Teraz jest piątek, 18 października 2019, 03:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Procoder 3 czy Pinnacle Ultimate 11 => jakość Mpeg 2 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Procoder 3 czy Pinnacle Ultimate 11 => jakość Mpeg 2
Witam!
Mam pytanie co do jakości. Jakiś czas temu (chyba w dobie Pinnacle 8) żaden z programów nie dorównywał w zakresie kompresji Mpeg2 Procoderowi - w tym i Pinnacle. Było to najbardzie widoczne przy SVCD gdzie bitrate był niski.
Teraz rozważam zakup Pinnacle Ultimate 11 i chciałbym zadać pytanie czy Pinnacle zrobił postęp w zakresie jakości kopresji?
Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie?

pozdrawiam


poniedziałek, 15 października 2007, 11:43
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 17 stycznia 2007, 13:31
Posty: 82
Lokalizacja: podlaskie
Post 
To chyba nie ten przedział cenowy żeby porównywać te dwa programy


poniedziałek, 15 października 2007, 12:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ojej... mnie interesuje jedynie jakość kompresji w aspekcie technicznym.....
Czy jest poprawa w wersji 11 w stosunku do tego co było np w 8.....?


poniedziałek, 15 października 2007, 13:03
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 17 stycznia 2007, 13:31
Posty: 82
Lokalizacja: podlaskie
Post 
Jak rozważasz zakup jakiegokolwiek oprogramowania to zastanów się nad nowym Ediusem Neo, ma dużo większe możliwości jak Pinnacle i kosztuje tylko 999 zł czyli w sumie dużo mniej jan PS ze wszystkimi dodatkami a jakość moim zdaniem jest nieporównywalna.
A co do Pinnacle to wystarczy poczytać forum na temat tego softu... to coś niedziała, nie może dokonczyć renderowania itp. co prawda ja osobiście ponad rok temu wpakowałem się PS 10 (wyrzucona kasa) i tylko utwierdziłem się w przekonaniu że napewno nie kupię PS 11.
Miałem triala Ediusa Neo i tak mi przypadł do gustu ten program, że zdecydowałem się na zakup Ediusa 4


poniedziałek, 15 października 2007, 13:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Słyszałem, że były jakieś ustarki w 10 ale z tego co mi mówiono to 11 chodzi zupełnie poprawnie bez niespodzianek - to słyszałem od osoby, która ma Pinnacle (chyba) od 7


poniedziałek, 15 października 2007, 13:20
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 17 stycznia 2007, 13:31
Posty: 82
Lokalizacja: podlaskie
Post 
Ja Ci radzę jak uważasz
Osobiście zdania na temat Pinnacla nie zmienię,a przypadki wadliwego działania opisywane przez kilkadziesiąt osób(nietylko na tym forum) jeszcze bardziej mnie utwierdzają w przekonaniu że to badziewie
Tak jak napisałem wcześniej,zdecydowałem się na Ediusa, a o tym dziadostwie pt.PS nie chcę już nawet słyszeć, nie mówiąc o wydawaniu pieniędzy na ten szajs.
Ty zrobisz jak zechcesz.
Pozdrawiam


poniedziałek, 15 października 2007, 13:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
A mnie dobrze chodzi Studio 10.7+; zarówno SD jak i HDV.

Byłem w pewnym momencie bliski wywalenia tego softu ale wszystko się uspokoiło; znalazłem obejścia problemów które mnie trapiły. Oczywiście Support nic nie pomógł - tylko krzyczeli na mnie że mam za słaby komputer.

Na pewno upgrade'u do Studio 11 nie zrobię.


poniedziałek, 15 października 2007, 13:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
viValdi napisał(a):

tylko krzyczeli na mnie że mam za słaby komputer.

No to jaki masz skoro oni uważają, że za słaby?

viValdi napisał(a):

Na pewno upgrade'u do Studio 11 nie zrobię.

Dlaczego skoro jesteś juz zadowolony, za mała różnica?

Pozdrawiam


poniedziałek, 15 października 2007, 13:57
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
Ano obiektywnie mam słaby komputer: 1.4GHz, 1GB RAM, grafika 32MB - notebook. Na pewno jest to konfiguracja poniżej wszystkich zaleceń.

Ale jednak daje się na niej obrabiać nawet HDV - zrobiłem kilka filmików.

A dlaczego nie pójdę w wersję 11? Po pierwszene nie ma tam nic takiego co by mie interesowało; nie zmienię sprzętu więc będzie on jeszcze bardziej "niesupportowany"; "błędy" z którymi walczyłem Pinnacle wsadził do softu z premedytacją i z tym się nie zgadzam a wyrazem mojej niezgody jest nieupgrade'owanie się :?

Wiem, że jeden klient mniej to dla nich pryszcz, ale ja się lepiej czuję...


poniedziałek, 15 października 2007, 14:16
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 17 stycznia 2007, 13:31
Posty: 82
Lokalizacja: podlaskie
Post 
viValdi oby takich klientów więcej to może im to da do myślenia.
A co do wymagań sprzetowych to faktem jest że porównując minimalne wymagania takich programów jak Vegas, Adobe, czy Edius do tego co potrzebuje amatorski Pinnacle to szlag człowieka może trafić.


poniedziałek, 15 października 2007, 14:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jeśli chodzi o mnie to mam Pentium IV 3.0GHz, RAM 1024, grafika Geoforce 6600GT 120MB - więc chyba nie musze sie tym akurat stresowac......
Mi chodziło o jakośc MPEG2......


poniedziałek, 15 października 2007, 15:04
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 17 stycznia 2007, 13:31
Posty: 82
Lokalizacja: podlaskie
Post 
Nie musisz. Ale jak chcesz to kup Pinnacle :wink:


poniedziałek, 15 października 2007, 15:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 11:26
Posty: 222
Lokalizacja: śląsk
Post 
właśnie oglądam wesele nakręcone przez zawodowca , nie wiem jaką kamerą ale wiem że profesjonalna i na statywie(na weselu była córa) z tego co się orientuje , bo trochę sprawdziłem programów do edycji , montował to na adobe premiere.
ja mam kamerke nv-gs280 , montuje na pinacle studio 11 ultimate. co do fachowca to nie chce sie wypowiadać(stabilizacja i kolory u mnie o niebo lepsze bez statywu) ale to co do jakości to 11 naprawde w niczym nie odstaje pod wzgledem oglądanego materiału na odtwarzaczu dvd . są pewne wady 11 z którymi dzięki kolegom ( wielkie dzięki i pozdrawiam) z forum łatwo sobie poradzić. nieraz chciałem przesiąść się na inny program ale mimo wszystko zawsze wracam do pinnacle. moi klienci są zadowoleniu i jeszcze z żadnego wesela nie miałem negatywnych opini , a troszke już nakręciłem.wiem że każdy z szanownych forumowiczów ma swój ulubiony program do montażu i każdy ma negatywne opinie o innych programach zdaje sobie sprawe z tego co ja sie teraz od was nasłucham , no ale trudno.


poniedziałek, 15 października 2007, 18:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 17 stycznia 2007, 13:31
Posty: 82
Lokalizacja: podlaskie
Post 
bkoz napisał(a):
zdaje sobie sprawe z tego co ja sie teraz od was nasłucham , no ale trudno.

To że np. ja nie lubię Pinnacle nieznzaczy abym nie uszanował Twojego wyboru lubisz ten program, dobrze Ci się na nim pracuje, to super.
Dla mnie ten soft poszedł w odstawkę i to wszystko. Zdania o tym programie nie zmienię.


poniedziałek, 15 października 2007, 19:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Być może poprawa jest, każda kolejna wersja programu idzie raczej na lepsze, ale dokłądnie - to nie ten przedział porównawczy.
Jedno zadanie jakie często robię - do wykonania na Pinnacle, bym nigdy więcej nie twierdził, że jest to totalny śmieć:
- panoramowanie poziome ulicy w centrum miasta,
- proszę zasłonić mozaiką chromatyczną (aktywnie dopasowującą się do zasłanianego obiektu) jedną wybraną z wielu reklamę
- niech w tym samym czasie inny ruchomy obiekt (twarz, osoba idąca, czy samochód) będzie wzmocniona luminacyjnie (wyszczególniona jaśniej).
Chwalącym ten "programik" życzę miłej zabawy :)
P.G.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 15 października 2007, 21:54 przez Montażysta Darek A., łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 15 października 2007, 19:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL