Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 12:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 animacje, jak uruchomić? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 maja 2007, 08:55
Posty: 29
Post animacje, jak uruchomić?
Witam
wpadło mi w rece trochę animacji digitaljuice. Dopiero zaczynam zabawę z montażem. Mam problem nie mogę ich uruchomić jakimkolwiek odtwarzaczu. Jak sprawdzam we właściwościach to jest to plik MOV. Pracuję w pinnacle 11 i też nie mogę tego odtworzyć. Odpowiedź jest pewnie prosta. Licze na to że pomożecie.
Pozdrawiam
donpedro9


środa, 12 września 2007, 21:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 22:09
Posty: 10
Post 
Polecam google lub wpisz szukane rozszeżenie na stronie http://www.filext.com/ Jest to QuickTime Premiere widzi te pliki.


środa, 12 września 2007, 21:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post 
zainstaluj sobie pelny quick time albo quicktime alternative i bedzie dzialac


środa, 12 września 2007, 22:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Zdaje się, że Pinnacle nie obsługiwał kanału Alpha, nie wiem jak nowsze jego wersje, a tak tworzone są animacje tej firmy by tło wyłączać sobie automatycznie, więc trzeba je chyba w pinnacle kluczować manualnie, a to jest porażka.
P.G.


czwartek, 13 września 2007, 04:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Użyj programu JUICER ( jest darmowy, dostępny na stronce producenta ). Mozna przy jego pomocy przekonwerterować animacje na dowolny format, nawet na sekwencję obrazków.


czwartek, 13 września 2007, 06:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 maja 2007, 08:55
Posty: 29
Post 
Witam
dzieki za szybkie odpowiedzi. Już moge odtworzyć aniamcje ( mam quick Time)
Problem zaczyna sie jak chcę uruchomić to w Pinnacle 11. Program je uruchamia ale nie mam pojęcia jak to kluczować żeby działało prawdłowo. Jak na razie to mam albo film albo animacje. Jak szanowni Panowie i Panie to połączyć?
Wiem że pinnacle to nie jest najlepszy program, ale jak na razie jestem skazany na ten i nic nie poradzę. Muszę zrobic to na tym:9
Pozdrawiam i dziękuję
P.S. Jeżeli pliki MOV przekonwertuje na inny format np. AVI to czy w tym formacie będą zachowywały się nadal jak animcje>tzn czy będą przenikały z filmem , będzie można kluczować itp. Jak cos pokmyliłem to przepraszam, ale dopiero zaczynam.
donpedro9

[ Dodano: Pią Wrz 14, 2007 12:53 pm ]
Ponawiam pytanie.
Moze ktoś coś wie i moze pomóc?
donpedro9


czwartek, 13 września 2007, 13:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
donpedro9 napisał ;
Cytuj:
wpadło mi w rece trochę animacji digitaljuice. Dopiero zaczynam zabawę z montażem. Mam problem nie mogę ich uruchomić jakimkolwiek odtwarzaczu. Jak sprawdzam we właściwościach to jest to plik MOV. Pracuję w pinnacle 11 i też nie mogę tego odtworzyć. Odpowiedź jest pewnie prosta. Licze na to że pomożecie.
Pozdrawiam
odpowiedz jest prosta :roll: masz dziwne pinnacle 11 :wink: brak programów które instalują się z drugiej płyty :mrgreen: a między nimi quick Time :oops:

_________________
Obrazek


sobota, 15 września 2007, 09:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 grudnia 2006, 13:16
Posty: 100
Lokalizacja: Białystok
Post 
donpedro9 napisał(a):
Witam
dzieki za szybkie odpowiedzi. Już moge odtworzyć aniamcje ( mam quick Time)
Problem zaczyna sie jak chcę uruchomić to w Pinnacle 11. Program je uruchamia ale nie mam pojęcia jak to kluczować żeby działało prawdłowo. Jak na razie to mam albo film albo animacje. Jak szanowni Panowie i Panie to połączyć?
Wiem że pinnacle to nie jest najlepszy program, ale jak na razie jestem skazany na ten i nic nie poradzę. Muszę zrobic to na tym:9
Pozdrawiam i dziękuję
P.S. Jeżeli pliki MOV przekonwertuje na inny format np. AVI to czy w tym formacie będą zachowywały się nadal jak animcje>tzn czy będą przenikały z filmem , będzie można kluczować itp. Jak cos pokmyliłem to przepraszam, ale dopiero zaczynam.
donpedro9

[ Dodano: Pią Wrz 14, 2007 12:53 pm ]
Ponawiam pytanie.
Moze ktoś coś wie i moze pomóc?
donpedro9


Czy udało Tobie się odtworzyć animację .mov w Pinanclu 11? Z tego co wiem program ten nie wspiera formatu Quick Time?

[ Dodano: Wto Paź 09, 2007 1:06 am ]
donpedro9 napisał(a):
Witam
dzieki za szybkie odpowiedzi. Już moge odtworzyć aniamcje ( mam quick Time)
Problem zaczyna sie jak chcę uruchomić to w Pinnacle 11. Program je uruchamia ale nie mam pojęcia jak to kluczować żeby działało prawdłowo. Jak na razie to mam albo film albo animacje. Jak szanowni Panowie i Panie to połączyć?
Wiem że pinnacle to nie jest najlepszy program, ale jak na razie jestem skazany na ten i nic nie poradzę. Muszę zrobic to na tym:9
Pozdrawiam i dziękuję
P.S. Jeżeli pliki MOV przekonwertuje na inny format np. AVI to czy w tym formacie będą zachowywały się nadal jak animcje>tzn czy będą przenikały z filmem , będzie można kluczować itp. Jak cos pokmyliłem to przepraszam, ale dopiero zaczynam.
donpedro9

[ Dodano: Pią Wrz 14, 2007 12:53 pm ]
Ponawiam pytanie.
Moze ktoś coś wie i moze pomóc?
donpedro9


Czy udało Tobie się odtworzyć animację .mov w Pinanclu 11? Z tego co wiem program ten nie wspiera formatu Quick Time?

[ Dodano: Wto Paź 09, 2007 1:59 am ]
donpedro9 napisał(a):
Witam
dzieki za szybkie odpowiedzi. Już moge odtworzyć aniamcje ( mam quick Time)
Problem zaczyna sie jak chcę uruchomić to w Pinnacle 11. Program je uruchamia ale nie mam pojęcia jak to kluczować żeby działało prawdłowo. Jak na razie to mam albo film albo animacje. Jak szanowni Panowie i Panie to połączyć?
Wiem że pinnacle to nie jest najlepszy program, ale jak na razie jestem skazany na ten i nic nie poradzę. Muszę zrobic to na tym:9
Pozdrawiam i dziękuję
P.S. Jeżeli pliki MOV przekonwertuje na inny format np. AVI to czy w tym formacie będą zachowywały się nadal jak animcje>tzn czy będą przenikały z filmem , będzie można kluczować itp. Jak cos pokmyliłem to przepraszam, ale dopiero zaczynam.
donpedro9

[ Dodano: Pią Wrz 14, 2007 12:53 pm ]
Ponawiam pytanie.
Moze ktoś coś wie i moze pomóc?
donpedro9


Czy udało Tobie się odtworzyć animację .mov w Pinanclu 11? Z tego co wiem program ten nie wspiera formatu Quick Time?


wtorek, 9 października 2007, 00:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Tu naprawdę nie chodzi o możliwość obsługi plików Quick Time, bo jeśli nawet uda nam się wczytać te animacje nawet przekonwertowane na avi zatracimy wielowarstwowość jaką daje nam kanał Alpha w tych animkach. W animacjach Digital Juice nigdy nie wykluczujemy tła tak, jak będzie to można zrobić programem edycyjnym obsługującym kanał Alpha. Kluczowanie na zasadzie wycinania tła o danym kolorze nie przyniesie dobrego efektu, gdyż tło jakie posiadają animki DJ jest zmienne w odcieniach, po to by zanikało płynnie po wykluczowaniu automatem. Ten temat jak pamiętam był tu poruszany i posiadaczy Pinnacle bardzo ten fakt rozczarował jak pamiętam.
Pozdrawiam gorąco

[ Dodano: 09-10-2007, 12:51 ]
Dziwnie się zachowuje to forum. Użyłem najzwyklejszej tzw szybkiej odpowiedzi, a tu proszę jak wygląda format.
P.G.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 9 października 2007, 12:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
pinnacle 11-cie bez problemu obsługuje a co do zmiany tła to na dole w efekcie jest kluczowanie klatkami ( funkcja ta doszła już w pinnacle 10-ć ) chyba problem nie stanowi jakieś ograniczenie programu pinnacle 11-cie lecz nie wiedza gdzie co jest i po co to zaznaczamy :roll:( instrukcja obsłubi wiele wyjaśnia )

_________________
Obrazek


wtorek, 9 października 2007, 14:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Kluczowanie klatkami ma być rozwiązaniem ?? :) przecież to animka, która powiedzmy jeśli tylko trwa 20 sekund to przecież to 500 klatek do kluczowania (a pochodzą z USA NTSC 30/s). Dla większości z nas tutaj liczy się szybkość i wygoda pracy, tworzenie makr, definiowanie gotowych zadań dających możliwość automatyzacji całego, lub chociaż części proces montażu stało się już dzisiaj wymogiem, jakiego oczekujemy od programu. Newsy w TV, też często robi się nieliniowo, więc montażyści składający chociażby wesele przez kilka dni pewnie montują na Pinnacle haha.
Faktycznie ci, co tak tu walą na Pinnacle chyba mają racje :( Bo przecież jak może dzisiaj program do edycji video nie pracować na warstwach, maskach itp?
Chciałbym zobaczyć próbkę wykluczowanej animacji DJ w Pinnacle.
P.G.


wtorek, 9 października 2007, 15:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
proszę o link po animację ( może być na prywatę ) i co mam z nią zrobić :mrgreen: najważniejsze pinnacle to dla amatorów a nie dla zawodowców ( slubokręt > podoba mi się to określenie ) a jakie określenie dla amatora co wie więcej od ślubokręta :mrgreen:

_________________
Obrazek


wtorek, 9 października 2007, 16:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Niestety nie podam żadnej z animacji z dwóch powodów: średnio pliki ważą po 100 mega jeden, dwa są to animacje komercyjne. Ale jeśli gdzieś jakąś trafisz, zrób tak by jakieś obiekty, czy iskierki płynnie pojawiały się lub nie wiem zanikały, ale nie zmniejszając swej wielkości, gdy inne jednocześnie świecą w tym samym czasie wyraźnie. Takie możliwości daje kanał Alpha, bez pracy z którym program kluczując sobie nie poradzi. To tylko przykład, bo kanał Alpha daje znacznie więcej fantazji, ale nie o to teraz chodzi.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 10 października 2007, 00:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL