Teraz jest czwartek, 24 października 2019, 01:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Kłopoty z MP3 w menu 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 10:48
Posty: 31
Post Kłopoty z MP3 w menu
Mój problem polega na tym, że chcę podłozyć muzykę MP3 pod menu.Z poziomu PS9 znajduję dany plik, moge go przesłuchać, ale po dodaniu do projektu i próbie odtworzenia menu pojawia sie standardowe okienko ładowania pliku z pustym paskiem postepu i komunikatem "Załadowanie pliku MP3 nie powiodło się". Do tej pory nie miałem z tym problemu.Zrobiłem 10 płyt i było wszystko ok.Jedyne co zrobiłem od ostatniego projektu to zainstalowałem aplikację Audacity do obróbki plików muzycznych i ona potrzebawała do wyeksportowania obrobionego pliku biblioteki LAME3. Rozpakowałem biblioteke do katalogu i plik sie zapisał, mozna go odtworzyć równiez w PS9. Odinstalowałem ta aplikacje i usunałem katalog z LAME3 ale to nic nie pomogło. Bede bardzo wdzięczny za podpowiedź co z tym fantem zrobić.


środa, 6 lutego 2008, 09:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 sierpnia 2007, 11:46
Posty: 10
Post 
Zrób z MP3 plik *.wav, jeśli to nie jest zbyt długi fragment muzyki i stosujesz menu standardowe.

Powodzenia

WitekCz


środa, 6 lutego 2008, 14:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Prawdopodobnie mimo deinstalacji Audacity i manualnego usunięcia katalogu z lame3 plik został odtworzony (przywrócony) przez rejestr jako ważny systemowy, a tak właśnie postępuje Windows pracujący na systemie plików NTFS. Więc tak naprawdę skojarzenia do pliku pozostały, więc system przywraca go ponownie. Nie pracuję na PS, ale mogę stwierdzić, że instalacja innego niż systemowy kodeka mp3 wyparła go nie pozwalając programowi teraz importowanie plików MP3. Być może jakieś łaty - patche na PS poprawiają ten błąd, a tym czasem też proponowałbym pracę z plikami *.wav.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 6 lutego 2008, 19:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 10:48
Posty: 31
Post Re: Kłopoty z MP3 w menu
Dzieki za pomoc. Doszedłem do tego że instalacja Allplayer nadpisała systemowy kodek. Ponowne rozpakowanie kodeka z oryginalnej płyty windowsa i zarejestrowanie w systemie naprawiło problem.


poniedziałek, 11 lutego 2008, 08:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 12 lutego 2008, 18:56
Posty: 2
Post Re: Kłopoty z MP3 w menu
Mam ten sam problem. Zabawę z Pinnacle Studio zacząłem bardzo niedawno, no i w końcu postanowiłem zrobić coś konkretniejszego. I zonk na dzień dobry. Klikam na mp3 i gra - jest ok. Wrzucam na oś i dokładnie to, co kolega nade mną - "Załadowanie pliku MP3 nie powiodło się".
Jachu pisze, że Allplayer nadpisuje jakiś systemowy kodek. Mam więc prośbę, czy ktoś nie mógłby wysłać mi tego pliku, lub ewentualnie napisać, jak "wyciągnąć" z płyty Windows ten właśnie kodek? Z góry dzięki i pozdrawiam.


wtorek, 12 lutego 2008, 19:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 10:48
Posty: 31
Post Re: Kłopoty z MP3 w menu
Ponieważ jestem w pracy i nie pamietam linka do tej procedury na stronie Pinnacle to jak wrócę do domu to wieczorkiem napiszę jak to zrobić:
z tego co pamietam to : przenazwować kodek l3...w c:\windows\system32, włozyć płytkę z WIN do napędu a nastepnie start/uruchom i wpisać: expand litera napedu cd\windows\i386\nazwa kodeka c:\windows\system32\. Potem trzeba go jeszcze zarejestrować w windows, ale składni nie pamietam.


piątek, 15 lutego 2008, 15:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 10:48
Posty: 31
Post Re: Kłopoty z MP3 w menu
Znalazłem obiecana procedurkę.
Question
"MP3 failed to load" message after adding an MP3 to a project

Answer
This error occurs when the file l3codecx.ax typically located at C:\Windows\System32 is either missing or damaged. This file is the MPEG Layer-3 Audio Decoder.

To fix this error you will need to install a fresh copy of the file from your Windows installation disc. In this example the CD/DVD-ROM is assumed to be drive D.

First if l3codecx.ax exists, rename it to l3codecx.old. It should be found in C:\WINDOWS\system32. Next put your Windows XP installation disc in your drive and go to Start -> Run and fill in the following:

Expand D:\I386\L3CODECX.AX_ C:\Windows\System32\l3codecx.ax

Note: If your CD/DVD-Rom drive is not D, just substitute the drive letter that you are instead of D.

Hit Enter. Next, go to to Start -> Run and fill in the following:

regsvr32 C:\windows\system32\l3codecx.ax

Once it completes, restart your computer and try adding an MP3 to a Studio project again.


piątek, 15 lutego 2008, 15:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 12 lutego 2008, 18:56
Posty: 2
Post Re: Kłopoty z MP3 w menu
Jachu - jesteś Wielki. Wszystko działa bez żadnych problemów. MP3 nareszcie brzmią na osi i nareszcie zrobię coś konkretnego, bo do tej pory stałem w miejscu. Wielkie dzięki.


piątek, 15 lutego 2008, 21:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL