Teraz jest sobota, 19 października 2019, 19:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Jak skonfigurować 3 dyski Seagate 250 GB SATA II pod montaż 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 marca 2004, 00:37
Posty: 169
Post Jak skonfigurować 3 dyski Seagate 250 GB SATA II pod montaż
Witam
Chciałbym sie Was doradzić jak skonfigurować 3 dyski twarde
wszystkie są w SATA II Seagate 250 Gb przystosowane do pracy ciągłej.
Reszta kompa: Quad 6600, Asus P5k, grafika Asus x1950 Pro., RAM 2x2 GB

Robiłem test szybkości z ciekawości na Studio 9, jak szybko będzie renderował, i nie powalił mnie na kolana.
Przy renderingu użycie procesora wynosiło 20% a plik stronicowania 600 mb (okolo 20% ).

Czy stosować plik stronicowania (pamięć wirtualną)? Skoro mam 4GB RAMu.

Myślałem o skonfigurowaniu go w ten sposób:
1 dysk: 1 partycja: system, 2 partycja: oprogramowanie montażowe ,3 partycja: dokumenty, smieci

2 dysk: 1 partycja: źródło przechwytywania (pliki zgrane z kamery na kompa)

3 dysk: 1 partycja: dla plików pomocniczych - edycja, rendering

Proszę was o poradę, bo wydaje mi się że dyski przy moim kompie są najwęższym gardłem.

pozdrawiam


poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 11:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Transfer w dyskach Sata II jest tak duży, że nie ma obawy o gubienie ramek.
Windows zawsze używa pliku wymiany, więc możesz utworzyć małą partycję minimum 5GB
Przy mniejszej często wyświetla komunikat że zaraz tam zabraknie miejsca. Możesz stosować takż zasadę że na jednym fizycznym dysku gromadzisz klipy, projekt a na innym zapisujesz wyrenderowany plik. Wtedy głowice nie muszą ciągle przemiatać talerzy. Te dyski są tak szybkie że można renderować klika projektów jednocześnie. Gdybyś pracował na niekompresowanym materiale może konieczny byłby RAID.


poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 14:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam

Tak jak pisał poprzednik, przy transferze nowych dysków, nie ma sensu się w ogóle bawić w raid 0, ryzykujesz podwójnie utratę danych a wzrost wydajności i tak nie jest rewelacyjny.

pozdrawiam


poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 16:53
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL