Teraz jest wtorek, 16 lipca 2019, 10:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Może durne pytanie w sprawie renderowania 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Może durne pytanie w sprawie renderowania
Jak używam np. edytora Vitascene do edycji nakładek na obrazie to kursor strasznie mi skacze tak jakby komp nie wyrabiał, choć mam dobry (RAM 2 GB, procek 2,70 GHz, dysk 200 GB, karta NVIDIA 7200) a użycie procesora jest wysokie na wykresie przy takiej pracy. Czy da się ustawić jakoś, żeby w czasie rzeczywistym i później przy renderowaniu całości nie używał do tego procka tylko np. poprzez kartę graficzną? Nie wiem co zrobić żeby tak nie zwalniał, a edycja w ten sposób jest całkiem męcząca


środa, 5 marca 2008, 23:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Może durne pytanie w sprawie renderowania
mw71 napisał(a):
Czy da się ustawić jakoś, żeby w czasie rzeczywistym i później przy renderowaniu całości nie używał do tego procka tylko np. poprzez kartę graficzną? Nie wiem co zrobić żeby tak nie zwalniał, a edycja w ten sposób jest całkiem męcząca


he he :)

Możesz to osiągnąć przez zakup dobrej karty RT np ze stajni Matroxa lub Canopusa, wtedy wszystkie efekty a raczej wynik obrazu po przeliczonym w locie efektem widzisz w czasie rzeczywistym.

Niektóre aplikacje w połączeniu z doskonałym hardware do tego odpowiednio skonfigorowanym (dyski, RAM, SO) umożliwia podgląd wyniku obrazu po nałożeniu efektu (nie mówię o standardowych efektach) w trybie RT bez użycia karty video (nawet na materiale HDV/HD). Niestety tą aplikacją nie jest PS i maszyna średniej klasy z pojedynczym dyskiem :? Karta graficzna w edytorach video, pracujących głównie w 2D ma marginalne znaczenie. Liczy się natomiast w trakcie wyświetlania grafik 3D, choć i tak zliczyć to musi procek :idea:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


czwartek, 6 marca 2008, 10:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Może durne pytanie w sprawie renderowania
czyli cała płyta główna z prockiem na śmietnik! I wszystko jasne. Thx :(


czwartek, 6 marca 2008, 23:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Może durne pytanie w sprawie renderowania
Zanim poczynisz zakup - pożycz drugi dysk na obróbkę materiału. Jak ma ci to dobrze chdzić skoro miele się wszystko na jednym dysku. To nie kosztuje :!:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 7 marca 2008, 00:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 7 czerwca 2005, 21:45
Posty: 79
Post Re: Może durne pytanie w sprawie renderowania
Pomaga dobra karta graficzna np gts 8800 512mb choć nie można porównywać do dobrej karty wideo ale wydać 900 zł a 5000?


piątek, 7 marca 2008, 20:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Może durne pytanie w sprawie renderowania
Nawet najlepsza karta graficzna nie zastąpi typowej karty video choćby z tego powodu, że nie posiada kodeka sprzętowego dedykowanego dla pracy w RT ze strumieniem video. To właśnie kodek karty i procesor liczy "w locie" efekty. Karta graficzna służy głównie do wyświetlania, może mieć jedynie pewne znaczenie w wyświetlaniu grafik 3D :idea: choć wystarczy zgodność ze standardem OpenGL i DirectX :wink:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 7 marca 2008, 21:48
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Może durne pytanie w sprawie renderowania
Z dyskiem nie będzie problemu, bo mam jeszcze 2 po 80 GB. Czyli dokupić karte video?


piątek, 7 marca 2008, 23:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Może durne pytanie w sprawie renderowania
Nie piszesz o marce i modelu płyty. Być może można na tym zestawić macierz (np RAID-0/stripe) czyli spinasz w ten układ dwa takie same dyski 2X80. Taka konfiguracja znacznie zwiększa transfer dyskowy i czas dostępu do danych. Posiadasz wtedy jeden dysk 160GB na magazyn video i obróbkę.

Vegas działa na silniku MS SQL Server - wydajność dysków ma ogromne znaczenie przy montażu i podglądzie.

Moja starsza maszyna to P4/3Ghz, 2GB RAM Geil /Dual i płyta Asus P4P800E Deluxe. Nie mam karty video, nie mam też problemów z podglądem w RT projektu z dowolną ilością warstw i dowolnymi filtrami jak np Magic Bullet czy Zenote.

Zanim kupisz - potestuj :idea:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


sobota, 8 marca 2008, 00:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Może durne pytanie w sprawie renderowania
Windows XP Proffesional SP2, procesor Intel Pentium IV 2400 MHz, karta video (128 MB) nVIDIA GeForce FX 5200, płyta główna Intel Bay Field D865 GBF, RAM 1024 MB, dyski: 1/ 32,3 GB i 109,99 GB; 2/ 74,53 GB; 3/ 30,8 GB i 66,4 GB


sobota, 8 marca 2008, 01:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL