Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 22:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Kodowanie dwuprzebiegowe 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post Kodowanie dwuprzebiegowe
Witam
Chcę zrobić płytę DVD, ale wyczytałem że lepiej to zrobić w procesie dwuprzebiegowym. Ale gdzie to się ustawia bo za nic nie mogę tego odnaleźć


czwartek, 12 lutego 2009, 14:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Kodowanie dwuprzebiegowe
Może ktoś tak nazwał czynność dwuetapową?:

etap1: stworzenie obrazu płyty

etap2: nagranie płyty z obrazu

o dwuprzebiegu nie słyszałem :D :D :D

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


czwartek, 12 lutego 2009, 16:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post Re: Kodowanie dwuprzebiegowe
chodziło o ustalenie nie stałego strumienia ale zmiennego przy kodowaniu do MPEG


czwartek, 12 lutego 2009, 16:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 426
Post Re: Kodowanie dwuprzebiegowe
Dwuprzebiegowe kodowanie polega na tym, że w pierwszym przebiegu jest, niejako, analizowany materiał, a właściwe kodowanie następuje w drugim przebiegu. Teoretycznie, a i praktycznie, otrzymujemy materiał o wyższej jakości.

_________________
hi-rek


czwartek, 12 lutego 2009, 17:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Kodowanie dwuprzebiegowe
Przestawiamy renderowanie na > najlepsze dla wyprowadzenia na płytę i już po problemie . Po co renderować do avi-automatyczne ustawienie , a potem do mpeg2 i na koniec DVD .

_________________
Obrazek


czwartek, 12 lutego 2009, 18:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Kodowanie dwuprzebiegowe
kosor napisał(a):
ale wyczytałem że lepiej to zrobić w procesie dwuprzebiegowym.

W teorii to VBR daje mniejszą objetość pliku przy maksymalnie dużej jakości, lub lepszą jakość przy tej samej wielkości pliku co CBR, ale w praktyce jeżeli nie trzeba walczyć o każdą minute filmu na płytce, to lepiej sie stosować do tego co napisał jurekwejh. Niektóre odtwarzacze maja kłopot z VBR i ewentualną późniejsza edycja jest utrudniona / daje stratę jakości obrazu.
PS VBR często jest kodowane "dwa razy", czyli pierwszy przebieg jest po to żeby kodek ocenił trudność kolejnych scen, a drugi przebieg to kodowanie właściwe, z wykorzystaniem informacji o filmie zebranych w pierwszym przebiegu.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 12 lutego 2009, 19:31
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 14 listopada 2006, 13:59
Posty: 108
Lokalizacja: warszawa
Post Re: Kodowanie dwuprzebiegowe
ok, a idzie to przestawić ręcznie czy tylko jak napisał jurekwejh przestawiam renderowanie na najlepsze


piątek, 13 lutego 2009, 10:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL