Teraz jest czwartek, 18 lipca 2019, 08:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 [Studio 11] Ruchome menu - 2 pytanka 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post [Studio 11] Ruchome menu - 2 pytanka
Kilka pytanek:
Czy da sie jakoś wygładzić (poprawić) jakośc ruchomego menu?
1. Pytam bo jest jakieś poszarpane (schodkowatość ukośnych linii- kiepska jakość)
2. Czy to normalne, że jak wrzuca sie już choćby 1 obrazek w pozycję w menu to zwięsza się luminancja ogólna planszy menu i czy da się w jakiś sposób zachować luminacje pierwotną?


wtorek, 23 października 2007, 09:26
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post 
nigdzie nie piszesz jaką masz wersję pinnacle czy : 11-cie , 11 plus , 11-cie ultime i na koniec czy zainstalowałeś patche 11,1 , lub aby usunąć błąd sam patche R-2 .na początek polecam wejść na stronę pinnacle i pobrać malutki patche R-2 lub najlepiej 11,1 - nie wiem mogą być problemy już z gotowym projektem może się rozsypać po instalacji . czyli najlepiej przerenderuj film do klipu wideo i już na 11,1 wstaw klip wideo i teraz dodaj menu

_________________
Obrazek


wtorek, 23 października 2007, 10:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jurekwejh napisał(a):
nigdzie nie piszesz jaką masz wersję pinnacle czy : 11-cie , 11 plus , 11-cie ultime i na koniec czy zainstalowałeś patche 11,1 , lub aby usunąć błąd sam patche R-2 .na początek polecam wejść na stronę pinnacle i pobrać malutki patche R-2 lub najlepiej 11,1 - nie wiem mogą być problemy już z gotowym projektem może się rozsypać po instalacji . czyli najlepiej przerenderuj film do klipu wideo i już na 11,1 wstaw klip wideo i teraz dodaj menu

Już mówie; Studio 11 Ultimate ale jest to na razie wersja płytowa więc 11.0. Co do Patcha to musze się tym zająć ale czy masz wiedzę, że właśnie ta (te) poprawki poprawiają ten problemy?


wtorek, 23 października 2007, 11:07
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post 
Lutek napisał ;
Cytuj:
ale czy masz wiedzę, że właśnie ta (te) poprawki poprawiają ten problemy?
wypowiedz swoją opieram na problemach jakie ja napotkałem :lol: osobiście rozwiązałem u siebie to w inny sposób - ale mniejsza z tym .
twój główny problem > to gwałcisz podstawowe prawa tworzenia menu ( od wersji 10-ć mamy specjalny przycisk importu klipu wideo do menu > nie zamieniamy na lini czasu klipu wideo z jednego do drugiego ) mała podpowiedz do menu cinema ( skróć o jedną sekundę a między klipy wstaw przejście hfx przenikanie 2sek i w ten sposób filmik będzie bez przeskoków ) przeczytaj w pomocy dział o menu a zrozumiesz gdzie robisz błąd a robisz ich kilka . co do drzenia lub rwania podglądu to moje podejrzenie masz kartę geforce > po przerenderowaniu i wypaleniu na płycie DVD powinno być ok. ale do głównego pytania > czy masz wszyskie menu i składniki tworzenia menu najłatwiej wejdz do folderów i porównaj z tym co masz ( patch R-2 ) kilka dni po ukazaniu się w sprzedaży zwrócono na to uwagę i zaraz pojawił się dodatek o tej samej nazwie ( dodano go też do patchu 11,1 ) .

_________________
Obrazek


wtorek, 23 października 2007, 22:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Zrobię koledze jurekwejh, reklamę mówiąc, że jest to fachowiec jeśli chodzi o Pinnacle, tak że warto zastosować się do jego porad :)
P.G.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 23 października 2007, 22:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ok, chłopaki :-)
Ale przeczytałem odpowiedź jurekwejh 3 razy, potem swoje pytanie 3x o nic nie rozumiem - może należe do osób, którym nalezy po chłopsku wykładać kawę na ławe... ale:
nigdzie nie pisałem o przeskokach... nic mi nie rwie chociaz mam geoforce 6600GT - chodziło mi o to, że pomniejszony ruchomy obraz w okienku menu jest zniekształcony - np na koszulce w paski wszystkie te paski sie mieszają i to samo mam na kompie i to samo w TV.


środa, 24 października 2007, 00:15
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
znaczy sie co?? interferują te paski?? czy z koszulki np. w czarno-białe paski robi sie szara koszulka?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 24 października 2007, 00:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Croolick napisał(a):
znaczy sie co?? interferują te paski?? czy z koszulki np. w czarno-białe paski robi sie szara koszulka?

Interferują, pływają... no nie wiem jak to wytłumaczyć...


środa, 24 października 2007, 01:07
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post 
ok. to moja wina , mylę ciebie z innym Lutkiem , choć na jednym forum i na drugim piszesz te same pytania > tylko dopisz , że robisz menu w dvd hd . i jesteś jednym z pierwszych którzy to próbują w pinnacle , więc mało kto wie jakie są skutki uboczne :lol:

[ Dodano: Sro Paź 24, 2007 11:36 am ]
Montażysta Darek A. napisał ; :P :lol: 8O a ja dopiszę :wink: że ja chciałbym mieć twoją wiedzę :roll: kurde tylko mam problemy z tymi wszyskimi nazwami fachowymi , ale zima zapowiada się długa :lol:
miłego dnia


środa, 24 października 2007, 09:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jurekwejh napisał(a):
ok. to moja wina , mylę ciebie z innym Lutkiem , choć na jednym forum i na drugim piszesz te same pytania > tylko dopisz , że robisz menu w dvd hd . i jesteś jednym z pierwszych którzy to próbują w pinnacle , więc mało kto wie jakie są skutki uboczne :lol:

[ Dodano: Sro Paź 24, 2007 11:36 am ]
Montażysta Darek A. napisał ; :P :lol: 8O a ja dopiszę :wink: że ja chciałbym mieć twoją wiedzę :roll: kurde tylko mam problemy z tymi wszyskimi nazwami fachowymi , ale zima zapowiada się długa :lol:
miłego dnia

Widzę, że namieszałem.....
Obawiam się, że ja i tamten Lutek to ta sama osoba (jeśli myslisz o KSK) :D
Jeśli chodzi o meritum to zadałem 2 pytania - to dotyczące jakości ruchomych obrazków w menu dotyczy DVD 576i. Chodzi o to, że obraz w nich jest płynny bez zacięć ale systępuje jakby interfefencja linii i szczegółów obrazu jesli jest ich dużo czyli np jesli obrazek ruchomu chaptera przedstawia liscie drzew czy panoramę miasta z gówy gdzie widać wiele dachów a nie ma tego zjawiska gdy kadr okienka jest wypełniony np twarzą człowieka (niewiele szczegółów). Np gdy widać na nim kogoś kto jest w bluzeczce w biało-niebieskie poziome paski to interferuja one między sobą i pływają przypominając taki wystepujący za komuny sznurek zrobiony ze skręconego szarego papieru - mam nadzieję, że juz wiesz o co mi chodzi bo jaśniej już nie umiem :(


środa, 24 października 2007, 12:14
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post 
przed chwilą :lol: na żony komputerze zainstalowałem patche StudioPatch11_1_1_5224h_light czyli najnowszy i wszyskie problemy z menu czyli braki składników , brakujące menu itd. zostały uzupełnione i wszyskie menu i funkcje działają prawidłowo . a teraz pytanie czy swoje spostrzeżenia piszesz na podstawie podglądu w pinnacle ( za to odpowiada karta graficzna ) obraz w podglądzie jest obrazem roboczym pinnacle to nie program profesjonalny . czyli czy podgląd w pinnacle czy opisujesz to na podstawie płyty w odtwarzaczu dvd ( tu powinien być obraz ok. )

p.s. a czy nie włączyłeś podglądu o pełnej rozdzielczości ( preferencje audio wideo ) drugie czy przy pierwszym wklejaniu zdjęcia nie zaznaczyłeś wysoką rozdzielczość i nacisnołeś nie pokazuj więcej tego komunikatu i trzecie czy projekt jest z przeplotem no i oczywiście czy Pal ( pinnacle 11-cie obsługuje na raz pal i ntsc , bo może plik wideo wstawiłeś pal a projek w pinnacle masz w ntsc . a może zmieniłeś kodek lub masz inny program do obróbki wideo i nadpisałeś kodeki ( kiedyś miałem unlead studio i jak zainstalowałem pinnacle 9-ć na ty samym dysku to się gryzły u mnie w różne sposoby ) wygrało pinnacle :lol:


środa, 24 października 2007, 13:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jurekwejh napisał(a):
a teraz pytanie czy swoje spostrzeżenia piszesz na podstawie podglądu w pinnacle ( za to odpowiada karta graficzna ) obraz w podglądzie jest obrazem roboczym pinnacle to nie program profesjonalny . czyli czy podgląd w pinnacle czy opisujesz to na podstawie płyty w odtwarzaczu dvd ( tu powinien być obraz ok. )


Jet i w podglądzie i w TV (Power DVD i komputer i odtwarzacz stacjonarny i TV) - (oczywiście podgląd przez wypaleniem jest najgorszy

jurekwejh napisał(a):

p.s. a czy nie włączyłeś podglądu o pełnej rozdzielczości ( preferencje audio wideo )

Tak ale jaki to ma znaczenie, przecież podgląd to podgląd a po wypaleniu też jest kiepsko.....

jurekwejh napisał(a):
drugie czy przy pierwszy wklejaniu zdjęcia nie zaznaczyłeś wysoką rozdzielczość i nacisnołeś nie pokazuj więcej tego komunikatu


A tego to nie widziałem. jak robie link do sceny to okienko samo wypełnia obraz kiem 1 klatki a jak zaznaczę opcję ruchomego mentu to pojawia sie w okienku ruchomym filmem i nigdzie nie widze tej opcji - (rzeczywiście opisywany przeze mnie objaw przypomina resize z wielkiej do bardzo małej rozdzielczości więc jesli wklejałbym wielką roadzielczośc bez zmniejeszenia rozmiarów to mógłby być taki objaw...)

jurekwejh napisał(a):
trzecie czy projekt jest z przeplotem . a może zmieniłeś kodek lub masz inny program do obróbki wideo i nadpisałeś kodeki ( kiedyś miałem unlead studio i jak zainstalowałem pinnacle 9-ć na ty samym dysku to się gryzły u mnie w różne sposoby ) wygrało pinnacle :lol:

tak, projekt jest z przeplotem bo kompresuję zgodnie ze stadardem DVD w innym encoderze i odtwarzam na stacjonarnym komputerze.

Reasumując: zainteresowała mnie opisywana przez Ciebie opcja zmniejszenia rozdzielczości - mógłbys powiedzieć coś więcej?


Ostatnio edytowano czwartek, 25 października 2007, 13:11 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

środa, 24 października 2007, 13:21
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post 
http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/u ... =documents

zacznij od instalacji 11,1 , aby wszyskie składniki menu były na swoim miejscu .jeden z problemów który ci zniknie to właśnie problem z miniaturami .
czyli zamias samego R-2 jak to ja robiłem do tej pory ( poprzedni 11,1 robił u mnie więcej złego niż dobrego nawet spowalniało do 30% renderowanie )

p.s. posiadacze pinnacle mają cudowne lekarstwo czyli Pomoc a tam zakładka Tematy Pomocy i jest tam ładnie fachowo i po polsku opisane . co do rozdzielczości zaznaczenie tych funkcji czyli wymuszenie zmian w materiale w projekcie i wstawienie zwykłego mpg2/dvd niszczysz sobie dwa razy obraz ponieważ pinnacle na koniec znowu to przerenderuje czyli skutki uboczne mogą być różne . zdjęcia po takiej zmianie drżą na ekranie materiał video jest rozmazany .
Jeżeli obraz jest przeznaczony dla sekwencji większej niż rozmiar klatki, musi on zostać przycięty lub zeskalowany w celu dopasowania. czyli dwa razy to wykonujesz , raz zwiększasz a na koniec pomniejszasz .

_________________
Obrazek


czwartek, 25 października 2007, 09:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jurekwejh napisał(a):
http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/us/Products/Consumer+Products/Home+Video/Studio+Family/Studio+Plus+11+Support/Download+Area/Drivers+-+Updates?mode=documents

zacznij od instalacji 11,1 , aby wszyskie składniki menu były na swoim miejscu .jeden z problemów który ci zniknie to właśnie problem z miniaturami .
czyli zamias samego R-2 jak to ja robiłem do tej pory ( poprzedni 11,1 robił u mnie więcej złego niż dobrego nawet spowalniało do 30% renderowanie )

czyli zainstalowanie tego patcha poprawi jakość okienek?
Czy ten patch ma w sobie R2 zawarte?

Pozdrav


czwartek, 25 października 2007, 13:25
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post 
Lutek napisał ;
Cytuj:
czyli zainstalowanie tego patcha poprawi jakość okienek?
Czy ten patch ma w sobie R2 zawarte?
ten patche ma R-2 w sobie :lol: najprościej przed instalacją 11,1 zobacz ile masz menu i czy wszyskie mają wszyskie składniki jak przyciski itd. i czy są aktywne .koś kto miał starszą wersję wie ile czego ma być , dojdzie tobie 50% więcej menu . po instalacji sprawdz ile ci doszło > jedna ważna rzecz przy pierwszym otwieraniu zakładek menu poruszaj się powoli w zakładkach w tym czasie pinnacle tworzy pliki i składniki menu . przy drugim otwarciu zakładek będziesz się już poruszał szybko ponieważ będzie już wszysko połączone .
p.s. trzymam kciuki , aby wszysko było dobrze
a jak zawsze linki do ksk
patche ja nazywam go R-2 tu jako R-3 , ale to jest to samo szczególnie zwracam na to co napisał admin i andrzej.
http://forum.dystrybucja.ksk.com.pl/vie ... php?t=2567

p.s.2 jak to nazwałeś wersjia płytowa :lol: mi na niej w ogóle się nie udało zrobić menu z miniaturami > czym więcej grzebałem tym było gorzej .

_________________
Obrazek


czwartek, 25 października 2007, 14:23
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL