Teraz jest sobota, 19 października 2019, 20:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problem z kluczowaniem kolorem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 września 2008, 22:10
Posty: 4
Post Problem z kluczowaniem kolorem
Witam.
Mam sporo animacji .mov z czarnym tłem - specjalnie przygotowanych w celu nakładania na inne plany. Po konwersji do np .mpg w Pinnacle nie mogę uzyskać przeźroczystości po wyborze koloru czarnego - gdy przybornikiem zaznaczę inny kolor to go wybiera.
Ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać?


środa, 24 września 2008, 22:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z kluczowaniem kolorem
Konwersja tych animacji jest błędem, gdyż jako pliki mov (Quick Time) prawdopodobnie zawierają one kanał alfa (Alpha Channel), gdzie w programach montażowych tło odpowiednią funkcją wyłącza się automatycznie. Ich wielowarstwowość charakteryzuje duża pojemności plików, klip kilku sekundowy potrafi ważyć grubo ponad 1GB.
Tylko kluczowanie kanałem alfa daje możliwość stopniowego zaniku przykładowo animacji zawierającej dym, winiety itp. stąd też świetność produkcji typu Digital Juice, Showstoppersfx i innych im podobnych.
Czarne tło tych animacji tak naprawdę nie jest kolorem czarnym, lecz jest to pusta warstwa Alpha Channel.
Konwersja tych animacji na inny format połączyła ich warstwy do postaci płaskich animek w których pozostaje bardzo kiepskie pod względem efektu kluczowanie kolorem.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 25 września 2008, 11:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 września 2008, 22:10
Posty: 4
Post Re: Problem z kluczowaniem kolorem
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, coś takiego mi się także nasuwało aczkolwiek nie umiem otworzyć mov w Pinnacle ale teraz będę próbował jakoś inaczej to ugryźć a zależy mi gdyż animacje te pasują do moich projektów.
Pozdrawiam


czwartek, 25 września 2008, 21:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 września 2008, 22:10
Posty: 4
Post Re: Problem z kluczowaniem kolorem
No niestety dodałem oryginalny plik mov i nie działa kluczowanie czarnym kolorem...eh co tu zrobić?


czwartek, 25 września 2008, 21:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Problem z kluczowaniem kolorem
link dla kol. sewek1979

http://forum.dystrybucja.ksk.com.pl/vie ... =40&t=3029

p.s. rada dla kol. Montażysta Darek A.

Cytuj:
Konwersja tych animacji jest błędem, gdyż jako pliki mov (Quick Time) prawdopodobnie zawierają one kanał alfa (Alpha Channel), gdzie w programach montażowych tło odpowiednią funkcją wyłącza się automatycznie



:P jakąkolwiek animkę mov czy inny format pliku wideo na kanale alpha przerabiam sobie na avi na kanale alpha . :P

_________________
Obrazek


czwartek, 25 września 2008, 23:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 września 2008, 22:10
Posty: 4
Post Re: Problem z kluczowaniem kolorem
Dziękuję :) [b]jurekwejh. Pomogło, wszystko gra !!


piątek, 26 września 2008, 10:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Problem z kluczowaniem kolorem
małe udogodnienie

do pinnacle 11-cie

aby pinnacle 11-cie widziało animacje mov i już nie będzie potrzebne importowanie za pomocą opcji "Wybieranie plików video z innego folderu", Pliki typu: Wszystkie pliki (*.*) ) wystarczy ściągnąć i zainstalować ten pliczek

http://rapidshare.com/files/139929767/w ... v.rar.html

do pinnacle 12-cie

poczekać do 1 października >>> wejść na stronę pinnacle >>> pobrać patche 12,1 >>> zainstalować i tak samo 12-ka będzie widziała i obsługiwała animki mov , bez kombinowania .

_________________
Obrazek


piątek, 26 września 2008, 11:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z kluczowaniem kolorem
jurekwejh napisał(a):
jakąkolwiek animkę mov czy inny format pliku wideo na kanale alpha przerabiam sobie na avi na kanale alpha

nie rozumiem tego co napisałeś....
te słowo "na" jakoś mi nie pasuje, powinno być raczej "z"?
Dam ci animację zawierającą dym, w której po przerobieniu na avi nie wykluczujesz tła choćbyś nie wiem jak kombinował, bo przecież smugi obłoków dymu też muszą prześwitywać w płynnym stopniu.
Jedyna możliwość, by dało się to przrobić na avi jest konwersja takiej animacji do postaci pliku nieskompresowanego jako 32bity, lecz będzie to plik o dyżych rozmiarach (1:2,45), dlatego właśnie twórcy takich animacji ustanowili format mov, jako optymalny zachowujący Alpha Channel plik o niewielkich rozmiarach.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 27 września 2008, 13:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Problem z kluczowaniem kolorem
ja nic nie kluczuję >>> tła po prostu nie ma ( tak jak w mov ) >> jest przeźroczyste >>> wkładam taki avi do pinnacle i nic nie robię pinnacle samo wszystko zrobi idealnie .
ja tego nie wymyśliłem to rosyjska metoda :P w pinnacle sprawdza się na 100% nawet z dymem , mgłą itd.

p.s. ale widocznie masz rację to jest niewykonalne .

_________________
Obrazek


sobota, 27 września 2008, 16:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z kluczowaniem kolorem
Już się nie chcę czepiać, ale po niedzieli (co nie ma nawet sensu) zrobię animację w postaci czarnego napisu i przekonwertuję ją na avi, dam Ci do niej link, a Ty mi powiesz co jest napisane w animce, która po zamianie na avi stanie się przecież sekwencją samej czerni, a pozbawiona kanału Alpha będzie "płaska" nie pozwalająca na wgląd do tylko jednej zatraconej już warstwy samego napisu.
Najwyraźniej jurekwejh nie widziałeś jeszcze efektu kluczowania Alpha Channel, Twój programik usuwa tło na zasadzie niwelowania jednego wybranego koloru, podobnie jak robi się to w blue box, green box i im podobnych. Gdzieś miałem link do strony, która wyraźnie mówiła, jakie programy edycyjne pracują na Alpha Channel i niestety Pinnacle tam nie było, być może obecne wersje są - nie wiem.
Po cóż producenci takich animacji tworzyli by tak ogromne pliki w formacie mov, znacznie większe niż klipy AVI DV pochodzące z kamery, skoro mogli by tworzyć malutkie sekwencje avi i wygodnie sprzedawać je chociażby przez internet?
Kiedyś dostałem do rąk całą masę animacji polskich producentów w postaci plików avi, które niczym nie przypominają efetku kluczowania Alpha Channel (dosłownie płaskie wycinanki).
Nie rozpisywał bym się tyle, gdybym nie był pewien co mówię.
Podstawy kochani - to są podstawy.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 28 września 2008, 03:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Problem z kluczowaniem kolorem
programiku Quick Time Player


Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 46.06 | Przeglądane 170 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 23.44 | Przeglądane 134 razy ]
3.jpg
3.jpg [ 17.89 | Przeglądane 4860 razy ]

_________________
Obrazek
niedziela, 28 września 2008, 08:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Problem z kluczowaniem kolorem
jeśli tak sobie mov na avi przekonwerteruję to pinnacle uwielbia takie animki > po wstawieniu jej na linię czasu nic nie robię w pinnacle , pinnacle samo wszystko zrobi idealnie .

http://rapidshare.com/files/131470347/d ... e.rar.html

to do testu >> na animce donald się odgania od much ( czarne muchy ) normalnie znikną , ale jeśli przekonwerteruję sobie do avi to muchy będą no i drugie udogodnienie > po wstawieniu takiej animki do pinnacle nic nie dodaję żadnego pluginu > pinnacle samo to zrobi idealnie



Cytuj:
Podstawy kochani - to są podstawy.
nie interesują mnie podstawy tylko efekt końcowy :P


Załączniki:
4.jpg
4.jpg [ 37.94 | Przeglądane 183 razy ]

_________________
Obrazek
niedziela, 28 września 2008, 08:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Problem z kluczowaniem kolorem
Cytuj:
Nie rozpisywał bym się tyle, gdybym nie był pewien co mówię.
Podstawy kochani - to są podstawy.

bez sensu się właśnie rozpisujesz. w AVI też można zawrzeć kanał alfa. w MOV jest to jednak powszechniejsze a za oceanem maki są bardziej popularne niż u nas.

ale tak naprawdę są jeszcze inne podstawy, o których jakoś rzadziej się wspomina. kanał alfa może być w kilku odmianach, czyli straight i matted (premultiplied). i co o tym?

pozdrawiam

_________________
Obrazek


niedziela, 28 września 2008, 10:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z kluczowaniem kolorem
GrassHoppeR napisał(a):
w AVI też można zawrzeć kanał alfa

właśnie to wyżej napisałem:
Montażysta Darek A. napisał(a):
by dało się to przrobić na avi jest konwersja takiej animacji do postaci pliku nieskompresowanego jako 32bity

Na takie pliki przerabia swoje sekwencje jurekwejh, co widać na załączonych przez niego screenach, pliki bez kompresji jako milions of Color+ co jest klipem 32 bitowym.
Porównaj Jerzy teraz wielkośc pliku AVI do oryginalnego MOV, będzie prawie dwa i pół raza większy.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 28 września 2008, 13:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Problem z kluczowaniem kolorem
Cytuj:
by dało się to przrobić na avi jest konwersja takiej animacji do postaci pliku nieskompresowanego jako 32bity

niekoniecznie nieskompresowanego. o tym mówię.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


niedziela, 28 września 2008, 15:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL