Teraz jest wtorek, 23 lipca 2019, 18:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Menu nie działa. Pomóżcie! 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Menu nie działa. Pomóżcie!
Dopiero zacząłem bawić się programem więc z góry przepraszam, że pytanie może być banalne ale nie wiem co źle robię. Zrobiłem sobie menu 2-stronicowe (w sumie 4 okienka na 1 str. i 2 na drugiej). Na osi czasu mam ustawione łącza (C1, C2, itd.) i w tych okienkach są te same sceny oczywiście. Po zrenderowaniu w gotowym filmie odtwarza mi to menu tak jakby była to jedna ze scen (menu nie działa, okienka są nieaktywne). Nie wiem co jest nie tak, że nie tworzy rozdziałów choć niby są łącza ustawione.


poniedziałek, 24 marca 2008, 17:01
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 26 czerwca 2007, 14:16
Posty: 120
Post Re: Menu nie działa. Pomóżcie!
Cześć. :D

Masz tu b. dużą pomoc i w języku polskim:

http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/u ... =documents

04/24/2007 12:00 7,387,476 Studio_pl.pdf

Może na początek pobaw się trochę gotowcami, które znajdują się w programie.
Masz materiał, dodaj do niego menu (jakieś z gotowych), program zapyta się czy utworzyć rozdziały automatycznie (i tak dalej) daj żeby zrobił to sam i potem zobacz czy wszystko chodzi jak należy. Zobacz czy przyciski maja odpowiednie cechy tzn. przycisk np. następne, poprzednie, jeżeli maja służyć do przejścia do następnych rozdziałów w menu, czy okienka mają odpowiednio ustawione parametry, jeżeli mają być widoczne jako miniatury itd.

ps. Jak sobie nie poradzisz to napisz krok po kroku jak to robisz ale szczegółowo i opisz jaki masz sprzęt itd. jaka wersja PS...? :wink:

_________________
pozdrawiam Micia.
"Krótki okres życia jest dostatecznie długi na to, aby żyć dobrze i uczciwie".
"Nauczyliśmy się fruwać jak ptaki, pływać jak ryby, ale nie nauczyliśmy się żyć jak bracia"


wtorek, 25 marca 2008, 15:33
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Menu nie działa. Pomóżcie!
MICIA, więc robiłem już na różne sposoby: Zrobiłem film (projekt), dodałem menu (2-stronicowe, zrobiłem z własnego zdjęcia z 3 miniaturkami na stronie + przycisk "następny". Ustawiłem ręcznie na osi czasu miejsca do rozdziałów (łącza) no i w podglądzie DVD w prawym górnym okienku wszystko działa. A jak przeliczyłem całość do .mpg-a (jakość DVD) to raz potrakowało menu tak jakby stanowiło jeden z klipów filmu (było nieruchome i nieaktywne) i później zaczął normalnie lecieć film, a drugim razem w miejscu menu wyświetlał sie zielony ekran (zrobiłem odwrotnie: menu dodałem już po utworzeniu całego filmu). Komp mam w porządku. Procesor Intela 2,4 GHz, dysk tylko do montowania 80 GB, RAM 1 GB, karta graficzna NVIDIA 5200. Nie wiem co jest nie tak.Może coś źle jeszcze robię?


piątek, 4 kwietnia 2008, 09:57
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 26 czerwca 2007, 14:16
Posty: 120
Post Re: Menu nie działa. Pomóżcie!
Cześć. :D

Cytuj:
?A jak przeliczyłem całość do .mpg-a....... Może coś źle jeszcze robię??

No to mamy odp. w pliku wyjściowym MPEG nie (będzie dostępne) można zrobić menu ? MENU będzie bez problemu działać, jeżeli na wyjściu ustawisz UTWÓRZ DYSK (DVD) i problem rozwiązany. :D

Zielony ekran to przeważnie wina karty graficznej (przy wyświetlaniu jakiegoś efektu podczas edycji materiału) nie koniecznie dotyczy to czegoś takiego jak u Ciebie na wyjściu. :?:

_________________
pozdrawiam Micia.
"Krótki okres życia jest dostatecznie długi na to, aby żyć dobrze i uczciwie".
"Nauczyliśmy się fruwać jak ptaki, pływać jak ryby, ale nie nauczyliśmy się żyć jak bracia"


piątek, 4 kwietnia 2008, 12:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Menu nie działa. Pomóżcie!
MICIA, teraz nawet nie mogę zobaczyć czy działa to co mi poradziłeś, bo przelicza i staje w różnych miejscach program. Nie wiem co jest. Czemu się zatrzymuje??? Coś z dyskiem???


piątek, 4 kwietnia 2008, 19:29
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 26 czerwca 2007, 14:16
Posty: 120
Post Re: Menu nie działa. Pomóżcie!
Cześć. :D
viewtopic.php?f=36&t=24286&p=111496#p111496
Przeczytaj może pomoże? :wink:

_________________
pozdrawiam Micia.
"Krótki okres życia jest dostatecznie długi na to, aby żyć dobrze i uczciwie".
"Nauczyliśmy się fruwać jak ptaki, pływać jak ryby, ale nie nauczyliśmy się żyć jak bracia"


sobota, 5 kwietnia 2008, 07:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL