponad rok, naprawdę szkoda nerwów.


poniedziałek, 17 września 2007, 07:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 2 października 2007, 13:41
Posty: 3
Post Re: Problem z przejściami w Pinnacle 10.5 - Pomocy !!!!
PIOTRKR napisał(a):
(przejscia byly slabo widzocze, a caly obraz migal z kolorze zielonym)


Dokładnie to samo :(:(:(
Z tym, że ja mam niestety pełną wersję. Przy montażu OK a podczas tworzenia pliku lub DVD już widać te cholerne zielone przejścia. Uaktualniłem program do wersji 10.8 i nic. Z tym, że mam systemowe codeki. Spróbuję jeszcze jakieś wgrać. Koleżanka zajmująca się zawodowo foto i video reportażem radziła mi też przejście na Ulead, twierdząc, że niestety Pinnacle jest bardzo chimeryczny i często niestabilność pracy jest wynikiem niekompatybilności z elementami komputera o czym Pinnacle nic nie mówi. Podobno program jest wrażliwy na chipsety VIA, ale może mu nie pasować również karta graficzna

Pozdrawiam
Jedo


wtorek, 2 października 2007, 13:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4859
Lokalizacja: Tczew
Post 
PIOTRKR napisał(a):
Podejrzewam że może chodzic o kodeki.
Pozdrawiam

Nie potrafię odpowiedzieć co za czort z tym zielonym. Używałem niedawno jeszcze 10,6 i nie robił tak.
Przy okazji - podawajcie koledzy konfigurację sprzętu w opisie. Łatwiej będzie coś zgadnąć :wink: .
Piszę jednak o czymś innym: Czysty system bez żadnych kodeków - oprócz tych domyślnie zainstalowanych w systemie i tych wgranych z Pinnaclem. To ideał! Trzymajcie tak jak najdłużej!
Pinnacle nienawidzi obecności wielu kodeków. Dodawajcie je w miarę potrzeby, po jednym, jak najrzadziej, sprawdzając po instalacji każdego - czy czegoś nie zepsuł. To ważne!
Przy okazji życzę wiele cierpliwości w tym sympatycznym, ale bardzo kapryśnym programie.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 2 października 2007, 14:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 2 października 2007, 13:41
Posty: 3
Post 
kotin napisał(a):
PIOTRKR napisał(a):
Podejrzewam że może chodzic o kodeki.
Pozdrawiam


Przy okazji - podawajcie koledzy konfigurację sprzętu w opisie.


MB ASUS P5K-E WiFi-AP Edition
Procesor INTEL Core 2 Duo E6550
GeForce 8800GTS 320MB DDR3
A-Data 2x1024MB Extreme Edition DDR2 800MHz DIMM
Seagate 320 Gb-16 Mb NCQ SATAII
Nagrywarka PLEXTOR SerialATA PX-810SA
Zasilacz Dark Power P6-PRO BE-QUIET ATX 530W
Win XP SP2 HE

Próbowałem z wgranym K LITE CODEC i znów to samo.
Ta zieleń mnie zabije...
Już szlag mnie trafia. Jutro chyba spróbuję zainstalować Pinnacle na drugim komputerze z P4 2,4 HT i GF 6800 GT, bo dzisiaj to się już poddaje. Walczę z tym cholerstwem od samego rana...

Pozdrawiam
Jedo


wtorek, 2 października 2007, 15:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 11 kwietnia 2007, 01:17
Posty: 12
Post 
Witam kolego !!!

Spróbuj tego:

ustawienia>preferencje audio i wideo> i wyłączcz opcje "włącz przyśpieszenie sprzętowe" a potem postarj się o nowe lub inne stery do karty graficznej

Pozdrawiam i czekam na wieści czy pomogło


środa, 3 października 2007, 00:22
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 26 czerwca 2007, 14:16
Posty: 120
Post 
Witam

„Jedo” dziwi Mnie fakt, że przy twojej „ekstremalnej-mocnej” konfiguracji komputera masz problemy z Pinnacle Studio.
Bawię się PS trochę czasu i większych kłopotów nie miałem czy to w wersji 10.6 potem 10.8 czy 11 (wszystkie wersje w PLUSIE).

Wszystko powinno działać „dobrze” na kompie, jeżeli zainstalujemy oprogramowanie np. niżej podany sposób (Ja tak instaluję i działa bez większych problemów czy to PS-10.6 lub 10.8 czy 11):

1. Najlepiej oprogramowanie zainstalować na nowy czysty system, jeżeli instalujemy PS-10... to wersję 10.8 należy, instalować na wersję 10.6 NIE na 10.7 zalecenie producenta. Jeżeli instalujemy na dotychczasowym systemie, gdzie było już jakiekolwiek PS to należy wcześniej użyć REGDELETE ze str producenta i ręcznie usunąć katalog PIXIE z dysku „C”.
2. Potem instalujemy dodatki do programu np. dodatkowe płyty jakie mamy – patche, Bonus DVD itp, płytę ULTIMATE, dodatkowe HFX wg upodobania, dodatki do adorage itd.
3. Jeżeli mamy słabą kartę grafiki to wyłączamy renderowanie w tle.
4. Jeżeli mamy mało pamięci RAM, to czekamy po każdym kliknięciu na ukończenie zadanej „operacji” – dotyczy to rozbudowanych projektów ( wersja 10.8 chodzi najszybciej z PS-10 a w PS-11 – potrzebuje b. mało pamięci Ram i jest b. stabilne.
5. Jeżeli chcemy dograć jakieś dodatkowe przejścia HFX to należy użyć „programików” (WARTO TU ZAJRZEĆ - http://forum.dystrybucja.ksk.com.pl/vie ... php?t=2530) po zainstalowaniu dodatkowych przejść aby były one widoczne w Pinnaclu – UWAGA niektóre przejścia z Decli Video są uszkodzone i robią „dziury” w projektach co za tym idzie błędy przy renderowaniu do DVD
6. Jeżeli mamy problem z „zielonym” to jednym z lekarstw jest usunięcie wszystkich plików pomocniczych z danego projektu przed jego renderowaniem do DVD.
7. Nie polecam nagrywania płyt w PS... , podczas renderowania do DVD zaznaczamy opcję „utwórz zawartość - zapisz na dysk ale jej nie nagrywaj” potem przenosimy utworzone pliki np. do NERO – DVD-Video i nagrywamy najlepiej z szybkością 4x

Moje uwagi, co do instalacji PS.... to przede wszystkim nie instalować żadnych dodatkowych kodeków (np. wymienionych przez Ciebie K LITE CODEC- stanowczo NIE).

Cytuj:
PanZagadka napisał:
Pinnacle to program do którego trzeba mieć stalowe nerwy ,których niestety nie posiadam.

Jedo napisał:
Przy montażu OK a podczas tworzenia pliku lub DVD już widać te cholerne zielone przejścia.
Ta zieleń mnie zabije...
Już szlag mnie trafia. Jutro chyba spróbuję zainstalować Pinnacle na drugim komputerze z P4 2,4 HT i GF 6800 GT, bo dzisiaj to się już poddaje.
Walczę z tym cholerstwem od samego rana...

zloty28 napisał:
ustawienia>preferencje audio i wideo> i wyłączcz opcje "włącz przyśpieszenie sprzętowe" a potem postarj się o nowe lub inne stery do karty graficznej


dodałbym do nowych sterowników karty graficznej najnowszy directX

Może moje wskazówki komuś pomogą – życzę powodzenia i pracy bez większych problemów z PS..... nie jest tak źle jak piszą o tym programie na forum. Komputer przeznaczony do montażu wideo ma służyć do montażu a nie do oglądania filmów z netu przy pomocy przeróżnych kodeków, razem z oprogramowanie PS... mam zainstalowane inne programy, które nie kolidują i nie zakłócają pracy PS... a są w systemie.

Ps. SORRY za ewentualne przekłamania w pisowni – piszę z pamięci oraz chcę podkreślić jeszcze raz, że do amatorskiego montażu PS.... w Moim przypadku jest wystarczające i ma b. dobry kodek – wyjściowe DVD, a jak się trochę pokombinuje to można z niego wycisnąć b. dużo......

Pozdrawiam – Micia.


środa, 3 października 2007, 11:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 2 października 2007, 13:41
Posty: 3
Post 
MICIA napisał(a):
Witam

„Jedo” dziwi Mnie fakt, że przy twojej „ekstremalnej-mocnej” konfiguracji komputera masz problemy z Pinnacle Studio.


No niestety mnie też dziwi :(

Oto odpowiedź którą dostałem z pomocy technicznej Pinnacle:

"Przyczyna problemu tkwi w karcie graficznej a wlasciwie jej sterownikach.
Wszystkie karty graficzne nVidii z rodziny 8xxx sa obarczone tym problemem.
Po prostu nieprawidlowo jest przetwarzane jedno pólpole obrazu wideo.
Ale zdaje sie, ze nVidia wypuscila juz chyba poprawione sterowniki wiec prosze pobrac i zainstalowac te z ponizszej strony:
- http://www.nvidia.pl/object/winxp_163.71_pl.html - dla Win XP
- http://www.nvidia.pl/object/winvista_x86_163.69_pl.html - dla Visty 32
- http://www.nvidia.pl/object/winvista_x64_163.69_pl.html - dla Visty 64

Przy okazji nie zaszkodzi zaktualizowac tez sterowniki do pozostalych komponentów komputera - ukladu muzycznego, chipsetu plyty glównej, jej BIOS itp.
Prosze tez zaktualizowac Studio do wersji 10.8:
http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/u ... =documents"

Na dniach formatuję dziecku komputer i zacznę zabawę od nowa

Pozdrawiam
Jedo

[ Dodano: Nie Paź 07, 2007 3:04 pm ]
Po formacie i zainstalowaniu Studia na goły system ( na najnowszych sterownikach ) Wszystko na razie śmiga ( pytanie tylko - jak długo )
Dziękuję wszystkim za pomoc

Pozdrawiam
Jedo

[ Dodano: Nie Paź 07, 2007 7:44 pm ]
Po formacie i zainstalowaniu Studia na goły system ( na najnowszych sterownikach ) Wszystko na razie śmiga ( pytanie tylko - jak długo )
Dziękuję wszystkim za pomoc

Pozdrawiam
Jedo


środa, 3 października 2007, 18:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 1 listopada 2007, 02:57
Posty: 26
Lokalizacja: lubuskie
Post 
Witam odpornych na Pinnacla

Odezwę się-jestem tu nowy, ale problemy podobne, a fachowcy rozkładają ręce. Zacząłem od v.8 następna v.9, później v.10, a teraz 11 Ultimate - wszystko pełne wersje legal.

I tak: 8i9 znam - chodziły stabilnie,ale wolno i trochę kaprysiły.
10 wołała o aktualizację sterów karty graficznnej.
I tak powstał drugi komp:Win XP Home SP2-2GBRAM-AMD ATHLON64X2DUAL-4800+2,51GHz-GeForce8600GT.
I zaczęły się problemy
1.Brak podglądu analog w v.9, a w 10 za siatką w oknie podglądu
2.Trudności z otwarciem plików filmowych z zewnątrz /następowała blokada okna i resetowałem/ zainstalowałem ffdshow-pomogło ale nie w 100%
3.Zielone przejścia w 10
4.Wywaliłem i kupiłem 11 Ultimate/przejścia normalne, a analog dalej za siatką.11 chodzi szybko nie zacina się.
Poprzednio zaktualizowano sterowniki graficznej i chipsetu płyty głównej ale widocznej poprawy nie było.Plików motion background do tej pory nie otwieram z zewnątrz bo blokują.W PS v.11 wewnątrz działają.

Reasumując: nie jestem obeznany w konfig.kompa i czytając wiele wypowiedzi myślę, że przyczyną może być karta graficzna lub błedna konfiguracja ??? Instalowaliśmy GeForce 7700 bez zmian. W starym komp.z TNT2 chodzi bez błędów tylko wolno.

A co jest przyczyną tych problemów, diabli wiedzą może ktoś nas oświeci i podpowie.
Opisałem wszystko,abyście mogli porównać ze swoimi usterkami. Pozdrawiam-Jacek :D

[ Dodano: Czw Lis 01, 2007 11:48 am ]
Do poprzedniej wypowiedzi: brak podglądu nie wpływa na efekt końcowy filmu po montażu. Jeżeli ktoś ma graf. GeForce i pracuje na Pinnaclu proszę o info.w tym temacie jak to chodzi i czy są podobne problemy. Pozdro. :idea:


czwartek, 1 listopada 2007, 04:29
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 26 czerwca 2007, 14:16
Posty: 120
Post 
Witam i pozdrawiam.

Używam PS-11 ULTIMATE, podkreślę tu, że nie tworzę b. rozbudowanych projektów ani nie pakuję dużo pluginów czy przejść itp.

Mam kartę graficzna GeForce 7600 GS, wgrany najnowszy sterownik grafiki.

ad. 1 – brak problemów
ad. 2 - brak problemów
ad. 3 - "brak problemów" ( też używałem PS-10 kupiłem wydanie na 20 lecie)
ad. 4 - całość - brak problemów

„Plików motion background do tej pory nie otwieram z zewnątrz bo blokują.W PS v.11” – źle je wkładasz do programu poczytaj:
http://forum.dystrybucja.ksk.com.pl/vie ... php?t=2776

„zainstalowałem ffdshow-pomogło ale nie w 100% „, Ja bym powiedział, że zainstalowałeś sobie duży problem do pinnacle. Niestety Pinnacle jak wiadomo to b. kapryśny program i nie lubi za dużo gości na swoim przyjęciu. Nie ma co się powtarzać co wiem na temat Pinnacle aby chodził bez większych problemów napisałem tu:
http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php? ... ht=#102473

ps. Gdzieś wyczytałem, żę jedne ze sterowników dla kart graficznych serii GeForce 8... producent wypuścił „uszkodzony-niedopracowany” i tak też on działa w Pinnaclu, ale mogę się mylić.
Przeprowadź instalację PS-11 ULTIMATE jak wcześniej napisałem bez dodatkowych programów na „pusty” komp zaraz po formacie i zobaczysz czy jest OK, jeżeli nie to napisz – pomyślimy wspólnie z innymi na forum, a są tu prawdziwi wirtuozi PS-tylko czy pomogą?


piątek, 2 listopada 2007, 11:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 1 listopada 2007, 02:57
Posty: 26
Lokalizacja: lubuskie
Post 
Witam.
MICIA - dziękuję za rady.Przyznam się, że po wskazanych postach przeleciałem wcześniej pobieżnie.Jednak zdecyduję się na format i zacznę jako pierwsze instalować PS 11Ult, a póżniej potrzebne pozostałe, sprawdzając po instalce każdego programu jak chodzi PS 11.Bez zbytniej nadgorliwości w instalowaniu dodatków.Zrobię to po 10 XI bo mam jeszcze wesele, a na tym co mam uda mi się je zmontować.Mam pytanie:przy ustawieniu utwórz zawartość,ale jej nie nagrywaj w wer.9 zgrywając na płytę nie było kłopotu; NAZWA-DVD-VIDEO TS i Nero palił.W 10 i teraz 11 nie bardzo mogę znaleźć, a palenie przez Pinnacla i kopiowanie na nowo to zawsze dłużej. Jeszcze nie wyczytałem w 11 jak to zrobić.Informacja od użytkownika jest chyba lepsza. Dodam że ver.9 w starym kompie chodziła dobrze tylko mułowato.Jeszcze raz dziękuję za informacje. Jak zainstaluję to się na pewno odezwę jakie wyniki.Pozdrawiam- Jacek


piątek, 2 listopada 2007, 21:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post 
U mnie PS 10.00 nie chciało chodzić ani na nonwym systemie, ani na nowym komputerze; ukazywały się różne komunikaty, jednym z nich był komunikat o uaktualnieniu sterowników karty graficznej. Przestałem próbować. Po paru mieśiącach uaktualniłem sterownik i nie ma żadnych komunikatów. Udało mi się zmontować i zgrać do pliku MPEG2 klip.

AMD Athlon64 3500, Radeon Ati9200, 1.024GB pamięci.

Pozdrawiam

[ Dodano: Nie Lis 04, 2007 12:54 pm ]
W moim przypadku PS10.00 nie chciało chodzić na nowym systemie, ani na nowym komputerze.Film można było zmontować, ale zapisać już nie. Postanowiłem więcej nie wracać do "ujeżdżania" tego programu. Po paru miesiącach wgrałem najnowszy sterownik do karty graficznej, i jest postęp.
Dał się już zapisać do MPEG2 zmontowany film.

AMD Athlon64 3500, Radeon Ati9200, 1.024GB RAM.
Pozdrawiam.
PS. piszę drugi raz, bo poprzedni post jest białą kartą.

[ Dodano: Nie Lis 04, 2007 3:19 pm ]
próba

_________________
Stanisław


niedziela, 4 listopada 2007, 13:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL