Teraz jest środa, 23 października 2019, 22:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 INTEL Quady 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 14 lutego 2008, 20:48
Posty: 20
Post INTEL Quady
Dzień dobry, czy ktoś z Szanownych Montażystów ma procesor czterordzeniowy Intela przy Studio Ultimate 12? Czy przy renderowaniu obsługiwane są cztery rdzenie? Czy przy ustawieniach ,,renderowanie efektów w tle'' używane są dodatkowe rdzenie, gdy Studio pracuje na dwóch pozostałych?


sobota, 1 listopada 2008, 14:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 3 grudnia 2006, 00:10
Posty: 9
Post Re: INTEL Quady
mam quada.. i 12 ultimate ... ogólnie zuyżane jest ok 50 % procesora więc raczej 2 wątki tylko ... stawiam na nowo system .. więc dokładnie sprawdzę za kilka godzin


niedziela, 2 listopada 2008, 20:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 14 lutego 2008, 20:48
Posty: 20
Post Re: INTEL Quady
Dzięki, czekam. A którą masz wersję 65 czy 45 nm?


poniedziałek, 3 listopada 2008, 10:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 14 lutego 2008, 20:48
Posty: 20
Post Re: INTEL Quady
I znów muszę odpowiedzieć sam :lol: . Zakupiłem Q6600 2.4 Ghz. Podczas renderowania wykorzystuje 36% mocy procesora.Wszystkie rdzenie są wykorzystane. Wyłączyłem renderowanie w tle. Za to w Vegas 7 plik AVI DV 60 min renderuje w 20 minut. Oby programiści Pinnacla pomyśleli o dopasowaniu Studia 12 Ult, aby wykorzystać pełną moc quada. Brava dla Soniaków!


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 16:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: INTEL Quady
Christweapon napisał(a):
I znów muszę odpowiedzieć sam :lol: . Zakupiłem Q6600 2.4 Ghz. Podczas renderowania wykorzystuje 36% mocy procesora.Wszystkie rdzenie są wykorzystane. Wyłączyłem renderowanie w tle. Za to w Vegas 7 plik AVI DV 60 min renderuje w 20 minut. Oby programiści Pinnacla pomyśleli o dopasowaniu Studia 12 Ult, aby wykorzystać pełną moc quada. Brava dla Soniaków!

Co masz na myśli pod pojęciem ?renderowanie? ? Bo dla mnie to zmiany, jakich program edycyjny musi dokonać w stosunku do dziewiczego AVI-ka typu DV w czasie montażu. Wychodzę z założenia, że o takim mówimy.

I jeżeli w pierwotnym materiale dokonam zmiany w postaci dodania słowa ?abcxyz? trwającego przez jedna sekundę, to czas renderowania będzie śmiesznie krótki. I cała reszta pliku, poza tą jedną sekundą będzie po prostu ?przewalona?/skopiowana z pliku do pliku.
Jeżeli 99% materiału będzie modyfikowana, to procesor powinien iść ?pełną parą? ? 100% możliwości.

Choć czasami programy rządzą się swoimi prawami.
______________________________________________

A teraz małe założenie: 1 sekunda to około 3,5 MB pliku.
Biorąc pod uwagę wydajność obecnych HDD ? odczyt/zapis spokojnie 50 MB/s (15 sekund filmu), to jeżeli 1 godzina renderowania trwa 20 minut przy 36% mocy procesora, to albo masz wyjątkowo wolne dyski twarde, albo coś jest nie tak, że procesor tak leniuchuje.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


wtorek, 23 grudnia 2008, 02:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 14 lutego 2008, 20:48
Posty: 20
Post Re: INTEL Quady
Przy renderowaniu - zamianie DV AVI na MPEG2(Main Concept) w Vegas 7 bierze prawie cały procesor. Czy u Ciebie Pinnacle ,,bierze'' 100% mocy procesora, w standartowej rodzielczości 720 X ...?


środa, 24 grudnia 2008, 02:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: INTEL Quady
ale to plugin czy silnik mainconcept jest tak napisany, czy jak masz pozakladane efekty na material to z poziomu timeline przy przeliczaniu masz tez 4 rdzenie pracujace pelna moca ?


środa, 24 grudnia 2008, 09:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 10 listopada 2005, 16:06
Posty: 26
Post Re: INTEL Quady
Bez bawienia się w niepotrzebną polemikę. Christweapon ma rację - PinacleS12 ultim nie potrafi wykorzystać mocy procesorów czterordzeniowych. Wielki minus dla twórców tego programu.


środa, 21 stycznia 2009, 19:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL