Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 19:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Jak przerobić zdjęcie przed dodaniem do pinnacle studio ? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 września 2007, 13:50
Posty: 3
Post Jak przerobić zdjęcie przed dodaniem do pinnacle studio ?
Witam !!! Bardzo prosze o poradę jakie zdjęcia powinno się dodawać do Pinnacle Studio gdy chcę zrobić prezentację multimedialną ze zdjęć.Posiadam aparat 10 mln. pikseli i zastanawiam się czy jest sens dodawać zdjęcia wpełnej rozdzielczości czy może je zmniejszyć oraz w jakim formacie ewentualnie je zapisać. Oczywiście zależy mi na tym,żeby prezentacja dobrze wyglądała :-)Z góry dziękuję za pomoc :-)


czwartek, 6 września 2007, 17:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 08:00
Posty: 18
Lokalizacja: Poznań
Post 
Na pewno nie wal takich wielkich fotek bo zadławisz program już przy importowaniu zdjęć.
Ja robię to tak. Odplam IrfanView i wchodzę w "przetważanie wsadowe" w nenu PLIK. Jak już tam wejdziesz to na pewno sobie poradzisz. (zmiana rozdzielczości)
Jednynie co to moje skromne podpowiedzi:
- zapisz pliki do innego katalogu żeby sobie nie nadpisać oryginałów,
- przy przeróbce na JPEG nie rób żadnej kompresji czyli musi być 100%,
Rozdziałke zrób na 720x576 albo trochę wyższą (dla zdjęć poziomych) choć nie wiem czy sens jest robić wyższą. Pinnacle i tak zmniejszy jak trzeba.
Takie małe pliki wczyta bardzo szybko.
Pozdrawiam

_________________
Mój wymiatacz: Gigabyte M61P-S3, AMD Athlon 64 X2 6000+, 4x250GB RAID, 2Gb RAM, PLEXTOR PX216, GeForce 7600 GS Gigabyte Turbo Force Silent Pipe, Chieftec 430W... i nie mam problemów z Pinnacle :-)


czwartek, 6 września 2007, 21:42
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Lantos, jestem w szoku !! Jak możesz nie mając pojęcia o podstawach doradzać człowiekowi jakimi kryteriami ma się kierować?
napisałeś:
Cytuj:
przy przeróbce na JPEG nie rób żadnej kompresji czyli musi być 100%
, a czy Ty wiesz chociaż na czym polega format jpeg? , że choćby było to twoje 100% to jest to i tak już kompresja do jpeg, a te 100%, to pewnie najmniejsza jaką masz do wyboru w tym jak mu tam IrfanView :)
napisałeś:
Cytuj:
Rozdziałke zrób na 720x576 albo trochę wyższą (dla zdjęć poziomych)
, a to właśnie jest najczęściej popełniany błąd przez ludzi zaczynających przygodę z montażem DV, bo przecież to jest rozdzielczość właśnie DV (ratio 1,067), przy montażu w systemie PAL zdjęcie powinno mieć nie 720X576, ale 768X576, gdyż twoje fotki na ekranie TV zostaną rozciągnięte w poziomie co sprawi zauważalne poszerzenie postaci, zwłaszcza twarzy.
I ostatnia kwestia:skąd sobie ubzdurałeś chłopie, że człowiek ma zamiar tworzyć prezentację w rozdzielczości akurat telewizyjnej, że w ogóle to ma iść na ekranie TV, przecież może chce on mieć jakościową prezentację w dowolnym innym standardzie o dużo wyższej rozdzielczości np. HDV, czy jako innego formatu sekwencja video zapisana np. na płycie i jak się wtedy mają do tego Twoje porady, o wielkości fotek i sposobie ich kompresji ???
Ludzie trochę podstaw zanim się zacznie doradzać!!

agaklos zmień rozdzielczość swoich fotek do takiej, jaka będzie utrzymana w wynikowym klipie video Twojej prezentacji. Fotki zapisuj najlepiej do *.bmp by program nie miał podwójnej roboty z dekompresją i ponowną kompresją tych zdjęć, po za tym szybciej to przeliczy (zrenderuje), natomiast zupełnie innymi zasadami rządzi się prezentacja zdjęć panoramowanych, czyli najazdy wirtualną kamerą na wybrane fragmenty fotki, "przeloty" na kolejne zdjęcia itp (inny długi temat).

Pozdrawiam gorąco


piątek, 7 września 2007, 00:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 08:00
Posty: 18
Lokalizacja: Poznań
Post 
O rany! Od razu wysuwasz wnioski "mega fachowcu". Zamiast wypominać i robić z ludzi barana to może troszkę podejścia jak człowiek.
Faktycznie zrobiłem czeski błąd i wpisałem złą rozdzielczość. Montażysta Darek A oczywiście nigdy błędu nie wypisał.

Domyślnie stwierdziłem że będzie robił prezentacje w PALu bo nic nie napisał na ten temat. Dla PALu moim zdaniem zupełnie wystarczy rozdzielczość zdjec - PAL.

Prezentacja zazwyczaj nie ma np. 500 zdjęć tylko dużo mniej, więc czy to będzie JPEG czy BMP to najwyżej renderować będzie kilka sekund więcej. Pozatym zdjęcia wykonane aparatem pewnie są już w JPEG (stwierdzam domyślnie bo brak informacji) więc po co robić BMP. Nie mówię że Montażysta Darek A nie ma racji, ale tak też będzie dobrze. Zresztą chciałem mu pokazać jak to zrobić najprościej więc nie czepiaj się programów których nie używasz a które są czasami bardzo pomocne.

To forum jest dla ludzi montażysto. Poprawiaj jak ktoś się pomylił ale się nie popisuj.
Pozdrawiam

_________________
Mój wymiatacz: Gigabyte M61P-S3, AMD Athlon 64 X2 6000+, 4x250GB RAID, 2Gb RAM, PLEXTOR PX216, GeForce 7600 GS Gigabyte Turbo Force Silent Pipe, Chieftec 430W... i nie mam problemów z Pinnacle :-)


piątek, 7 września 2007, 08:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post 
dyskusja super, tylko chyba nikt tak naprawdę nie odpowiedział pytającemu jak to zrobić najprościej

zakładamy, że to bedzie prezentacja na DVD dla PAL (4:3); bardzo wygodny pod tym względem jest np. Ulead Photo Impact 12; jest tam opcja edycjna DVD; przy jej wyborze i ustawieniu wymaganych parametrów (PAL - NTSC, 4:3 - 16-9 i kilka innych) pojawia się okno z zaznaczonymi strefami ekranu; wkładamy do niego nasze zdjęcie (może być w super rozdzielczości) i zmiejszamy "z palca" lub kadrujemy i zmiejszamy; dostajemy "coś" w formacie i rozmiarze idealnie dopasowanym do tego na czym będzie pokazywane - możemy to zapisać w 10000 formatów, oczywiście najlepiej jest zachować format z aparatu (chyba, że jest to RAW) i niech dopiero PS to przelicza

pg


poniedziałek, 10 września 2007, 09:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL