Teraz jest sobota, 19 października 2019, 22:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Pinacle Studio 12-instalacja 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 lutego 2009, 19:02
Posty: 5
Post Pinacle Studio 12-instalacja
Witam;
Piszę swój pierwszy post na Waszym Forum,więc proszę o wyrozumiałość,jeśli popełnię jakieś błędy.Mam wątpliwości,czy instalować nowo-zakupiony program (P.S.12)-nie mając pewności,czy w moim komputerze nie pozostały "śmieci" po dawnych "ściąganych" z sieci programach.Ponoć różne wersję tych samych programów-mogą ze sobą żle współpracować,a nawet się "Gryżć"-?
W związku z tym-pytam Szanownych Expertów w tej branży,czy nie lepiej "Odnowić" swój system /format dysku/-,lub dokupić całkowicie odrębny dysk,który służył by tylko i wyłącznie do obróbki filmów amatorskich-??? Owszem,czytałem wypowiedż jednego forumowicza,który to,sugerował właśnie takie zalecenia,lecz chyba nie do tego typu programu.Chyba sugestia tegoż Pana dotyczyła Ulead Studio,ale postępuję wg. dobrej zasady i przysłowia:-"Kto pyta-nie błądzi".
Wszystkich znających temat proszę o sugestię w sprawie j.w. opisałem.
Za wszystkie uwagi i porady serdeczne dzięki,wszystkich pozdrawiam i czekam na odzew.Miłego dnia---Darek N.


piątek, 20 lutego 2009, 11:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Pinacle Studio 12-instalacja
W wypadku Pinnacle Studio instalowanie tego programu na świeżo postawionym systemie jest bardzo polecane. Przy stawianiu systemu od nowa polecane jest dokonanie pełnego formatu partycji systemowej. Drugi dysk jest wskazany jak najbardziej w edycji wideo. Pinnacle mniej się wiesza gdy przechwyt kierujemy na niesystemowy dysk, a rendering przebiega szybciej gdy pliki źródłowe czytane są z jednego dysku, a pliki docelowe renderowania tworzone, zapisywane są na drugim dysku. Godnym polecenia jest dokonanie próby po instalacji - czy program działa prawidłowo i zrobienie w tym momencie kopii systemu. Studio jest bardzo czułe na obecność innych programów, a w szczególności innych kodeków i programów zawierających kodeki. Co jakiś czas po instalacji nowych rzeczy w komputerze, o ile wszystko działa prawidłowo, to znów zrób kopię systemu. Komputer powinien spełniać wymagania zapisane jako optymalne dla tego programu i zwróć uwagę czy się coś nie będzie przegrzewało.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 20 lutego 2009, 11:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 lutego 2009, 19:02
Posty: 5
Post Re: Pinacle Studio 12-instalacja
Witam;
Dzięki za wskazówki,lecz nie bardzo rozumiem sugestię,(cyt.)-"zrobienie w tym momencie kopii systemu"-?
jakiego systemu-?-Pinacl'a-?,czy Windows-?
Suma-sumarum,muszę przed montażem P.S. 12-zrobić format całego dysku i teraz nasuwa się drugie zagadnienie,/pytanko/:
-czy po formacie robić na tym dysku partycje-???
-czy jeden dysk przeznaczyć na Windows XP plus Pinacle,a drugi na "Obróbkę"-???
Dodam gwoli jasności,że mam dwa niezależne dyski w kompie.
Czekam na porady,pozdrawiam,,,Darek N.


piątek, 20 lutego 2009, 12:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Pinacle Studio 12-instalacja
Kupujesz szuflady na dyski > montujesz w komputerze ( szuflady mają zamki/odcięcie zasilania ) instalujesz windows na te dwa dyski ( ten sam windows > tak jest dozwolone i nie ma problemów ) .
Dysk 1 > do wszystkiego ( gry , internet , cuda niewida itd. )
Dysk 2 > windows + pinnacle i nic więcej ( bez podziału na partycje ) czyli tylko C . I nie masz problemów o których możesz tylko sobie na forum poczytać . Czyli chcesz się zabawić w pinnacle to zakluczasz dysk 1 a odkluczasz dysk 2 , brak Tobie miejsca na dysku dla materiału ??? odluczasz dysk 1 i już sobie dzielisz pracę na dyski .
To jest najtańszy i sprawdzony sposób na bezproblemową pracę pinnacle . Pinnacle nie lubi wielu rzeczy pracujących lub zainstalowanych na tym samym dysku . Chcesz uleada lub inny programik ???? to zainstaluj go na dysk 1 .

_________________
Obrazek


piątek, 20 lutego 2009, 13:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 lutego 2009, 19:02
Posty: 5
Post Re: Pinacle Studio 12-instalacja
Witam ponownie-@
Takie porady,to lubię-!Krótko,szybko i poprawnie.
Wiadomo,co,gdzie i dlaczego.Ale mam jeszcze jedną małą niewiadomą-?
"Ktoś" mi kiedyś powiedział,że do takich "poza komputerowych operacji" (takiego użyłem sformułowania,ponieważ nie jestem zawodowcem foto.-tylko takie prace wykonuję od czasu-do czasu,tylko amatorsko)-dobrze mieć oddzielny dysk,tzw. >zewnętrzny<,,,,i teraz dylemat,czy taki "zewnętrzniak" nadaje się do takich prac-?
pytam,ponieważ- ponoć przekazywanie plików poprzez połączenie USB jest bardzo wolniutkie /słabsze/-od połączenia tradycyjnego /chyba to zwie się PCI/-? a,że ja nie jestem spec od spraw komputerowych,znowu zadaję pytanko:-czy dyski zewnętrzne łączy się tylko poprzez "USB"-???
I,jak to mawiają :>na dwoje Babka wróżyła<,może i taki zwnętrzny dysk jest dobry,tylko kłopot z połączeniami,ale nie będę zgadywał,poczekam na porady Expertów w tej dziedzinie.Oni wiedzą b.dobrze,jak nalepiej podejśc do określonego zagadnienia.Miłego dnia---Darek N.


piątek, 20 lutego 2009, 14:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Pinacle Studio 12-instalacja
Jeśli materiał SD to idealne rozwiązani > 3,5" HDD Enclosure > czyli to o co się pytasz . A jeśli materiał HD to tylko dysk systemowy z pinnacle na taki materiał ( ominiesz lekke rwania materiału ) > pliki renderowania dasz na inny dysk nawet ten na usb .

_________________
Obrazek


piątek, 20 lutego 2009, 14:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 lutego 2009, 19:02
Posty: 5
Post Re: Pinacle Studio 12-instalacja
Witam;
Odpisuje na poprzedni post i pytam:
-co oznacza SD,a co HD-???
Proszę się nie dziwić za takie pytanie;-jestem pierwszy raz na tym Forum,a co do filmów,całkowity laik.Jeśli dobrze zrozumiałem poprzedniego forumowicza i doradcę,w moim przypadku powinienem sformatować wew.dysk w kompie,na "czysty" dysk wgrać P.S.12 a na odrębnym dysku "Obrabiać" swoje amatorskie filmiki,,,???
Czy tak to powinno wyglądać-?
Pozdrawiając forumowiczów,oczekuję na dalsze porady i wskazówki w tym temacie,za co pięknie dziekuję.
Miłego dnia---Darek N.


piątek, 20 lutego 2009, 15:50
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Pinacle Studio 12-instalacja
A jaką masz kamerkę ?????

_________________
Obrazek


piątek, 20 lutego 2009, 16:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 lutego 2009, 19:02
Posty: 5
Post Re: Pinacle Studio 12-instalacja
Witam;
W moim przypadku,camera nie odgrywa żadnej roli,ponieważ moim zadaniem (zamiarem) jest-jak i wielu innych "amatorów filmowych"-pobawienie się w reżysera.Filmiki,które chcę zmontować,nakręcone były camerą Canon ES 190 NTSC.Jak już wspominałem,są to absolutnie amatorskie ujęcia,że tak powiem-rodzinne,kręcone podczas pobytu w USA.Teraz,aby z tego galimatiasu sporządzić jakiś konkretny filmik-muszę zabawić się właśnie w reżysera.Dla laika w temacie,takiego jak ja,sama obróbka jest "Szokiem" i jeszcze format filmów (NTSC)-tu mało znany,powoduje następne trudności.Dlatego liczę i polegam na pomocy i poradach,takich ludzi,jak Wy z tutejszego Forum,którzy temat ten,mają z jednym małym paluszku.
Tyle odemnie i powtórzę jeszcze docelowe moje zamiary -jak dotychczas:
-z kilkunastu małych kasetek 8mm,zapisanych analogowo w systemie NTSC,chcę zmontować małe filmiki,które to może uda mnie się nagrać na płyty CD (DVD).Nie wymagam cudów,więc moje zamiary może się uda mnie spełnić,a póżniej,jak złapię bakcyla,może "Coś" więcej-???
Pzdr. wszystkich Darek N.


piątek, 20 lutego 2009, 18:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL