Teraz jest środa, 23 października 2019, 15:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 obrabianie HDV w Pinnacle 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post obrabianie HDV w Pinnacle
Witam
Bardzo proszę o porady.
Mam kamerę Sony HDR-HC9. Zgrywam materiał w HDV i teraz co dalej ?
Czytałem że można zapisać na DVD materiał o dużej rozdzielczości tylko na DVD mieści się ok 20 min, chciałem to przetestować. Ale co muszę zmienić w ustawieniach ?? Czy taki materiał nagram zwykłą nagrywarka DVD w komputerze ? czy zwykły odtwarzacz DVD to odtworzy ?
Może macie swoje uwagi ?
Jak wy obrabiacie taki materiał ? jak zapisujecie ?


wtorek, 3 lutego 2009, 11:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: obrabianie HDV w Pinnacle
kosor napisał(a):
Mam kamerę Sony HDR-HC9. Zgrywam materiał w HDV i teraz co dalej ?
Czytałem że można zapisać na DVD materiał o dużej rozdzielczości tylko na DVD mieści się ok 20 min, chciałem to przetestować. Ale co muszę zmienić w ustawieniach ?? Czy taki materiał nagram zwykłą nagrywarka DVD w komputerze ? czy zwykły odtwarzacz DVD to odtworzy ?

To wyżej i poprzednie LINK Twoje pytanie są z serii "nie lubię czytać instrukcji" i zapewniam Cię że nie trafiłeś na forum "poczytaj mi mamo".
Nie - nie zmieniaj programu, dopóki się nie nauczysz tego co masz.
Tak - można zmieścić 20 min mpeg2 HD na płytce DVD za pomocą nagrywarki w komputerze.
Tak - można po montażu HDV wyeksportować projekt na kasetkę do kamery, żeby mieć film zachowany w wysokiej jakości, a potem ten sam projekt dodatkowo wypalić jako zwykłe DVD, żeby móc ofiarować komuś film w powszechnie stosowanym formacie. Będzie on jednak jakości SD a nie HD.

Czytaj instrukcję programu, ćwicz na kilkunastu sekundowym kawałku filmu, szybko chwycisz o co chodzi.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 3 lutego 2009, 12:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post Re: obrabianie HDV w Pinnacle
Dziękuję za odpowiedź.
Właśnie czytając instrukcję Pinnacle zwątpiłem.
Jest tam, że system może zapisać HD DVD jeśli komputer jest wyposażony w taka nagrywarkę. Na forach pisali , że nagrywali na zwykłych nagrywarkach.
Ale jeśli na zwykłych to w HD czy w SD ?


wtorek, 3 lutego 2009, 14:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL