Teraz jest środa, 23 października 2019, 19:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jaki LAPTOP aby sie nie denerwować przy pracy w PS12?? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 28 listopada 2003, 18:04
Posty: 15
Lokalizacja: Malbork
Post Jaki LAPTOP aby sie nie denerwować przy pracy w PS12??
Jaki proponujecie sprzęt by się nie męczyć robieniem filmów ?? W tej chwili mam Celerona 1.86GHz i 2GB ramu ale program raczej nie działa :))...
trzeba się przymierzyć do kupna czego...w grę wchodzą tylko laptopy..
Jaki procek...ile ramu i jaka grafika by to chodziło NORMALNIE...nie tak że DA SIE ROBIĆ tylko płynnie...


Ostatnio edytowano wtorek, 16 grudnia 2008, 09:53 przez thargood, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 15 grudnia 2008, 22:37
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 21:50
Posty: 123
Post Re: Jaki komputer by sie nie denerwować przy pracyw PS12??
Witam,

Zależy czy interesuje się montaz SD czy HD.

Rok temu poradziałem sobie z montazem 2,5 godz. materiału surowego do 1 godziny obrobionego materiału SD na laptopie pentium 1,6 mobile, 512+256 RAM. Natomiast kiedy robiłem do tego laptopa podejście z HD to nie był wstanie wyswietlić nawet jednej klatki.

Od roku przymierzałem się do maszyny co pociągnie montaz HD. Postawiłem na komputer stacjonarny. Wzorowałem się na profesjonalnych zestawach edycyjnych i oto ON :)

- Intel Quad 9400
- płyta: Gigabyte EP45-DS3R
- Grafika to ATI 4850 1GB
- 4GB RAM Patriot
- HDD narazie tylko 250 :(
- DVD RW Pioneer
- Monitor BenQ 24 cale fp241w
- Windows XP


poniedziałek, 15 grudnia 2008, 23:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 28 listopada 2003, 18:04
Posty: 15
Lokalizacja: Malbork
Post Re: Jaki komputer by sie nie denerwować przy pracyw PS12??
Raczej SD.... nawet kamery nie mam HD..tylko jaka sony zakupiona 8 lat temu..
Ale czy SD czy HD to mój sprzęt nie pociągnie teraz PS12 a ten program mnie interesuje....Dlatego szukam mocniejszego kompa.


poniedziałek, 15 grudnia 2008, 23:58
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 21:50
Posty: 123
Post Re: Jaki komputer by sie nie denerwować przy pracyw PS12??
Jak SD to możesz spokojnie kupowac laptopa - Do HD namawiał bym na stacjonarną mocną krowę :)

Myślę, że gdybyś w obecnym laptopie nie maiał celerona tylko narmalengo pentiuma to byś spokojnie śmigał no ale jest celeron..

Jak wspomniałem w ostatnim poście ja na pentium 1,6 mobile, 512+256 ramu, i grafice chyba ATI ale co więcej to niewiem (patrz IBM ThingPad T42) złożyłem godzinny firm w SD. Może nie było komfortowo ale dał radę. Więc myślę że obecne laptopy z Core 2 Duo + jakaś "niezintegrowana grafika" + 2GB ramu powinny śmigać. Przy wyborze procesora zobacz tabelki na http://pl.wikipedia.org/wiki/Intel_Core_2 Nie zawsze więcej gigahercy to znaczy lepszy. Zobacz terz rankingi chipa.


wtorek, 16 grudnia 2008, 00:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Jaki komputer by sie nie denerwować przy pracyw PS12??
Sprawa jest prostsza niż Ci się wydaje:

1. win XP
2. płyta ze zintegrowaną grafiką kalsy ATI32xxHD - systemy edycyjne nie wymagają grafiki (ważna jest obsługa DX)
3. kazdy procesor 2,3 lub 4 rdzeniowy - nie musi być kosmos, super chodzą AMD x2 (modele > 4000+) a są tanie
4. RAM 2 x 2G w dualu (wprawdzie system będzie widział tylko 3 G, ale przy ich cenie)
5. 3 x HDD fizyczne

cała tajemnica PS12: przyzwoity procesor, dużo RAM, odrebne dyski na system/program - materiał źródłowy - materiał wynikowy

całość z orginalnym Win to ok.1300 zł

wszystkie rady o wymaganych 4 rdzeniach i super grafikach ATI lub GF włóż między bajki - to nie jest gra HD!!!!!

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


wtorek, 16 grudnia 2008, 09:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jaki komputer by sie nie denerwować przy pracyw PS12??
Akurat Pinnacle jest tu wyjątkiem, z kartą graficzną. To jest (nieciekawej opinii jaką ma przez niestabilność), program o bardzo ciekawych korzeniach. Dziecko słynnej firmy FAST. Spadkobierca (tak jak Liquid) programów profesjonalnych do edycji LINK, jako pierwszy wykorzystywał moc chipu graficznego do wspomagania przeliczeń efektów 3D. Warto do Pinnacle Studio mieć jakieś ATI. Oczywiście nie takie jak do najnowszych gier, ale seria 9800 i X800 ze bardzo starych, seria 19xx z nowszych, czy 36xx, 38xx, 46xx z najnowszych będą bardzo mile przez program widziane. Najlepiej coś w rodzaju 4650 /4670 z racji UVD2 (najnowszy system wspomagania wyświetlania wideo).

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 16 grudnia 2008, 09:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 28 listopada 2003, 18:04
Posty: 15
Lokalizacja: Malbork
Post Re: Jaki komputer by sie nie denerwować przy pracyw PS12??
pgrzyb2....nie sadze by to pomoglo...jesli teraz przy celeronie 1.86 PS12 praktycznie nie chodzi....wiec nie wierze ze zmiana na byle jaki 2 rdzeniak i dodatkowe 2GB ramu drastycznie cos zmienia.
Ok masz racje jesli chodzi o dyski twarde..musze kupic zewnetrzny..taki na usb powinien wystarczyc...W tej chwili mam tylko dysk wewnetrzny ale nic nie obrabialem ...po prostu sam program nawet na przykladowym klipie wysiada i komp sie resetuje po 15min zabawy.
Prosze o jakas konkretna pomoc...nie chce wydac 3tys i miec program o polowe mniej zamulony....


wtorek, 16 grudnia 2008, 09:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jaki komputer by sie nie denerwować przy pracyw PS12??
thargood napisał(a):
pgrzyb2....nie sadze by to pomoglo...jesli teraz przy celeronie 1.86 PS12 praktycznie nie chodzi....wiec nie wierze ze zmiana na byle jaki 2 rdzeniak i dodatkowe 2GB ramu drastycznie cos zmienia.

No a właśnie pgrzyb2 ma całkowitą rację. Studio ma bardzo duże wymagania sprzętowe i pomijając czy stabilnie, (ale są ludzie którym Studio 12 chodzi stabilnie), to na pewno będzie chodziło szybciej.

thargood napisał(a):
Ok masz racje jesli chodzi o dyski twarde..musze kupic zewnetrzny..taki na usb powinien wystarczyc...W tej chwili mam tylko dysk wewnetrzny ale nic nie obrabialem ...po prostu sam program nawet na przykladowym klipie wysiada i komp sie resetuje po 15min zabawy.
Prosze o jakas konkretna pomoc...nie chce wydac 3tys i miec program o polowe mniej zamulony....

W sprawie dysków poczytaj stary, ale aktualny ciągle LINK. Myślę że na prawdę warto.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 16 grudnia 2008, 10:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Jaki LAPTOP aby sie nie denerwować przy pracy w PS12??
thargood napisał ;
Cytuj:
po prostu sam program nawet na przykladowym klipie wysiada i komp sie resetuje po 15min zabawy.

wyłącz komputer > wyjmij baterię z płyt głównej ( czyli zrestartuj płytę główną/biosa ) po około 1 minucie włóż baterię > odpal komputer > napisy ble ble ble > ok. i problem temperatury powinien minąć , czyli zacinania/przegrzania się karty graficznej = restart komputera

p.s. warto było by napisać > co powinniśmy doinstalować dodatkowo do pinnacle 12-cie , a czego nie instalować
jedno jest pewne komputer do pinnacle nie może być komputerem do wszystkiego ( czyli domowego użytku i serfowania po necie )

p.s.2 przyzna rację kol. Kotinowi > tylko i wyłącznie karta graficzna ma wpływ na pracę pinnacle . tylko jest też problem czarnych owieczek > odradzam serię ATI z numerkiem 2xxx a przy kartach 3xxx > problem sterowników dołączonych do karty .

_________________
Obrazek


wtorek, 16 grudnia 2008, 11:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 28 listopada 2003, 18:04
Posty: 15
Lokalizacja: Malbork
Post Re: Jaki LAPTOP aby sie nie denerwować przy pracy w PS12??
Cytuj:
wyłącz komputer > wyjmij baterię z płyt głównej ( czyli zrestartuj płytę główną/biosa ) po około 1 minucie włóż baterię > odpal komputer > napisy ble ble ble > ok. i problem temperatury powinien minąć , czyli zacinania/przegrzania się karty graficznej = restart komputera


No okiej..tam przypuszczalem ze sie przegrzewa i dlatego sie resetuje. Totalnym ciemnota nie jestem jesli chodzi i sprzet wiec wytlumacz mi co daje reset biosu do ustawien deflautowych ???


wtorek, 16 grudnia 2008, 14:42
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jaki LAPTOP aby sie nie denerwować przy pracy w PS12??
thargood napisał(a):
... co daje reset biosu do ustawien deflautowych ???

Po resecie biosu taktowania i napięcia ustawiają się na default, czyli domyślne. Zobacz jeszcze czy nie trzeba wnętrza komputera przedmuchać z kurzu, ewentualnie czy jest dobra, cienko położona pasta miedzy procesorem a chłodzeniem.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 16 grudnia 2008, 15:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 28 listopada 2003, 18:04
Posty: 15
Lokalizacja: Malbork
Post Re: Jaki LAPTOP aby sie nie denerwować przy pracy w PS12??
Spoko..komputer przedmuchiwany byl. Ale wez mi powiedz co mi da reset biosa jak ja nie podkrecalem niczego ??
Co do temperatury procesora to dawno nie sprawdzalem ...ale ostatnio bylo w normie...nie pamietam ile to bylo ale celerony jak wiadomo sa gorace.
Pasta mowisz....w sumie..dla mnie to nie problem bo w serwisie elektronicznym robie wiec se to w 3minuty zrobie..tyle ze to nie bedzie to...hmmm...No niech Ci bedzie....rozbiore to dzisiaj po robocie i dam znac jak poszlo.


wtorek, 16 grudnia 2008, 15:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Jaki LAPTOP aby sie nie denerwować przy pracy w PS12??
Cytuj:
Ale wez mi powiedz co mi da reset biosa jak ja nie podkrecalem niczego ??

zadam inne pytanie na które sobie sam odpowiedź :P czy masz orginał pinnacle 12 ?????? :P >>> podkręcone pinnacle nie na twój komputer .

można mieć orginalne pinnacle i ten sam objaw będzie kiedy ????? i tu powinna być długa lista jak ;
1 zainstalowanie niektórych przejść ze strony Delicce ( obowiązkowe skanowanie antywirusem )
2 na XP zainstalowaliśmy DirectX - 10
itd. itd.itd.

_________________
Obrazek


wtorek, 16 grudnia 2008, 15:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 28 listopada 2003, 18:04
Posty: 15
Lokalizacja: Malbork
Post Re: Jaki LAPTOP aby sie nie denerwować przy pracy w PS12??
Cytuj:
zadam inne pytanie na które sobie sam odpowiedź :P czy masz orginał pinnacle 12 ?????? :P >>> podkręcone pinnacle nie na twój komputer .


Pewnie czegos nie wiem dlatego nie rozumiem...Co za roznica oryginal czy ukradziona kopia?? Chcesz powiedziec ze gdybym mial perfidnie nielegalna, zlodziejska kopie to chodzioloby jeszcze gorzej czy co?


wtorek, 16 grudnia 2008, 16:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Jaki LAPTOP aby sie nie denerwować przy pracy w PS12??
Miałeś sobie sam odpowiedzieć :P

_________________
Obrazek


wtorek, 16 grudnia 2008, 17:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL