Teraz jest sobota, 19 października 2019, 01:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Moje pierwsze video w Pinnaclu - wrażenia 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 listopada 2007, 14:37
Posty: 7
Lokalizacja: Toruń
Post Moje pierwsze video w Pinnaclu - wrażenia
Witam,

Do napisania tego posta skłoniło mnie to o czym już niejednokrotnie tu zostało napisane - brak cierpliwości. Właśnie mi się skończyła, a objawia się to w skrócie przerwaniem projektu i przeprowadzką na inna platformę softwarowa...

Małe podsumowanie.
Pinnacle Studio znałem wcześniej z wersji 8 - ale bardzo pobieżnie.
Teraz poeksperymentowałem z v10.0.
Montowany materiał ma jakieś 40 min video, do tego ok 50 zdjęć, wav, mp3 + proste efekty przejścia alfa.
hardware: p4 2.6Ghz HT, 768mb RAM

W skrócie: TRAGEDIA!
1)Pierwsze 15 minut montowało sie dosyć przyjemnie, później zaczęły się schody. Zawieszony windows czy sam pinnacle to zwykła codzienność, z częstotliwością 2-3 na godzinę pracy.

2)Problemy z zapisywaniem projektów - często przy próbie zapisu edytowanego projektu pod inną nazwą ... studio robiło zwis.

3)Renderowanie - oj tylko moi sąsiedzi wiedzą ile przekleństw na sekundę potrafię artykułować. Regularne restarty kompa.

4)Preview - zdarza się, że aby obejrzeć preview (także w opcji render in background) trzeba było zammknąć studio i uruchomić od nowa. Bez tego - albo brak obrazu (a jest fonia), albo odwrotnie.

Podgląd sam w sobie - działa fatalnie. Wystarczy dodać do klipu 1 czy 2 efekty i już zaczynają się skoki. Klipu z parametrem Speed ustawionym na coś innego niż 100% nie udało mi się nigdy płynnie oebjrzeć przed pełnym wyrenderowaniem...

To tyle tytułem stabilności - pierwszy raz spotykam się z tak niedopracowanym softem (a wiem co mówię, bo sam produkuje)

5) błędy renderowania - zdarza się, że po wyrenderowaniu filmu, pojawiają się artefakty (rzadko, ale zdarzyło się) albo nieporządane ekefty np. przesunięty o pixel tytuł na slajdzie (akurat wychwyciłem, bo były dwa identyczne slajdy obok siebie)

6) DVD Menu + authoring - kolejna pomyłka. Przykład: spróbowałem dodać menu z animowanym klipem jako background do tego 4 przyciski, ze zmienioną czcionką - wyrenderowało się bez animacji (brrr)

7) Wydajność - po wczytaniu projektu (ok 19 min. filmu jak wyżej), odpaleniu preview gdzieś od środka, kilku skokach + ew. jakaś prosta operacja dostawienia czy przestawienia slajdu ...
zużucie pamięci zaczyna sięgać max. zajętość procesora 95-98% - non-stop. Pomaga dopiero restart programu. Zjawisko to w końcowej fazie "montażu" pojawiało się średnio 1 na godzinę

Rozpisałem się, a mogłbym jeszcze coś znależć ... ale już mi się nie chce. Przesiadłem się i to co ujrzałem uświadomiło mi, że muszę napisać tego posta.
O ile Studio8 miło wspominałem, o tyle do produktu Pinnacla szybko już nie wrócę - na pewno, nie dobrowolnie.

Mam nadzieję, że może komuś oszczędzę nerwów tymi uwagami ...

pozdrawiam


wtorek, 4 grudnia 2007, 16:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Podobnie było u mnie ale z Pinnacle 9+ z tym, że potrafił się wieszać po każdym dodanym efekcie i było tak że lewa ręka na przyciskach (ctrl i s - quick save) a prawa na myszce. Wrzucałem efekt i quick save... :D

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


wtorek, 4 grudnia 2007, 23:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Podobnie jak wyżej kiedyś używałem ósemkę, lecz nie chodziła mi bez zastrzeżeń. Można było jednak zmontować film bez większego wysiłku. Przestałem jej używać, ale kupiłem dziesiątkę w celu zapoznania się z jej możliwościami. Pomimo zainstalowania na czystym systemie, a nawet na nowo złożonym komputerze, udawało mi się co najwyżej z trudem zmontować i utworzyć plik AVI. Z czasem jednak dochodziło do całkowitej odmowy posłuszeństwa. Dałem spokój i zapomniałem o problemie. Jednak po kilku miesiącach spróbowałem jeszcze raz ją zainstalować, ale wcześniej uaktualniłem sterowniki karty graficznej (Ati Radeon 9200), jak podpowiadał wcześniej komunikat po otwarciu programu. O dziwo nie mam żadnych problemów. Wszyskich możliwości jeszcze nie sprawdziłem, ale zmontowałem parę filmów, zgrywając do pliku MPEG2, lub na płytę DVD. Żadnych komunikatów ni zawieszeń.
Pozdrawiam

_________________
Stanisław


środa, 5 grudnia 2007, 04:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 listopada 2007, 14:37
Posty: 7
Lokalizacja: Toruń
Post 
Ja też mam "świeży" system i najnowsze sterowniki - do nVidia (karta GeForce4, ale to ma tu raczej marginalne znaczenie - juz chyba wazniejsze sa kodeki).

Do pinnacla dorzuciłbym jeszcze jedno - zajętość dysku - zarówno sam program jak i projekty.
Każdy "głupi" dodatek - wymaga osobnej licencji (choćby ds2.1), nie wspominając o pluginach (ale to norma).

Na plus dla Studia można zaliczyć prostotę obsługi i zautomatyzowanie wielu "procedur" - choć minusem są tu rzecz jasna ograniczone możliwości.


środa, 5 grudnia 2007, 09:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4862
Lokalizacja: Tczew
Post 
Wersja siódma nie nagrywała płytek DVD.
Wersja 8,12,7 to była najdojrzalsza wersja Studia Pinnacle z którą się zetknąłem. Wszystkie funkcje w niej zawarte - działały. Praktycznie wszystko było zawarte w cenie wersji podstawowej. Minusem była jedna ścieżka wideo, ale montowałem mimo to w tej wersji film z dwóch kamer, trzeba było tylko pomyśleć. Bardzo intuicyjne menu, pokazany wykres głośności na ścieżkach dźwiękowych umożliwiający szybką ręczną synchronizację dźwięku (nadspodziewanie dokładną), podgląd importowanych zdjęć... proste eleganckie narzędzie, które jak się miało parę "patentów", w praktyce rzadko kiedy się wysypywało.
Wersji dziewiątej nie miałem, ale była już po polsku i nawet wesela na tym robili podobno, nie tylko amatorkę, jak ja.
O wersji 10 zabronił mi lekarz pisać.
Dla mnie na razie to tyle, szkoda - bo to był mój pierwszy program do edycji.

_________________
最诚挚的问候


środa, 5 grudnia 2007, 11:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 sierpnia 2007, 11:46
Posty: 10
Post 
W zasadzie powinienem się ograniczyć do stwierdzenia, że kto pyta - nie błądzi. Sam sobie tego piwa nawarzyłeś. Jest coś takiego jak google i tam znalazłbyś odpowiedź na pytanie - jaką wersję Pinnacle Studio 10 można próbować, by nie przypłacić tego rozstrojem nerwowym. Nie znaczy to, że nie miałbyś z tym oprogramowaniem kłopotów, ale było by ich wielokrotnie mniej. Teraz pewnie bierze Cię obrzydzenie, jak widzisz ten program. Może jak Ci przejdzie, to zajrzyj na stronę KSK Dystrybucja na forum Pinnacle. Albo od razu sobie odpuść.

Ja programów z serii Studio używam od 1999r i jakoś żyję. Na moje potrzeby wystarcza wersja podstawowa. Są jednak tacy, co próbują stosować ten program do celów profesjonalnych. Podobno im to wychodzi. Trzeba jednak trochę zainwestować.

WitekCz


środa, 5 grudnia 2007, 14:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 22 stycznia 2006, 20:57
Posty: 37
Post 
Piszesz że używasz Pinnacle studio 10.0 zaktualizuje je do wersji 10.6 lub do 10.8 i powinna być znaczna poprawa Pozdrawiam

_________________
AMD 64/3000+,1x80GB+1x200GB, 2x512:+256 RAM , GF 5500 FX , WIN XP SP2, STUDIO+ 10.5full,10.5.2


czwartek, 6 grudnia 2007, 11:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 listopada 2007, 14:37
Posty: 7
Lokalizacja: Toruń
Post 
Mariusz74 napisał(a):
Piszesz że używasz Pinnacle studio 10.0 zaktualizuje je do wersji 10.6 lub do 10.8 i powinna być znaczna poprawa Pozdrawiam


patch 10.6 nie jest już dostępny ze strony pinnacla. A 10.8. także tutaj na forum był ostro krytykowany. Zresztą poczytałem co "poprawia" patch 8 ... patcha mam i zamierzam przetestować, ale jak już skończę pilną robotę video ... (pinnacle radzi by nie instalować patchy na edytowanych projektach!)

ps.
Co to zasięgania inforamcji przed zakupem - sorry, ale ani gugiel ani forum nie jest dobrym miejscem na szukanie tego typu informacji. niestety - ale tu też sprawdza się powiedzenie "dwóch polaków, trzy opinie"

pozdro.


czwartek, 6 grudnia 2007, 12:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 sierpnia 2007, 11:46
Posty: 10
Post 
pyciu napisał(a):
ps.
Co to zasięgania inforamcji przed zakupem - sorry, ale ani gugiel ani forum nie jest dobrym miejscem na szukanie tego typu informacji. niestety - ale tu też sprawdza się powiedzenie "dwóch polaków, trzy opinie"

pozdro.


Ty pewnie opierałeś się na 100% pewnych informacjach od producenta programu...
Wyrazy ubolewania.

WitekCz


czwartek, 6 grudnia 2007, 12:42
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post 
aby pinnacle 10-ć działało na 70% musimy zainstalować na wersję 10,01
1 patche 10,50
2 patche 10,52
3 patche 10,60
4 patche do płyty bonus dvd
5 poprawki jeśli używamy heroglip i adorage
6 coś FIX chodzi mi o prawidłową pracę przejść HFX oraz o możliwość odblokowania .


Ostatnio edytowano piątek, 7 grudnia 2007, 19:17 przez jurekwejh, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 6 grudnia 2007, 13:33
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 26 czerwca 2007, 14:16
Posty: 120
Post 
Witam
pyciu napisał(a):
patch 10.6 nie jest już dostępny ze strony pinnacla.

Krótko i zwięźle:
http://pl.pin.deepend.cz/index.php?page=99&id=50
powodzenia-Micia

exPredator napisał(a):
Podobnie było u mnie ale z Pinnacle 9+ z tym, że potrafił się wieszać po każdym dodanym efekcie...


Ale z Ciebie PREDATOR :lol:, taki Pinnacle cię załatwił ale pociesz się tym, że PS-9 (9.3.5) to jedna z najlepszych wersji i najbardziej bezproblemowych z serii Pinnacle Studio. :mrgreen:

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w walce z PS.... :wink:


piątek, 7 grudnia 2007, 14:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 listopada 2007, 14:37
Posty: 7
Lokalizacja: Toruń
Post 
Jurek,

jurekwejh napisał(a):
aby pinnacle 10-ć działało na 70% musimy zainstalować na wersję 10,01
1 patche 10,50
2 patche 10,52
3 patche 10,60
4 patche do płyty bonus dvd
5 poprawki jeśli używamy heroglip i adorage
6 coś FIX chodzi mi o prawidłową pracę przejść HFX oraz o możliwość odblokowania .


a czemu usunąłeś z posta linki, które wcześniej podałeś ?


poniedziałek, 10 grudnia 2007, 15:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL