Teraz jest środa, 17 lipca 2019, 06:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Linie poziome w utworzonym filmie 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 21 stycznia 2009, 01:28
Posty: 7
Post Linie poziome w utworzonym filmie
Witam,
film przechwytywany z kamery DV za pośrednictwem łącza 1394 (FireWire) w formacie MPEG 1/2 wysoka jakość DVD wsp.proporcji 6:9, przy formacie DV po około 10 min przechwytywania gubi klatki, chyba za wolny dysk (dysk systemowy).
Po przechwyceniu i edycji projektu czas na utworzenie filmu.
Tworzenie pliku: format MPEG-2 Zgodne z DVD.
Po utworzeniu takiego filmu i odtwarzaniu go na komputerze są widoczne poziome linie, idealnie jest gdy kamera stoi nieruchomo i obiekt nakręcany jest nieruchomy, w momencie kiedy kamera lub postać zaczyna się przemieszczać wtedy widać bardzo dużą ilość poziomych linii.
Odtwarzając ten sam film na stacjonarnym DVD i oglądając go w TV jest dobrze. Co robię źle. Temat robienia filmów dopiero poznaję.
Sprzęt i program jakiego używam:
Pinnacle studio 11 Ultimate (oryginalne oprogramowanie)
Komputer- Laptop HP Pavilion dv 6000
Procesor inel Core 2CPU 1,6GHz
System- Vista
RAM 1 GB
Grafika NVidia GeForce Go 7400 (kożysta z pamięci komputera)
HDD partycja "C" system i miejsce docelowe do przechwytywania, partycja "D" jest do odzyskiwania systemu. Tak to jest zrobione, straszna lipa, ale co zrobić.
Poprosze o fachowe rady.


środa, 28 stycznia 2009, 14:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 532
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Linie poziome w utworzonym filmie
Na początek wpisz w wyszukiwarkę na forum "deinterlace" lub "przeplot" to będziesz wiedział co to za linie (1000 razy o tym było). Druga sprawa to nie nagrywaj filmów na dysk systemowy.
Pozdrawiam

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


środa, 28 stycznia 2009, 15:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 21 stycznia 2009, 01:28
Posty: 7
Post Re: Linie poziome w utworzonym filmie
Dzięki, przynajmniej wiem jak sie nazywa fachowo mój problem i czego mam szukać :)
Pozdrawiam


środa, 28 stycznia 2009, 15:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4748
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Linie poziome w utworzonym filmie
JanuszQ napisał(a):
Dzięki, przynajmniej wiem jak sie nazywa fachowo mój problem i czego mam szukać :)
Pozdrawiam

LINK - bonus za pozytywne nastawienie do życia. :wink:

_________________
最诚挚的问候


środa, 28 stycznia 2009, 16:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3276
Post Re: Linie poziome w utworzonym filmie
postanowiłem jednoosobowo, że wszystkie kolejne tematy o przeplocie będę usuwał. ten post wyląduje w koszu dziś wieczorem. wszyscy się zgadzają?

pozdrawiam

_________________
Obrazek


środa, 28 stycznia 2009, 16:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Linie poziome w utworzonym filmie
Wywalisz praktycznie całe forum :mrgreen:

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 28 stycznia 2009, 18:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Linie poziome w utworzonym filmie
To zmieńmy nazwę forum...może
Swiat Przeplotu.pl :?: :D :wink:

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


środa, 28 stycznia 2009, 18:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Linie poziome w utworzonym filmie
JanuszQ napisał(a):
ilm przechwytywany z kamery DV za pośrednictwem łącza 1394 (FireWire) w formacie MPEG 1/2 wysoka jakość DVD wsp.proporcji 6:9


dlaczego film nagrany w DV przechwytujesz do mpeg 8O . Film nagrany w DV powinieneś przechwycić do DV.

Ps.chyba ze ja nie zrozumiałem co napisałeś...

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


środa, 28 stycznia 2009, 19:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 532
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Linie poziome w utworzonym filmie
TOKKSA napisał(a):
dlaczego film nagrany w DV przechwytujesz do mpeg 8O . Film nagrany w DV powinieneś przechwycić do DV.

Ps.chyba ze ja nie zrozumiałem co napisałeś...


No właśnie bo mu w DV dysk stęka (czyt. gubi klatki) :)

Do autora postu: załatw sobie zupełnie niezależny dysk do nagrywania wideo.

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


środa, 28 stycznia 2009, 21:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Linie poziome w utworzonym filmie
... i z tą wysoką jakością DVD też bym polemizował....

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 28 stycznia 2009, 22:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Linie poziome w utworzonym filmie
SylwekK napisał(a):
.....No właśnie bo mu w DV dysk stęka (czyt. gubi klatki) :)

Do autora postu: załatw sobie zupełnie niezależny dysk do nagrywania wideo.
Śmiem wątpić, aby to usunęło przyczynę gubienia klatek. Zakładając, że pytający ma troszkę oleju w głowie wychodzę z założenia, że używa dysku
nie mniejszego, niż (a tak strzelę na oślep - hehe) 10 GB :D
Robiłem takie doświadczenia swego czasu, klatek nie brakowało.

Panowie, nawet taki stary dziadziuś "10 GB" ma wystarczającą szybkość zapisu, no chyba, że:
- ustawiony jest w tryb PIO,
- jakiś "dobry" program antywirusowy skutecznie zajmuje się swoją robotą
- być może jeszcze "jakieś cóś" skutecznie ogranicza wydajność dysku.

W prawdzie zapis materiału z kamery na dyski systemowy nie jest zbyt rozsądnym rozwiązaniem, lecz nie jest to przyczyną gubienia klatek, chyba, że >>> czytaj wyżej .....

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


środa, 28 stycznia 2009, 22:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 532
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Linie poziome w utworzonym filmie
A jednak Romciu to możliwe 8) . Przy zapisei na dysk systemowy jego głowica wariuje zmieniając co chwila pozycje. Musi obsłużyć pamięć wirtualną, rejestr, jakieś tam "kesze", itp. a do tego jeszcze musi zapisać - nieukrywajmy - dość duży strumień danych. O ile dysk jest zdfragmentowany to pół biedy, ale jak nie jest to wtedy stawiam na gubienie klatek :D
Pozdrawiam

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


czwartek, 29 stycznia 2009, 15:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 21 stycznia 2009, 01:28
Posty: 7
Post Re: Linie poziome w utworzonym filmie
Kolega SylwekK ma raję, na pewno to jest ta przyczyna gubienia klatek.
Ale co ja zrobię, takiego laptopa kupiłem, w ten sposób jest fabrycznie skonfigurowany i niby zabezpieczony, to jest takie działanie przeciwko piractwu. Zamiast do Laptopa dać płyty z oprogramowaniem i systemem, to zrobili partycję (D) do odzyskiwania systemu. I w razie czego można sobie z niej postawić system od nowa. Można też z niej utworzyć jedną płytkę do odzyskiwania systemu.
I dlatego to tak wygląda, dysk "C" system, instalki i dokumenty a dysk "D" to part. odzyskiwania systemu. Można by się pokusić i za pomocą jakiegoś programu dorobić jeszcze jakąś dodatkową partycje. Do tej pory nie potrzebowałem jej, ale teraz muszę się zastanowić.
Ale gubienie klatek to nie problem, bez problemy przechwytuje materiał w formacie DVD (czytałem nie ma to większego znaczenia czy to jest DV, czy DVD) przeplot występuje w tych dwóch formatach. A moim problemem jest właśnie ten przeplot. Niby temat jest oczywisty i wałkowany "tysiące" razy na forach internetowych, ale tak na prawdę nigdzie nie doczytałem się jak sobie z tym poradzić, i to stanowi problem


czwartek, 29 stycznia 2009, 17:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1299
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Linie poziome w utworzonym filmie
Cytuj:
Ale co ja zrobię, takiego laptopa kupiłem...

Hehe, to brzmi równie dobrze jak "ja tylko wykonywałem rozkazy!"
Czyli pomacać bebechów kupowanego laptopa to nie można?
Polecane tematy: optymalizacja systemu, dezaktywacja antywira/firewalla.

Cytuj:
Ale gubienie klatek to nie problem, bez problemy przechwytuje materiał w formacie DVD ...

Jeśli chcesz sparszywić materiał już na progu to jesteś na najlepszej drodze.

A co do tego jak radzić sobie z przeplotem to zacytuję Kotina z wczoraj:
Cytuj:
LINK, LINK, LINK, duży chłopiec, a czytać nie lubi.
Przeplot w kamerze SD jest od momentu zapisania go na nośnik, jest obecny też w czasie przechwytu, jest w komputerze w czasie edycji, renderigu do mpeg2, authoringu...
Jest na płytce DVD
Likwiduje się go jedynie robiąc film na yutube, albo robiąc małoobrazkowego divxa do komputera.
Przeplot to nie choroba.
Przeplot ma być.
Bez przeplotu jest źle.
Przeplot brzydko i paskowato wygląda na ekranie monitora komputera, ale wtedy się włącza filtr deiterlace w odtwarzaczu VLC, Power DVD, czy jakimkolwiek innym. Można też - co prościej niekiedy nawet, włączyć deinterlace w sterowniku karty graficznej.
Julass nie jestem już młodym człowiekiem. Miewam sklerozę, ale się zawezmę. Jak jeszcze raz w ciągu następnych lat zapytasz o przeplot to będę pamiętał że nie chciało Ci się przeczytać trzech linków.

Dźwięk i kodeki. Nie wiem. Przyczyn braku dźwięku może być wiele, ale ffdshow potrafi namieszać. Jest Ci na prawdę potrzebny do czegoś?
Każdy używany przez Ciebie program do edycji i prawie każdy player ma swoje kodeki i jeszcze ffdshow musisz mieć?
Kodeki nadpisują sobie nawzajem w systemie swoje biblioteki .dll więc czasem dopiero rozwiązanie ostateczne - postawienie systemu od nowa dopiero pomaga. Kodeki z programów i mający własne kodeki VLC LINK zazwyczaj wystarczają w komputerze do 99% zadań.


czwartek, 29 stycznia 2009, 18:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Linie poziome w utworzonym filmie
grabos napisał(a):
Cytuj:
Ale gubienie klatek to nie problem, bez problemy przechwytuje materiał w formacie DVD ...

Jeśli chcesz sparszywić materiał już na progu to jesteś na najlepszej drodze.
?Niestety, ale taka jest prawda
?????????????????????????????????????????????????

Nieco zjadę z głównego tematu - proszę o wybaczenie.
SylwekK napisał(a):
.....Przy zapisei na dysk systemowy jego głowica wariuje zmieniając co chwila pozycje. Musi obsłużyć pamięć wirtualną, rejestr, jakieś tam "kesze", itp. a do tego jeszcze musi zapisać - nieukrywajmy - dość duży strumień danych......
Biorąc pod uwagę, że to laptop, co zapewne = jeden dysk fizyczny, to ciągle uważam, że to nie ma znaczenia, czy zgrywam na dysk systemowy, czy też na inny dysk logiczny. Bo i tak zapisywać/odczytywać będą te same głowice. Mało tego, jeżeli zgrywam na dysk systemowy, to jeżeli w międzyczasie głowice muszą gdzieś w międzyczasie "skoczyć w sprawach systemowych", to niech skaczą sobie w jak najmniejszym zakresie, czyli w obrębie jednego dysku logicznego.

Dopiero teraz (mea culpa) wczytałem się dokładnie w konfigurację komputera:
?System- Vista
?RAM 1 GB

?Grafika NVidia GeForce Go 7400 (korzysta z pamięci komputera)
?? Tu jest pies pogrzebany: VISTA + 1 GB RAM (i to do podziału z kartą graficzną !!!)
To jest komputer do netu, a nie do zabawy w montaż video.
Najprawdopodobniej kolega nic nie dołoży do bebechów (RAM), wobec tego niech dokupi zewnętrzny dysk twardy USB, ale uprzedzam, nigdy nie zgrywałem na taki dysk - nie gwarantuję efektów.

SylwekK - zwracam honor, jakoś czytałem i niezatrybiłem tych słów: "........zupełnie niezależny dysk......"

.....??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

............................ .......................................A....t e r a z....z....i n n e j....b e c z k i :
.....??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

JanuszQ napisał(a):
.....Ale co ja zrobię, takiego laptopa kupiłem, w ten sposób jest fabrycznie skonfigurowany i niby zabezpieczony, to jest takie działanie przeciwko piractwu.......
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. To, że jeden dysk fizyczny jest podzielony w określony sposób tylko na dwa logiczne (C,D) jest zabezpieczeniem antypirackim?
Różne teorie słyszałem na różne tematy, ale taką słyszę po raz pierwszy

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


czwartek, 29 stycznia 2009, 19:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL