Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 12:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 pomocy obróbka w pinnacle? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 08:41
Posty: 15
Post pomocy obróbka w pinnacle?
Witam wszystkich ,potrzebuję pomocy otóż zmontowalam film (uroczystość chrzcin)w programie pinnacle studio 12.0 film przegrywany był z taśmy dv i jak sie okazało po utworzeniu filmu( ok 60 min) jakosc kiepska co zrobić ustawienia dałam mpeg2 film zajął jakieś 1,6G ale obraz jest słaby ,o wiele lepszy był na taśmie dv-prosze o rady?.Z góry dziekuję


środa, 25 lutego 2009, 11:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: pomocy obróbka w pinnacle?
Kodek MPEG2 w orginalnej wersji pinnacle 12-cie jest bardzo dobej jakości czyli chyba nie tu problem ????? .
A zadawać pytania i czekać na odpowiedź ???? to szybciej sam przelecisz wątki > jak wgrywasz materiał ( format DV/avi ) , jakie ustawienia pinnacle ( najlepsze dla płytyDVD ), jaki format końcowy zapisu MPEG2/DVD ( 720*576 6000 kb/s > minimum ) . itd. itd. czyli pisząc krótko jesli zachowasz podstawy to jakość jest idealnie taka sama jak materiał na kasecie dv .

p.s. 1 godzina mpeg2 powinna zająć dokładnie 2 886 686 KB czyli 2,9 G ( ustawienia zgodne z formatem DVD ) tak obilczy i wypali pinnacle > coś marniutka Twoja wielkość jest ???

_________________
Obrazek


środa, 25 lutego 2009, 11:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 08:41
Posty: 15
Post Re: pomocy obróbka w pinnacle?
a może to wina kamery chociaż ma dopiero 3 lata ale to zwykły samsung na dv?


środa, 25 lutego 2009, 11:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: pomocy obróbka w pinnacle?
Twój MPEG2 ma 1,6G a powinien mieć wielkość 2,9 G szukaj gdzie masz źle ustawione , masz stratę 50% jakości .

_________________
Obrazek


środa, 25 lutego 2009, 11:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: pomocy obróbka w pinnacle?
monap11 napisał(a):
a może to...

Masz szczęście że odpowiedział Ci kolega który dużo wie i wie co pisze.
Wiem że emocje wywołane problemem powodują roztargnienie. Mam jednak radę z której skorzystaj. Zachowaj spokój. Czytaj. Czytaj ze zrozumieniem. Pytaj jak coś jest niejasne. Nie skacz od pomysłu do zgadywania. Spokojnie. :wink:
Opisz dokładniej co robisz jak Cię poprosił jurekwejh. Do jakiego formatu przechwytujesz? Jakie parametry ustawiasz dalej? Opisz.

_________________
最诚挚的问候


środa, 25 lutego 2009, 11:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: pomocy obróbka w pinnacle?
A to mi dowaliłeś Piotruś , aż mi głupio :oops:
Miłego i słonecznego dnia :P

_________________
Obrazek


środa, 25 lutego 2009, 11:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 08:41
Posty: 15
Post Re: pomocy obróbka w pinnacle?
dzięki za wszelkie info napewno bedę dziś kombinować po pracy i dam odpowiez jakie rezultaty pozdrawiam :D


środa, 25 lutego 2009, 12:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 08:41
Posty: 15
Post Re: pomocy obróbka w pinnacle?
A więc pewne wnioski wyciagnięte,zwracam to pytanie szczególnie do jurek... Czy istnieje mozliwość że film zgrany z kamery dv ale nie w programie pinnacle tylko w Movie Maker a nastepnie skopiowany do Pinnacle straci na jakosci.I Czy teraz jak ten film skopiowany Z Movie Maker do Pinnacle i już obrobiony w Pinnacle mozna jakosc poprawić ,czy cała praca na marne i trzeba wszystko od nowa ,porzez pinnacle.


czwartek, 26 lutego 2009, 08:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: pomocy obróbka w pinnacle?
Ważna rzecz materiał wygrywamy w kodeku avi/dv a nie skompresowany kodek powiedzmy mpeg2 lub inny . Jeśli zgrałeś film w kodeku Avi/dv pal 25/kl/s 720*576 , rozmiar pliku to około 13 G = 1godz. materiału , to bez różnicy czy w Movie Maker czy w pinnacle . Lecz jest jeszcze coś > Twój plik końcowy to wielkość 1,6 G czyli mpeg1 lub dvix albo coś innego ( nawet może być MPEG2 o ustawieniach NTSC ) . Prawidłowo powinien wynosić 2,9 G > zgodny z formatem DVD to MPEG2 pal 25kl/s i 6000 kb/s < i tu szukał bym Twojego problemu końcowego .
Czyli pisząc krótko > wgrywamy w systemie Pal avi/dv > pinnacle ustawione też na system Pal a plik końcowy to MPEG2 Pal 25kl/s 6000 kb/s . Pinnacle bez problemu zamienia Pal na NTSC w projekcie i tu też może wystąpić taka różnica wielkości pliku no i pogorszenie jakośći obrazu .

NTSC to nie to samo co Pal
wgrywamy w avi/dv
wyprowadzamy na dysk w mpeg2

_________________
Obrazek


czwartek, 26 lutego 2009, 09:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 08:41
Posty: 15
Post Re: pomocy obróbka w pinnacle?
A wiec panie jurku ,musze pana prosić o wskazowki podstaw ,najlepiej jak mógłby mi pan podac początkowe ustawienie zgrywając z kamery i końcowe nagrywając juz gotowy materiał obrobiony-przyznam szczeże że musze od nowa wszystko zrobić a nie chcę znów czegoś spie....... Moje kombinacje nie przyniosły skutku wiec jeśli moze mi pan podac ustawienia jakie mają być w Pinnacle ,oraz w movie to naprawde duzo mi to pomoże-z góry dzięki :D


wtorek, 3 marca 2009, 18:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 08:41
Posty: 15
Post Re: pomocy obróbka w pinnacle?
no więc to moje ustawienia w pn12 podczas wgrywania z kamery : AV Niestandardowe 720x576,ale nie wiem jak ustawic kompresje (DV,DIVIX,CZY MJPG),jak ustawie na mjpg to wtedy jest mozliwosc kombinowania w jakosci od 0-100%,jak ustawić ustawienia audio chodzi mi o kompresje.Preferencje projektu mam ustawione PAL standardowe 720x576 25k/s.końcowe ustawienia gotowe juz do zgrania na dysk to:720x576 25kl/s mpeg layer2 224kb/s .proszę o rade??????????? :)


środa, 4 marca 2009, 22:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: pomocy obróbka w pinnacle?
Cytuj:
wgrywania z kamery : AV Niestandardowe 720x576,ale nie wiem jak ustawic kompresje (DV,DIVIX,CZY MJPG),
ustaw DV a reszta jest Ok.

_________________
Obrazek


środa, 4 marca 2009, 22:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 08:41
Posty: 15
Post Re: pomocy obróbka w pinnacle?
Gorąco dziekuję jak zrobie film to dam znać jak wyszło :D


czwartek, 5 marca 2009, 08:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 08:41
Posty: 15
Post Re: pomocy obróbka w pinnacle?
A więc film zrobilem ,przejscia wstawione i klapa ,ale nie z tego powodu tylko podczas próby nagraniu gotowego materiału wywala mnie ,gdzie wczesniej nie miało to miejsca w poprzednich 3,4 filmach.Program mam z rosyjska wersja od czerwca i nagle klops -czy idzie cos z tym zrobić?


sobota, 7 marca 2009, 19:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: pomocy obróbka w pinnacle?
jasne, że "idzie" - kupić wersję pl, najlepiej w sklepie

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


sobota, 7 marca 2009, 21:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL