Teraz jest sobota, 19 października 2019, 01:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Problem z Menu, Studio 11 nadkreatywne - prosze o radę. 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problem z Menu, Studio 11 nadkreatywne - prosze o radę.
Witam!
Mam mały problem przy tworzeniu Menu. Oto opis:

1. Wrzucam film Mpeg2 do Timeline.

2. Wrzucam na Timeline pierwsza strone wielopoziomowego menu (wybieram opcje automatycznego tworzenia scen).
Po wrzuceniu tego w timeline tworzy sie link do początku filmu na klawiszu odtwarzania filmu.

3. Wyzucam do timeline podmenu z wyborem scen (z gotowych projektów Studio 11) ale wybieram opcję ręcznego tworzenia linków do scen- to podmenu ma 3 okienka do zlinkowania z rozdziałami.

4. W trybie edycji tego podmenu scen podświetlam pierwsze okienko a na timeline tworzę pierwszy rozdział.

5. Zamykam edytora menu i tworzę drugi i trzeci rozdział - sceny te są przyporzadkowywane do kolejnych okienek (klawiszy) wyboru scen
Otrzymałem więc 1 podstronę menu z wyborem scen.

6. Tworząc kolejne rozdziały(łącznie 6) na timeline tworzy sie (kolejna) 2 postrona z wyborem scen.

I na tym kończę tworzenie menu. Otrzymałem zatem jedną stronę główna z linkiem do początku filmu i linkiem do podmenu wyboru scen oraz dwie podstrony z wyborem scen (po 3 sceny na każdej).

7. Następnie wchodzę do edycji podmenu wyboru scen bo chcę np zmienić czcionke tytułu (nagłówek)i zamykam edycję.

I tu pojawia się problem:

Na 2 podstronie z wyborem scen pojawiła się kolejna strzałka [DALEJ] i stworzyła sie trzecie podstrona z wyborem scen ale linki sa puste bo przecież nie stworzyłem rozdziałów (nr: 7,8,9) w timeline.
Co więcej... zniknął link na pierwszej stronie menu link do podmenu z wyborem scen.
I tu najważniejsze pytanie: jak usunąć tą trzecią, pustą postronę i co robię nie tak???


poniedziałek, 22 października 2007, 13:56
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 27 listopada 2006, 17:36
Posty: 13
Post problem przy tworzeniu Menu
witam.proponuje wywalic menu-wybor scen i ponownie je wlozyc na linie czasowa.tym razem podlaczajac linki do rozdzialow radze nie kombinowac z przesowaniem znacznikow rozdzialow-najlepiej nie ruszac ich wcale.powinno zadzialac.


poniedziałek, 22 października 2007, 18:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Bawiąc się na wielu programach do Authoringu niemal zawsze spotkałem się z tym, że pierwsza plansza menu, czyli ta na której dałeś dwa linki (start, wybór scen) służyła jak gdyby nie do menu, lecz do wstawienia zabezpieczonej przed pominięciem przez widza reklamy (zaraz ktoś napisze, że da się to pominąć :mrgreen: ). Wpakuj na pierwszą nr swojego telefonu na czarnym tle z efektem fade jakieś 3 do 5 sekundy, choćby tak dla próby, a wszystkie plansze menu przenieś jak gdyby o pozycję dalej. Być może tu gdzieś jest problem, bo twój opis tworzenia wydaje się całkiem poprawny.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 22 października 2007, 23:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam Ponownie!
Tytułem uzupełnienia:
Problem nie jest z tą pierwszą planszą (play, wybór szcen) ale tymi podplanszami. Krótko mówiąc problem polega na tym, że jak stworzy sie te strony podmenu z wyborem scen i zlinkuje do filmu a potem dokona niewielkiej ingerencji w jej wygląd (np zmiana czcionki w tytule) to rozsypuje się to podmenu - tworzy się kolejna strona podmenu z pustym wyborem scen... strona, której nie można wyrzucić (lub ja nie wiem jak to zrobić...
Jesli natomiast zrobi się edycję wyglądu podmenu (w tym czcionki) a dopiero potem zlinkuje do timeline - to jest ok.
Wczoraj z kolegą na dwóch komputerach i różnych instalacjach i było tgo samo. Wygląda na to, że jest jakiś "babol" w programie i być może patch 11.1 usuwa ten błąd .... muszę spróbować....


wtorek, 23 października 2007, 09:22
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL